Гостинско предавање од страна на адвокатката Натали Петровска 19.06.2017

На 19-ти јуни (понеделник) 2017 година во просториите на ГЕМ Клуб, членовите на скопските Учиме право клубови присуствуваа на гостинско предавање одржано од страна на адвокатката Натали Петровска која е и в.д. Извршна директорка на Коалицијата Сите за правично судење. Средношколците имаа прилика да слушнат и научат нешто повеќе за тоа каков вид на образование и работно искуство се потребни за да се стане адвокат, каква е моменталната состојба со адвокатурата и правосудството во Република Македонија воопшто, но и за казненото право и кривичната постапка кои се специјалност на адвокатката Петровска. Read More

Посета на Канцеларија на Народен правобранител

На 20-ти април 2017 година, група од 20-тина средношколци од скопските средни училишта ја посетија Канцеларијата на Народниот правобранител на Република Македонија. Средношколците беа предводени од нивните предавачи и ментори. Оваа група беше примена од страна на народниот правобранител г-н Иџет Мемети. Тој ги запозна учениците со поставеноста на Народниот правобранител, надлежностите и начинот на кој оваа канцеларија постапува по поднесените престваки од страна на граѓаните на РМ или по предмети по сопствена иницијатива, а имаа можност и да поставуваат прашања. Read More

Посета на Основен суд Скопје 2 – Скопје

Програмата Учиме право при Младински образовен форум во рамки на својот курикулум спроведува активности за посета на институции со цел за доближување на институциите до младите. Во месец март клубовите од Скопје во повеќе групи имаа можност да го посетат Основниот суд Скопје 2 Скопје. Покрај посетата, тие имаа прилика да се запознаат со работата и надлежностите на судот. Read More

Симулација на случај „Заборави ако можеш“ 16.03.2017

На 16.03.2017 во просториите на ГЕМ клубот Менада, се одржа симулација на казнена постапка и главна расправа на случајот „Заборави ако можеш“ кој ја опфаќа темата трговија со луѓе каде што на најдиректен начин се прекршуваат основните човекови слободи и права. Оваа симулација беше спроведена од страна на членовите на почетниот Учиме право клуб кој го водат Давид Мијовски, Ивана Петковска, Лејла Тутиќ и Петар Гризо. Read More

Трибина и промоција на Советодавниот сервис за права на млади во Велес

На 07 декември (понеделник) 2015 година со почеток во 13:00 часот во просториите на Фондација „Фокус“ во Велес ќе се одржи трибина за презентирање и запознавање со работата на Советодавниот сервис за права на млади (www.mof.mk/servismladi).

Овој настан е организиран од страна на Младински образовен форум и е со поддршка од Проектот на УСАИД за граѓанско општество.

На оваа трибина ќе се презентира микро-сајтот кој функционира во рамките на www.mof.mk, како и алатката „Постави прашање“, наменета за средношколците, студентите и младите преку која овие групи на млади граѓани можат да постават прашање и да се обратат до Сервисот со цел да добијат помош и насоки во справувањето со секојдневните локални и административни проблеми во рамките на својата локална заедница, државните и образовните институции.

Ќе се презентираат брошурите „Средношколски дилеми и проблеми“ и „Студентски дилеми и проблеми“ изработени во рамките на проектот „Советодавен сервис за права на млади“ и ќе бидат поделени примероци помеѓу присутните.

Тука ќе бидат претставени и конкретни случаи кои биле упатени до Советодавниот сервис и по кои истиот постапувал.

На крајот на трибината сите присутни гости ќе имаат прилика и можност да постават прашања до Советодавниот сервис и да добијат одговор на своите прашања и барања во рок од 7 дена од тимот на овој Сервис. Целта е младите да се инспирираат и охрабрат да поставуваат повеќе прашања кои би воделе кон остварување на своите права.

Одржана обука за нови предавачи по Учиме право

На 21 и 22 ноември (сабота и недела), 2015 година во просториите на Канцеларија за млади на општина Центар се одржа обуката за нови предавачи по Учиме право. На овој настан активно учество земаа 22 учесници од Скопје, Тетово, Гостивар, Кичево, Струга, Ресен, Прилеп, Неготино и Куманово. Овие учесници беа избрани врз основа на поднесената апликација која се состоеше од кратка биографија и пополнување на формуларот кој беше наведен во јавниот повик кој го распиша Младински образовен форум.

