Дебатниот тим „Оревите“ учествуваше на меѓународниот турнир Asia Pacific WSDC 2021

Овој викенд, победничкиот тим на Националното дебатно првенство 2021, „Оревите“, составен од Леонардо Змајшек, Лука Кадриќ и Митко Неданоски се натпреваруваа на меѓународниот турнир Asia Pacific WSDC 2021, организиран од страна на Малезискиот дебатен клуб.
=Нашите дебатери имаа можност да дебатираат против тимови од повеќе од дваесет држави. Некои од тезите кои се дебатираа се: “THBT people should donate all their wealth beyond what is necessary to meet their basic needs.” “THW abolish labour protection laws in times of economic crisis.” TH as a climate activist, would start using visceral projections (ie. images of animal deaths, stories of climate disaster etc) over scientific evidence as their main method of advocacy.
На овој турнир, Оревите покажаа дека го заслужија првото место на Националното Дебатно Првенство 2021, а особено дека се спремни за наредните предизвици низ нивната дебатерска кариера. Горди сме на вас!

Младински образовен повик отвора повик за нови членови во Дебатните клубови

Драги средношколци, отворен е повикот за нови членови во Дебатните клубови на Младински образовен форум!

Преку интерактивни неделни предавања во Дебатниот клуб ќе се запознаеш со светот на компетативна дебата! Ќе научиш како да истражуваш и проучуваш теми од различни области, како структурирано да изнесуваш аргументи, многу техники за одржување на јавни говори и правилно побивање на туѓи аргументи со кои не се согласуваш. Вештините што ќе ги стекнеш значително ќе ти помогнат да се развиеш на персонален, академски и професионален план.

Преку дебатните клубови имате можност со својот тим да учествувате на локални, национални и меѓународни дебатни турнири. Одлична можност да го надополниш своето CV. MOФ досега, секоја година испраќа тим на меѓународни турнири и тоа: Најголемиот, „Светско Дебатно Првенство по средношколска дебата“, каде оваа година во Кина,  тимот на С. Македонија се здоби со титула „Најдобрата нова нација“. Дополнително турнири на ниво на Европа, како „Zagreb Open“, „Budva Open“, „Hearth of Europe“ и многу други.

Учеството во клубовите е бесплатно. Се реализира преку неделни предавања од сертифицирани тренери по Дебата. Во склоп на клубовите се одвиваат теоретски предавања и практични вежби за аргументација, компетитивна дебата и јавно говорење според однапред одреден курикулум. Освен стандардизираните предавања, ќе имате можност да слушате изборни предавања од реномирани меѓународни дебатери и личности од политичкиот, правен и социјален спектар. Дополнително, покрај клубовите програмата спроведува обуки, тренинзи, јавни дебати, дебатни академии и локални, национални и меѓународни дебатни турнири.

Клубовите функционираат на национално ниво, во пријателска атмосфера преку која ќе стекнеш нови пријателства и искуства поразлични од оние со кои се сретнуваш во формалното образование. Преку клубот на Дебата, ќе се предизвикаш себеси. Знаењата и вештините што ќе ги стекнеш преку младинските клубови на МОФ ќе ти овозможат да се изградиш во активна личност свесна за социјалните дилеми и подготвена да се сноси со предизвиците од секојдневието.

Приклучи се на овој линк!

