Повик за студентите и студентските правобранители при универзитети во Република Северна Македонија

Младински образовен форум (МОФ) во рамки на проектот „Студентска перцепција за дискриминација“ отвора повик за учество во повеќе неделен едукативен модул наменет за јакнење на капацитетите на студентите и студентските правобранители во борбата против дискриминацијата во високото образование.

Целта на овој модул е јакнење на капацитетите на студентите и студентските правобранители и надоградба на нивните знаења од областа на спречувањето на дискриминација и постапувањето по истата.

Тематските целини кои ќе бидат опфатени во рамки на обуката се:

 • Запознавање со дискриминацијата и негативните последици од истата;
 • Улогата на студентските правобранители и заштитата на студентските права и обврски;
 • Застапување и лобирање;
 • Комуникација со јавност и студенти;
 • Ментално здравје и психолошки пристап кон жртвите.

Обуката ќе се реализира со хибриден пристап, односно главен дел со физичко присуство, а студентите кои нема да можат да присуствуваат физички, ќе можат истата да ја следат онлајн.

Аплицирањето за обуката ќе се реализира преку следниот линк: https://forms.gle/uYYMxgmoRN6hjcai6

Учесници на оваа обука треба да бидат сите студенти и студентски правобранители на универзитетите и факултетите во Република Северна Македонија.

Краен рок за аплицирање e 1.11.2021 до крајот на денот.

Учесниците кои ќе го завршат модулот ќе добијат сертификат за успешно поминат едукативен модул.

Оваа активност е дел од проектот „Студентска перцепција за дискриминација“, поддржан од Фондацијата Oтворено општество – Македонија.

[Галерија] Во МОФ се одржа обука за млади истражувачи

Младинскиот образовен форум одржа обука за млади истражувачи, која се одржа на 2 и 3 октомври.
Во рамки на обуката, 10 млади лица имаа можност да се запознаат со основите на академското пишување, структурата на научни-истражувачките трудови, методологија и други вештини потребни за изработка на квалитетно научно истражување.
Обуката беше реализирана со помош на искусните тренери и истражувачи д-р Борјан Ѓузелов и д-р Мартин Галевски.
Активноста е поддржана од Отворено Општество – Македонија.

Повик за млади истражувачи

Младински образовен форум (МОФ) отвора повик за млади истражувачи во рамки на проектот Академски стипендии за граѓанско општество, финансиран од Фондација Отворено општество – Македонија.

Целта на проектот е да се искористат ресурсите и капацитетите на МОФ и знаењето и искуството на алумни стипендистите на ФООМ градејќи мрежа на млади истражувачи кои ќе имаат можност да креираат истражување на  тема релевантна за младите. Учесниците кои ќе се пријават на повикот ќе имаат прилика да учествуваат на дводневна обука каде ќе се запознаат со основите на научното пишување, методологијата, анализата на податоци и основните алатки за собирање податоци.

За 3 учесници од обуката, Младински образовен форум ќе обезбеди финансиска и менторска поддршка за споредување на истражување поврзано со областите млади и образование. Истражувањата ќе ги спроведат избраните истражувачи кои ќе бидат менторирани од искусни истражувачи од МОФ и мрежата на алумни стипендисти на ФООМ.

За учество апликантите треба да ги исполнат следните услови:

 • Да се млади лица на возраст од 18 до 29 години;
 • Да покажуваат интерес во истражувања во областите образование, политики за млади, социјални и политички прашања од важност за младите;
 • Да имаат разбирање за клучни младински проблеми на локално и национално ниво;
 • Да се во можност да посетат дводневна обука за млади истражувачи од 25 до 26 септември 2021 година;
 • Да се во можност да учествуваат во истражувањето со поддршка од ментор во периодот од октомври до декември 2021 година;
 • Да го финализираат истражувањето до декември 2021 година;
 • Да го презентираат своето истражување на завршниот настан организиран од МОФ.

Сите заинтересирани можат да се пријават најдоцна до 17 септември (петок) 2021 година на policy@mof.org.mk.

За аплицирање потребно е да се достават следните документи:

 • CV на апликантот
 • *Резиме за предлог истражување

Изборот ќе го врши комисија составена од претставници на МОФ .

Организаторот може да побара дополнителни информации за истражувањето од истражувачот/тимот истражувачи.

