Јавна трибина за ефектите на корупцијата врз универзитетската диплома

Младински образовен форум Ве повикува да дојдете и земете активно учество на јавната трибина каде ќе се дискутира на темата: Дали корупцијата во високото образование ја намалува вредноста на универзитетската диплома?

Трибината ќе се оддржи во Клуб на новинари во петок (26-ти Април) со почеток од 19:00 часот.

Дебатата е испровоцирана од последното истражување на МОФ на тема: Перцепција за корупција во високото образование, кое е направено во регионален контекст и дава компаративна анализа на ситуацијата во Македонија, Бугарија, Србија, Хрватска и Молдавија.

На самата дебата ќе пробаме да дадеме одговор на темата која сме си ја задале за дискусија и тоа преку панел на говорници кои ќе дадат мислење на темата, но и преку активно учество на самата публика.

Дел од точките на дискусија на оваа дебата ќе бидат:

• Колку е застапена корупцијата во нашиот високообразовен систем?
• Кои се моменталните механизми за спречување на корупцијата во образованието?
• Што се прави за да се информираат студентите, професорите, вработените на Универзитетите и да се охрабрат да се борат против корупцијата?
• Дали приватниот сектор има интерес да инвестира во борбата против корупција во високото образование ?
• Дали вредноста на Универзитетската диплома се намалува правопропорционално со застапеноста на корупција на Универзитетите?

Очекуваме квалитетна дискусија со различни ставови и аргументи. Затоа во петок ве покануваме да ни се приклучите.

Facebook евентот за настанот можете да го погледнете тука.

Сподели

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.