Одржан тренингот за тренери на програмите „Учиме право“ и „Дебата“

Овој викенд се одржа Тренингот за тренери на програмите Учиме право и Дебата. Оваа година програмите ги зголемија своите капацитети со нови млади предавачи кои веќе неколку години наназад се членови на клубовите на МОФ. На овој начин МОФ го зајакнува врсничкото подучување, со цел да се обезбеди квалитетно неформално образование за средношколци. На тренинзите учествуваа 26 млади, од кои 12 ќе бидат новите предавачи во Учиме право, а 14 во Дебата.
Поранешните членови на Учиме право кои сега и самите ќе се најдат во улогата на предавачи, овој викенд ги учеа техниките за успешно спроведување на предавање од неформален карактер. Покрај тоа, тие имаа можност и да се запознаат со онлајн алатките кои им се достапни за да се обезбедат интерактивни предавања и покрај тоа што и оваа година продолжуваме со онлајн работа на клубовите.
Повикот за нови членови на програмата Учиме право е се уште отворен и можете да го најдете на овој линк.  И оваа година, повикот е достапен за сите средношколци од целата држава, без разлика дали во градот имаме МОФ центар. Предавањата се достапни на македонски, албански и ромски јазик.
Во текот на тренингот, искусните долгогодишни тренери по дебата ги споделија тематски целини и нивното практично имплементирање. Новите тренери се запознаа со неформалниот начин на предавање и водење на младински клубови. Дополнително, научија како да пренесуваат теорија, ги совладаа техниките за учење, мотивирација и евалуација на средношколците. Особено внимание се посвети на тоа како во ера на онлајн предавања, да го задржат вниманието на учесниците и да ги мотивираат да бидат активно вклучени во предавањата.

Дебатниот тим на МОФ доби признание на Светското дебатно првенство

Членови на Дебатниот клуб во рамките на Младинскиот образовен форум, оваа година за првпат ја претставуваа Северна Македонија на Светското дебатно првенство. Натпреварите се одвиваа на 4 и 5 август во Макао, а македонскиот тим имаше шанса да дебатира против светски реномирани тимови во средношколска дебата како Словенија, Германија и Чиле.

Светското првенство се одржуваше онлајн, а се дебатираше на теми како “This house regrets the commercialization of space” и “This house prefers leadearless social justice movements” .

Македонскиот дебатен тим доби признание за најдобар тим од земјите што прв пат учествуваат на Светското дебатно првенство во „World Schools Debating Style“! Дебатниот тим беше составен од Георгина Петреска, Фросина Кекеновска, Карла Станков, Љубен Атов и Леонид Сајков.

„Одличен турнир, супер искуство и најважно многу стекнати пријателства. Големо благодарам до мојот тим Георгина, Фросина, Леонид и Карла, до МОФ, до најдобрите предавачи и сите кои допринесоа турниров да биде нешто што ќе го паметам засекогаш – Соња, Матеј, Јаков, Бујо и Кристина“, истакна Атов.

Последна подготовка за Светско дебатно првенство

По интензивни подготовки во изминатите месеци, во петокот, на 23 јули,  поискусните предавачи по дебата го ставија на тест тимот што ќе не претставува на Светско дебатно првенство.

Овие неколку дена, константно се организираат пробни дебати каде младите дебатери ги зацврстуваат дебатерските вештини и ги ставаат во функција стекнатите знаења.

Светското дебатно првенство започнува во понеделник, а младите дебатери ќе се борат за титула Светски дебатен првак во средношколска дебата.
Стискаме палци и им посакуваме многу среќа!

Мајски активности на Младински образовен форум

Младински образовен форум во чии рамки активни се неколку младински програми и тоа дебата, учиме право, медиа/арт, клубови за демократско учество, новинарски клуб и клубови за претприемништво, направи преглед на своите маjски активности.

Во мај, дебатната програма заврши со своите дебатни предавања. Додатно, во рамки на програмата започнаа со подготвувањето на петте дебатери кои ќе ја претставуваат Северна Македонија на Светското дебатно првенство во форматот „World Schools“. Се одржа изборно предавање на тема „Климатска политика и дебатирање на тези за климатски промени“ преку кое дебатерите добија знаења за аргументација и насоки за истражување на тези за моменталните климатски политики.

Додатно во текот на мај дебатната програма беше вклучена и во креирање на младинските кампањи во склоп на програмата за Младински политики и ангажираност преку младински кампањи која МОФ ја спроведува во соработка со Еквалис, Хера и Психотерапика.

Во рамки на програмата за артивизам и активизам се одржа десеттото јубилејно издание на ENGAGE – конференцијата за социјален активизам.