Обуката започна со поздравување на учесниците од страна на координаторот на програмата Димитар Низамовски, потоа следеше претставување на МОФ и неговите цели, мисија, програмски активности, како и претставување на можностите за вклучување во активностите не само напрограмата Учиме право, туку и на МОФ.

Првата сесија од оваа обука се однесуваше на тоа како треба да изгледа една добра лекција, односно на кој начин и со кои методи може да се добие и задржи вниманието на аудиториумот. Истата беше презентирана од страна на Димитар Низамовски и Ратко Ајцев (член на телото на предавачи). Тие ја објаснија и методологијата на предавањата по Учиме право како дел од неформалното образование.

Сесијата за интерактивните методи на неформалното образование кои што можат да се користат во едно предавање ја одржаа Димитар Низамовски и Давид Мијовски. Постапно ги презентираа методите и детално ги објаснуваа преку практични примери и нивна примена.

Според агендата, Димитар Ванчов и Нена Николовска (членови на телото на предавачи) ја одржаа сесијата за демонстрација на предавање по Учиме право. Првиот ден заврши со поделба во 5 групи каде што учесниците имаа задача да подготват и одржат еден час по Учиме право и да го презентираат пред останатите учесници, како и назначување на ментори кои ќе помагаат на учесниците.

Следниот ден сите групи ги презентираа своите лекции, добиваа повратни коментари и забелешки од страна на постарите предавачи и членови на МОФ во насока на подобрување на предавањето и нивните презентациски вештини и способности.

На крајот од обуката, присутните добија сертификати за успешно помината обука за нови предавачи по Учиме право, а наскоро ќе се одржи и првиот состанок каде што тие ќе се распределат по градови и клубови. Откако ја поминаа оваа обука, новите асистент-предавачи се очекува да земат активно учество во програмата и спроведувањето на активностите под менторство на постарите и поискусните предавачи.

Прва информативна средба за почетен Учиме право клуб во Скопје

Овој четврток (12.11.2015) во просториите на Младински образовен форум со почеток во 19:00 часот, ќе се спроведе информативна средба за почетните Учиме право клубови во Скопје за оваа учебна година. На оваа средба ќе има запознавање на новите членови, претставување на предавачите, како и дискусија во врска со термините за почетокот на предавањата. Ќе се презентираат работата и активностите на Младински образовен форум и програмата Учиме право и ќе се претстави годишниот курикулум. Ги покануваме сите заинтересирани средношколци да дојдат на оваа средба и да земат активно учество во клубовите кои започнуваат со работа од овој викенд, односно оваа недела.

Младински образовен форум се наоѓа на ул. Дренак бр. 34-А, општина Кисела Вода, во близина на ОУ „Кузман Јосифовски Питу“.

За повеќе информации и прашања пишете ни на ucime_pravo@mof.org.mk или пак јавете се на 02 3 139 692.

Обука за нови предавачи по Учиме право

Обуката за нови предавачи по Учиме право е редовна годишна активност на програмата Учиме право и има за цел подобрување и зголемување на капацитетите на телото на предавачи. Станува збор за тренинг на тренери кои откако успешно ќе ја поминат дводневната обука, ќе добијат прилика да се вклучат во работата на Учиме право клубовите низ Македонија, како и во останатите програмски активности на Младински образовен форум.

Учиме право програмата за оваа учебна година ќе се спроведува во Скопје, Тетово, Кичево, Струга, Битола, Велес и Куманово.

Овогодинешната обука ќе се одржи на 21 и 22 ноември 2015 година (сабота и недела) во Скопје.

Овој настан е предводен од страна на постари предавачи со искуство во полето на неформалното образование, работа со средношколци и водење на Учиме право клубови, како и организирање на јавни настани и активности за потребите на Учиме право и МОФ.

Право на пријавување имаат сите студенти по право на државен или приватен Правен факултет, како и дипломирани правници и магистри по право. Со оглед на специфичниот карактер на програмата, пожелно е пријавените учесници да се запишани минимум во втора година на правни студии. Особено ги охрабруваме оние правници кои имаат познавања од македонски и албански јазик.

