Симулација на судење „Не дискриминирај“ 23.11.2017

Членовите на програмата Учиме право при Младинскиот образовен форум симулираа судење за случај со дискриминација во образовен процес. Настанот имаше за цел да ја запознае јавноста, а особен младите со дискриминацијата – во овој случај онаа која се случува врз основа на попреченост во развојот. Преку симулацијата присутните можеа да се запознаат со парничната постапка, нејзиниот тек и нејзината функција како механизам за заштита од дискриминација.

Симулацијата беше изведена од страна на средношколци кои се членови на Учиме право клубовите во партнерство со Хелсиншкиот комитет за човекови права, а поддржан од страна на Британската амбасада во Скопје.

Сподели