Голем број домашни и странски активисти, поединци и иницијативи кои се залагаат за општествени промени на 29-ти мај беа дел од десеттото, јубилејно издание на Конференцијата за социјален активизам ENGAGE, кое годинава го имаше своето прво хибридно издание каде што домашните говорници говореа во живо од МСУ, додека пак странските говорници се вклучуваа преку платформата за видео комуникација ZOOM.

На платото на Музејот на современа уметност се зборуваше за активизмот, промените кои ги донесе пандемијата, но и за пркосот на оние кои решиле да ѝ се спротивстават на апатијата, со цел да го направат светот подобро место за живеење и да се изборат за општествени промени.

На ENGAGE 2021 виртуелно учествуваа интернационалните говорници Гитанџали Рао, иноватор и научник од САД, DJ Switch, активистка и диџејка од Нигерија, Вандита Морарка, квир активистка и адвокат за човекови права од Индија, Јигит Гоктуг Торун, активист од Турција и  Влад Илич, македонски актер и комичар кој живее во Велика Британија.

Публиката пак, во живо имаше можност да ги слушне  приказните на домашните учесници Борче Стаменов од иницијативата „Донирај компјутер“, Александра Манолчева и Дина Дамјановиќ од „Ways2Help“, Стефан Алексиќ од „Challenger“, Петар Антевски од „Пресврт“ и медицинарот Денис Јанкуловски – Космонаутко. Во улогата на модератори на настанот влегоа Наталија Теодосиева и Дамјан Цветановски од импров групата “НАСТАП”.

Конференцијата е поддржана од National Endowment for Democracy.

Клуб за демократско учество во СОУ „Нико Нестор“ и СОУ „Д-р Ибрахим Темо“

Членовите на Клубот за демократско учество од Струга, ученици од средните училишта СОУ „Нико Нестор“ и СОУ „Д-р Ибрахим Темо“ ја спроведоа иницијативата „Кулирај-рециклирај!“ за да ги промовираат еколошките навики кај учениците и поттикнат еколошката одржливост на училиштата. Средношколците од Струга обезбедија подобри услови за селекција на отпад и грижа за заштита на животната средина во своите училишта.

Младинската иницијатива доби поддршка од Друштвото за управување со пакување и отпад од пакување ПАКОМАК, кое обезбеди по еден контејнер за селеција на отпад во СОУ „Нико Нестор“ и СОУ „Д-р Ибрахим Темо“. Поставени беа и инфо-табли со едукативна содржина, со цел да се придонесе за подигнување на свеста кај учениците и младите околу потребата за правилно справување со отпад. Како завршна активност, со цел да се придонесе кон долгорочно зајакнување на еколошките капацитети, учениците во клубот изготвија предлог-план за еколошка одржливост на училиштата, кој беше усвоен од двете училишта.

Иницијативата е дел од проектот „Зајакнување на демократските компетенции кај младите“ спроведуван со поддршка од Фондацијата за демократија на Вестминстер и Британската влада.

„Со уметност против говорот на омраза“ – артивистичка акција во Струга

Младите активисти од клубот Артивизам имаа успешна акција со која се покри говорот на омраза што беше испишан на две локации: на кејот на реката Дрим и зградата на поштата во Струга.

Зборовите и симболите на омраза не смеат да бидат дел од јавниот простор! Толеранцијата е клучна за одржување на мирот. Но, и за економскиот и социјалниот напредок на сите луѓе, а тоа особено се однесува на општествата како нашето кои се мултиетнички и мултикултурни.

Младите активисти од клубот Артивизам при Младински образовен форум имаат иницијатива за цртање графити и покривање на испишаните натписи кои содржат говор на омраза. Овие акции на Младински образовен форум и со поддршка од Хелсиншкиот комитет за човекови права беа спроведени во текот на овој месец, на неколку локации низ градовите каде што се мапирани натписите и графитите што содржат говор на омраза.

„Со уметност против говорот на омраза“ – артивистичка акција во Скопје

Младите активисти од клубот Артивизам при Младински образовен форум имаат иницијатива за цртање графити и покривање на испишаните натписи кои содржат говор на омраза.