Како и секоја година, така и оваа ќе се започне со презентација на работата на Младински образовен форум, како и на програмата Учиме право, за подоцна селектираните учесници да добијат можност да се запознаат со методологијата на Учиме право предавањата, интерактивните методи и техники на неформалното образование, а ќе имаат и можност да видат во која насока би требало да се одвива еден час по Учиме право. Она на што посебно се обрнува внимание е неформалниот карактер на предавањата и опуштената атмосфера во која средношколците би требало да се стекнат со нови знаења и познавања од областа на правото.

Учесниците ќе подготват презентација на еден час пред останатите учесници на којшто ќе имаат можност да ги вметнат сите методи и техники стекнати од обуката и ќе добиваат повратни коментари и забелешки од страна на постарите предавачи во однос на тоа како го организирале и извеле часот, со цел да ги подобрат идните предавања во клубовите.

На крајот од обуката, присутните учесници ќе добијат сертификат за учество и успешно помината обука и од истите ќе се очекува активно учество во клубовите и програмските активности на Учиме право, но и во оние на МОФ.

Оваа година, за одбраните учесници и активните членови на телото на предавачи ќе се одржи и обука за правото на приватност и заштита на личните податоци во соработка со Дирекцијата за заштита на личните податоци на Република Македонија, која ќе следува непосредно по обуката за нови предавачи.

Обуките ќе се одвиваат на македонски јазик. Заинтересираните испраќаат свое CV на ucime_pravo@mof.org.mk со назнака „Обука за нови предавачи“ и го пополнуваат овој формулар.

За дополнителни прашања и информации, јавете се на 02 3 139 692 или пишете на ucime_pravo@mof.org.mk

Одржани 3 предавања за средношколци на тема Магна Карта

По повод 800-годишнината од постоењето на Магна Карта како исклучително важен документ за развитокот на основните принципи на слобода, демократија и владеење на правото, Британската амбасада во Скопје и Младински образовен форум распишаа отворен повик за средношколски есеи на оваа тема.

Со цел подобро да се претстави содржината и суштината на Магна Карта, беа организирани 3 предавања за 80-тина средношколци од сите 4 години. Предавањата ги спроведоа предавачи-експерти кои имаат познавања од областа на човековите права и слободи, владеењето на правото и демократијата и го претставија историскиот контекст во кој се создал овој правен документ, како и сите понатамошни последици врз развојот на уставноста и креирањето на останатите светски познати и важни акти како: Habeas Corpus Act, Уставот на Соединетите Американски Држави, The Bill of Rights и многу други.

На 22.10.2015 во Скопје предавањето го одржа Андреја Стојковски на темата: „Влијанието на Магна Карта врз уставноста во светот“, во Тетово, на 28.10.2015 Димитар Низамовски и Фари Хисени говореа на темата „Улогата на Магна Карта во развојот на демократијата“ и во Велес предавањето на темата „Независно правосудство како предуслов за владеење на правото“ го одржа Гоце Коцевски на 29.10.2015.

Овие предавања обезбедија солидна основа за подготвувањето на есеите и претставуваат поттик за средношколците дополнително да истражат на оваа тема и да ги претстават своите идеи и мислења низ есеј за Магна Карта и нејзиниот ефект и влијание низ вековите.

Повеќе информации околу целиот повик за средношколски есеи може да најдете на www.mof.mk/magnakarta

Повик за членови на Учиме право клубови 2015/2016 / Thirrje për anëtarët e klubeve “Mësojmë për drejtësinë” 2015/2016

Што е Учиме право?

Учиме право е програма во рамките на Младински образовен форум (МОФ) која цели да ги запознае средношколците и младите со нивните права, демократијата, правниот систем и концептот на владеење на правото, човековите, граѓанските и политичките права и слободи, како и да ги оспособи практично да остварат и заштитат дел од нив. Оваа програма го води и Советодавниот сервис за права на млади, преку кој средношколците, студентите и другите млади можат да прашуваат за правата кои ги засегаат и да добиваат корисни информации и практични совети. Во рамките на програмата Учиме право функционираат клубови во повеќе градови низ Македонија: Скопје, Тетово, Велес, Струга, Битола, Кичево и Куманово.