Овие акции на Младински образовен форум и со поддршка од Хелсиншкиот комитет за човекови права ќе бидат спроведени во текот на овој месец, на неколку локации низ градовите каде што се мапирани натписите и графитите што содржат говор на омраза.

Тие имаа успешна акција со која се покри говорот на омраза испишан на пешачката патека на кеј во стариот дел на градскиот парк. Зборовите и симболите на омраза не смеат да бидат дел од јавниот простор! Толеранцијата е клучна за одржување на мирот. Но, и за економскиот и социјалниот напредок на сите луѓе, а тоа особено се однесува на општествата како нашето кои се мултиетнички и мултикултурни.

Во текот на претходнот месец, клубовите при програмата Учиме право ги завршија и своите последни предавања за оваа учебна година. Во моментов членовите се припремаат за нивните симулации преку кои тие и практично ќе ги применат стекнатите вештини и одблизу ќе се запознаат со работата на институциите.

Советодавниот сервис е повторно во функција и прашања веќе пристигнуваат. Лесно и брзо можете да го најдете својот одговор на сервисот преку копчето „Постави прашање“ или пак во галеријата каде се објавени претходно поставуваните прашања. Покрај прашањата, можете да ги отворите и колумните кои се напишани од млади експерти од нашата држава на разни теми. Така, овој месец на темата „(Не)можност за младинско учество“ напиша неколку зборови новата претседателка на Националниот младински совет, Марија Крстевска.

Клубовите за Младински претприемачки вештини, овој месец го имаа своето последно отворено предавање на кое како предавач се најде американската професорка Ирена Воденскa, која покрај тоа што е професорка и ги држи предавањата по економија на Бостонскиот Универзитет, таа исто така е и шеф на катедрата за финансии.

Преглед на априлските активности на Младинскиот образовен форум

Младински образовен форум во чии рамки активни се неколку младински програми и тоа дебата, учиме право, медиа/арт, клубови за демократско учество, новинарски клуб и клубови за претприемништво,  направи преглед на своите априлски активности.

Во рамки на Дебатната програма се одржа второто Онлајн национално дебатно првенство, од 23 до 25 април. На првенството учествуваа 15 тима ширум Северна Македонија кои се бореа за победничките позиции на турнирот.

Првенството го освои тимот „Оревите“, составен од Леонардо Змајшек, Лука Кадриќ и Митко Неданоски. Исто така ги добивме и петте најдобри говорници кои ќе ја претставуваат Северна Македонија на Светското првенство во форматот „World Schools“, организирано од страна на Макау. Говорниците се Леонид Сајков, Георгина Петреска, Љубен Атов, Фросина Кекеновска, Карла Станков.

Наградите за Националното дебатно првенство 2021 се поддржани од АРС Ламина.

Онлајн национално дебатно првенство

Додатно, започна работата на младинските кампањи во склоп на проектот „Младински пакети и ангажираност преку младински кампањи“, поддржан од Фондација отворено општество – Македонија, кој МОФ го спроведува во соработка со „Еквалис“, „Хера“ и „Психотерапика“.

Во склоп на програмата Младински активизам се одржа второто онлајн издание на конференцијата за социјален активизам кај младите – „Еngage youth“. Конференцијата „Engage youth“ виртуелно спои млади активисти кои споделија знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, социјална промена, инклузија, слобода на говор, активизам на јавен простор, технологија и иднина на образование. Настанот се одржа на 27 април, на платформата за видео комуникација „Зум“, ја проследија над 100 млади луѓе како на „Зум“ така и преку стрим преносот на Фејсбук и беа поставени над 25 прашања од публиката. Конференцијата беше пренесена и на знаковен македонски јазик.

Второ онлајн издание на „Engage Youth“

Тимот на Програмата за истражување, анализа и креирање на младински и образовни политики одржа неколку состаноци со претставници на државните институции, презентирајќи им го документот „Млади во криза 2.0 – Ефекти од пандемијата врз младите и препораки до институциите“. Беа одржани состаноци со советникот за млади и советникот за труд и социјална политика, Ѓорѓи Тасев и Милан Живковиќ, со Заменик-Премиерот Фатмир Битиќи, со министерката за образование и наука, Мила Царовска, со директорот на агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсоски како и со Клубот на млади пратеници во рамки на Собранието на РСМ. На состаноците беа презентирани податоците од истражувањето како и препораките кои имаат за цел да ги намалат односно превенираат штетите од пандемијата врз младите.

Средба со министерката за образование и наука, Мила Царовска

Во рамките на програмата за Младински претприемачки вештини, на 17 април се одржа отвореното предавање со Белино Џафа на тема „Финансирање и вреднување на вашиот стартап“. Предавачот го искористи своето искуство во банкарството за да ги поучи учесниците како да ги добијат најдобрите услови кога на претприемачите им е потребна финансиска поддршка од банка.

Онлајн предавање за претприемништво

 

Тимот „Оревите“ го освои првото место на Онлајн националното дебатно првенство 2021

Изминатиот викенд, односно од 23 до 25 април се одржа Онлајн националното дебатно првенство 2021.

Првенството се одржа на две платформи со цел да може да се одржи компетитивниот дух, но и да им се овозможи на дебатерите да се дружат и да комуницираат меѓу себе. На првенството учествуваа повеќе од 40 дебатери кои дебатираа на петте прелиминарни рунди.

Главната теза на првенството гласеше „THW lift all COVID-related patents“ (such as, but not limited to, ones relating to vaccines, treatments, and technologies).

Дебатерите имаа и две прелиминарни рунди на кои се дебатираше на импромпту теза, што значи дека тие имаа 40 минути да припремат случај и аргументи за тезата.

Двете импромпту тези гласеа „Тhis House supports the shaming of individuals as a tactic for social movements to catalyse change (e.g. shaming individuals for not taking environementally sustainable actions, shaming individuals for violating lockdown/quarantine policies)“ и „This house regrets the decline of the tightly integrated family“, дебатирани во третата и четвртата прелиминарна рунда.

Најдобрите четири тимови продолжија и во полуфиналето каде дебатираа на тезата „This House would choose the job they are passionate about“.

Во финалето продолжија тимовите „Оревите“ и „The Bait“ кои извонредно дебатираа на главната теза на турнирот. По големо размислување од панелот на судии, го добивме победникот на Националното дебатно првенство 2021, „Оревите“, составен од Леонардо Змајшек, Лука Кадриќ и Митко Неданоски.
Второто место го земаа дебатерите на „The Bait“, составен од Анастасија Саша Тофоска, Марко Ингилизов и Георгина Петреска.Додатно, на првенството ги добивме и петте најдобри говорници кои ќе ја имаат можноста да одат на Светското првенство во дебатниот формат „World Schools“ организиран од Макау, Кина. Најдобрите пет говорници се:

Леонид Сајков
Георгина Петреска
Љубен Атов
Фросина Кекеновска
Карла Станков

Наградите на Националното дебатно првенство 2021 се поддржани од АРС Ламина и Литература.

Национално дебатно првенство 2021

Овогодишното Национално дебатно првенство ќе се одржи од 23 до 25 април. По позитивното искуство од онлајн Националното дебатно првенство 2020, исто така и ова ќе се одржува вирутелно. До сега МОФ има организирано две онлајн првенства на платформата „mixidea.org“, која дозволува духот на компетитивната дебата да се одржи во онлајн сферата.

Националното дебатно првенство се организира секоја година со цел сите членови на дебатната програма да се запознаат со компетитивната страна на дебатата и да ги покажат своите знаења и дебатни способности преку практични активности.

Овогодишната теза на првенството е: „THW lift all COVID-related patents (such as, but not limited to, ones relating to vaccines, treatments, and technologies)“.

Дебатерите ќе се водат според дебатниот формат „World School’s“ и своите говори ќе ги држат на англиски јазик.