Кој ги води клубовите и спроведува предавањата?

Предавањата кои се одржуваат неделно ги водат млади предавачи кои се студенти и дипломирани правници кои во духот на неформалното образование користат интерактивни методи и техники на предавање за пренесување на своите познавања од областа на правото.

Зошто да се зачленам во Учиме право клуб?

Со зачленувањето во Учиме право клуб, покрај проширувањето на знаењата во правната област, демократијата, правниот систем и владеењето на правото, ќе добиеш можност да слушаш предавања од експерти во својата област (адвокати, судии, јавни обвинители…), да посетуваш бесплатни неделни предавања, да земеш активно учество во симулации, работилници, обуки, настани, семинари, ЕУ викенд и МОФ Летна академија, како и да запознаеш врсници од цела Македонија. Секако, ќе можеш да се вклучиш и во другите програми на МОФ и нивните активности.

Како да се зачленам?

Пополни го овој формулар.

Имаш прашање или сакаш дополнителни информации?

Пиши ни на ucime_pravo@mof.org.mk, јави се на 02/3 139 692 или посети нè во МОФ на

ул.Дренак бр 34-А во Кисела Вода, Скопје.

—————————————————————————————————————————————————————————————

Çfarë nënkupton programi “Mësojmë për drejtësinë”?

“Mësojmë për drejtësinë” është një program që funksionon në kuadër të Forumit arsimor të të rinjve (FAR), i cili ka për qëllim që nxënësit e shkollave të mesme dhe të rinjtë të njihen me të drejtat e tyre, demokracinë, sistemin e drejtësisë dhe konceptin e sundimit të të drejtës, të drejtat dhe liritë e njeriut, të drejtat dhe liritë qytetare dhe politike dhe t’i aftësojë të realizojnë dhe mbrojnë në praktikë një pjesë të këtyre të drejtave. Ky program merret edhe me drejtimin e Servisit këshillëdhënës, me të cilin nxënësit e shkollave të mesme, studentët dhe të rinjtë e tjerë mund të interesohen dhe të pyesin lidhur me të drejtat që i tangojnë dhe të fitojnë informata dhe këshilla praktike. Në kuadër të programit “Mësojmë për drejtësinë” funksionojnë klube në më shumë qytete, si në Shkup, Tetovë, Veles, Strugë, Manastir, Kërçovë dhe Kumanovë.

Kush i drejton klubet dhe kush mban ligjërata?

Ligjëratat që mbahen brenda javës i zhvillojnë ligjëruesit e rinj, të cilët janë juristë të diplomuar ose studentë të cilët me ndihmën e arsimit joformal përdorin metodat dhe teknikat interaktive të ligjërimit, për transmetimin e njohurive të tyre të fushës së drejtësisë.

Përse të anëtarësohem në klubin “Mësojmë për drejtësinë”?

Me anëtarësimin në klubin “Mësojmë për drejtësinë”, përveç pasurimit të njohurive të fushës së drejtësisë, demokracisë, sistemit ligjor dhe sundimit të të drejtës, do fitoni mundësi për të dëgjuar ligjëratat e ekspertëve (avokatë, gjyqtarë, prokurorë publik…), të ndiqni falas ligjëratat që mbahen gjatë javës, të merrni pjesë aktive në simulimet, punëtoritë, trajnimet, seminaret, të merrni pjesë në fundjavat e BE-së dhe Akademinë verore të Forumit arsimor të të rinjve dhe të njiheni me bashkëmoshatarët Tuaj nga i gjithë vendi. Gjithashtu, Ju mund të përfshiheni edhe në programet e tjera të Forumit arsimor të të rinjve dhe në aktivitetet e tij.

Si të anëtarësohem?

Plotësoni këtë formular.

Keni pyetje të tjera ose keni nevojë për informata plotësuese?

Na shkruani në e-mailin ucime_pravo@mof.org.mk, na kontaktoni në numrin 02/31 39 692 ose na vizitoni në adresën tonë në rrugën Drenak nr.34-A, në lagjen Kisella Voda, në Shkup.