Во склоп на ова првенство има 5 прелиминарни рунди, полуфинале и финале, за време на кои дебатерите ќе ги покажат своите дебатни способности.

Наградите за најдобрите говорници се поддржани од „АРС Ламина“.

Преглед на мартовските активности на Младински образовен форум

Младински образовен форум во чии рамки активни се неколку младински програми и тоа дебата, учиме право, медиа/арт, клубови за демократско учество, новинарски клуб и клубови за претприемништво,  направи преглед на своите мартовски активности.

Во рамки на дебатната програма се одржа предавањето „Шар Планина: национален парк или национална мета?“ во соработка со Институтот за комуникациски студии, потоа онлајн предавањето „Како да се спречи загадувањето од рудниците?“, мастеркласови за критичко размислување и Интернационален дебатен турнир за средношколци.

Онлајн предавањето „Шар Планина: национален парк или национална мета?“, се одржа на 23 март, во склоп на кампањата „Разбистри се“, а на предавањето учесниците се запознаа со кризата со која се соочува Шар Планина во поглед на нејзината борба за да стане најмладиот национален парк на Северна Македонија.

Онлајн предавање за Шар Планина

Онлајн предавање „Како да се спречи загадувањето од рудниците?“, се одржа на 18 март, а на ова предавање двајца студенти од ПМФ на повеќе од 80 учесници им објаснија која е поволноста од рударството, зошто се прави, но и кои се штетите кои рударството го има врз околината.

Онлајн предавање за опасноста од загадувањето и рудници

На 21 март се одржаа третиот и четвртиот мастерклас од младинските пакети, каде што 40 деца се запознаа со поимот критичко размислување и како истиот може да се користи во секојдневниот живот, при восприемањето на медиумски содржини. Додатно, учесниците се запознаа и со историјата на реториката и аргументираното изразување и како може една личност да стане добар говорник. Овој мастерклас е дел од Младинските пакети организирани од страна на Еквалис во соработка со МОФ, Хера и Психотерапика, а поддржани од страна на Фондација отворено општество.

На 27 март се одржи и петтиот, односно последниот од мастеркласовите за критичко размислување, на кое учесниците научија како тоа може да се искористи во секојдневниот живот.

Во текот на месец март, членовите на дебатната програма на МОФ учествуваа на интернационален дебатен турнир во форматот WS организиран од страна на дебатното друштво во Љутомер, Словенија.

Во склоп на програмата „Учиме право“ беа одржани неколку „ЈЕС“ предавања, а во „Europe House Skopje“ се одржа и квизот за работата на Европската Унија и нејзините институции – „Евроквизија“. Истовремено, членовите на оваа програма остварија и посета на Народниот правобранител во Тетово.

Во изминатиот месец членовите на клубовите за Младински претприемачки вештини ги слушаа предавањата за Јавно презентирање и пичинг,  кое беше менторирано од еко активистот Горјан Јовановски, кој е најдобро познат по неговата апликација „Аircare“.

Предавањето по Социјално претприемништво го менторираше Марија Матовска која има долгогодишно искуство во вметнување на социјален елемент во традиционалните бизниси, додека менторка на предавањето за Дигитален маркетинг беше Теодора Филовска која покрај својата меѓународно успешна компанија за маркетинг „Vrootok“ е сопственичка и на Академијата „Галексија“.

Онлајн предавање за социјално претприемништво

Освен редовните предавања, членовите имаа можност и да го проследат отвореното предавање на Софија Богева за „Design Thinking“, која е консултант за иновации, креатор на креативна содржина, design thinking фасцилитатор, тренер и консултант за стратегиски иновации.

Истовремено, над 50 средношколци од целата држава се натпреваруваа на „Евроквизија“ – натпревар за работата на Европската Унија. Во финалето влегоа најдобрите 20 учесници, а првите три места ги освоија Дарко Ефтимов, Марко Ингилизов и Мартина Костадинова. Тројцата победници беа поканети на средба со евроамбасадорот каде неговата екселенција им ги врачи заслужените награди.

Атмосферата на „ЕвроКвизија“

Членовите на почетниот клуб од програмата „Учиме право“ имаа посета на канцеларијата на Народниот правобранител во Тетово. Тие имаа шанса да се запознаат директно со работата на Народниот правобранител како институција за заштита и промоција на човековите права и слободи. Институцијата веќе петта година по ред е отворена за младите и членовите на Младинскиот образовен форум.

 

Од посетата на народниот правобранител во Тетово

Во склоп на програмата за младински активизам се одржа конференцијата за социјален активизам кај младите – „Еngage youth“, онлајн предавањето на тема „Техники за подобро учење, помнење и справување со онлајн настава“, а беше објавено и видеото „Имам право на знаковен јазик“.

Во склоп на конференцијата „Engage youth“, млади активисти споделија знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, социјална промена, слобода на говор, технологија и иднината на образование. На настанот учествуваа повеќе од 70 млади луѓе на „Зум“ и стрим преносот на Фејсбук. Конференцијата се одржа на 30 март, на платформата за видео комуникација „Зум“.

Предавањето „Tехники за подобро учење, помнење и справување со онлајн настава“го одржаа Ивана Цилевска и Клементина Добревска од „Психеско“. Учесниците на предавањето се здобија со корисни техники и совети за подобро учење и помнење. Дополнително, се дискутираше и за тоа како полесно да се менаџира со онлајн наставата, но и како учениците директно да се справат со стресот од ваквата настава преку примери и дискусија. Предавањето го посетија повеќе од 100 млади луѓе на „Зум“ и стрим преносот на „Фејзбук“.

Видеото „Имам право на знаковен јазик“ има за цел да го потенцира проблемот со кој се соочуваат младите глуви и наглуви лица, да ги повика институциите за одговор на барањата и соодветно решавање на ситуацијата.

Видеото е реализирано од Младински образовен форум, „Млад знак“ и Фондација за демократија на Вестминстер. Видеото доби над  6100 прегледи.

Во склоп на програмата за Истражување, минатиот месец беше промовиран документот „Млади во криза 2.0“, преку кој се анализаат егектите од пандемијата врз младите. Истовремено, во рамки на оваа програма беше упатена јавна реакција во врска со наодите споделени од неколку медиуми поврзани со Државниот универзитет во Тетово (ДУТ).

Преку документот „Млади во криза 2.0“, група младински организации во Агенцијата за млади и спорт споделија препораки до институциите како да се поддржат младите при кризата.

Младинските организации апелираа институциите да ги земат во превид младите како клучна група при носењето на мерки за справување со здравствено-економската криза. Тие препорачаа да се олесни (ре)вработувањето на младите, но и да се поддржат преку поврат на персоналниот данок и ваучери за домашна потрошувачка на оние на кои им се најпотребни.

 

Младинските организации посочија дека образованието на далечина треба да стане достапно и за учениците со попреченост. Кризата и социјалната дистанца влијаат негативно на менталното здравје, за што стручните служби во улиштата мора да обезбедат активности за учениците, а државата да обезбеди сервисни линии за психолошка поддршка и линии за жртви на семејно насилство. Законот за младинско учество и младински политики не треба да чека да заврши кризата, треба да се работи на неговата имплементација, заедно со младинските организации.

Членки на иницијативата „Млади во криза“ се Младински образовен форум, Реактор – Истражување во акција, Здружение за истражување и анализи (ЗМАИ), ХЕРА, Центар за интеркултурен дијалог, Сојузот на извидници, Младински сојуз – Крушево, Еквалис, Психотерапика, ХОПС, Национален младински сојуз на Македонија, Хелсиншкиот комитет за човекови права и АРНО.

Во рамки на програмата „Истражување“ при МОФ, беше упатена јавна реакција во врска со наодите споделени од неколку медиуми поврзани со Државниот универзитет во Тетово (ДУТ).

Реакцијата може да ја прочитате тука.