Најдобрите три предлог истражувања ќе бидат реализирани и менторирани во текот октомври– декември.  Избраните истражувачи ќе имаат 3 месеци за изработка на трудовите од времето на потпишување на договорот, реализирајќи ги најдоцна до 20-ти декември 2021 година.

Сите заинтересирани апликанти кои имаат прашања, потреба од консултација или појаснувања за повикот можат да нè контактираат на policy@mof.org.mk.

*Резимето во себе треба да содржи краток опис на темата или областа која сакате да ја истражувате. Резимето не треба да содржи методологија или детална анализа на темата, со оглед на тоа што овие проблематики ќе бидат опфатени на обуката.

Младински образовен форум го одбележува Денот на младите со серија активности

Младински образовен форум го прославува Денот на млади, 12 август. Денот на младите ќе  го одбележиме со акција за уредување на јавен простор, презентација на истражување, презентирање на клубовите на МОФ, нова епизода од емисијата „На час“, а вечерва во дворот на МОФ, во рамки на културното лето, ќе ја предвидиме младинската иднина на тарот карти.

МОФ со поддршка на Фондацијата за демократија на Вестминстер организира прес-конференција за промоција на истражувањето „Социо-политичко учество на младите во Северна Македонија: Нееднаквост, неизвесност и различни очекувања“.

Прес-конференцијата ќе се случи денес во Млади Хаб  со почеток од 11:00 часот, а ќе трае околу 1 час. Стримот од претставувањето на истражувањето ќе може да го проследите на нашата Фејсбук страна.

На прес-конференцијата ќе бидат презентирани наодите од истражувањето за социо-политичко учество на младите и влијанието на КОВИД-19 кризата врз младите во Северна Македонија, кое МОФ го спроведе по втор пат. По презентацијата на наодите и заклучоците ќе бидат споделени и препораки за унапредување на позицијата на младите во нашата земја.

Организираме и младинска акција во Општина Долнени. Учениците, родителите и наставниот кадар од три општински училишта – ОУ „Пере Тошев“, ОУ „Али Фетхи Окјар“ и СОУ „Рилиндја“ во соработка со вработени од општина Долнени и Јавното комунално претпријатие во општината ќе спроведат акција за разубавување на дворот на средното општинско училиште „Рилиндја“. Оваа мобилизираност во заедницата ќе овозможи уредување на училишниот дворот со нова урбана опрема, заштитна ограда на дворот, но и збогатување на училишното зеленило со нови зимзелени садници.

Оваа активност се спроведува во соработка со Македонскиот центар за граѓанско образование, со поддршка од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието.

Оваа година, во глобалниот фокус на Денот на млади е темата „Трансформирање на системите за храна: Младинска иновација за човечко и планетарно здравје“.

За оваа тема во новата епизода „На час“ зборуваме и дискутираме со професорката Душица Санта од ФЗНХ, Ирина Јаневска од АРНО и Ана Тодоровска од „Добра земја“. Следете не во 13 часот, на ФБ страницата на Радио МОФ!

Видео дискусијата е направена во рамки на проектот „Квалитетни образовни политики и можности за младите“, финансиран од Фондацијата Отворено општество Македонија.

Со почеток од 18 часот,  на платото пред Музејот на современа уметност во Скопје, Младинскиот образовен форум ќе учествува на штанд на граѓански организации со цел да промоција на своите клубови и активности. Доколку сакате да се запознаете со работата на МОФ или пак сте заинтересирани за дебата, учиме право, активизам и новинарство, но и истражување и претприемништво, се гледаме во МСУ.

Потоа продолжуваме на дружба и забава во нашето дворче. Во склоп на културното лето во МОФ „Cult+Alt+Repeat“ –гледање на Тарот со Нате ќе пробаме да ѕирнеме во иднината со Нате, која во 18:30 часот ќе го прогласи шпилот за отворен!

Преку Cult+Alt+Repeat, МОФ и Радио МОФ се стремат да го подигнат нивото на информираност на младите, да обезбедат простор за младинска и културно дружба и активизам.

Се гледаме во МОФ, среќен Ден на Млади!

 

МОФ го објави извештајот „Студентски избори 2020/2021“

Младински образовен форум преку во рамки на програмата за Истражување го објави извештајот „Студентски избори 2020/2021“.

До моментот на изработка на извештајот „Студентски избори 2020/2021“, на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје се одржаа избори на 21 од 23 факултети во период од 4 ноември до 26 февруари.

Младинскиот образовен форум ги набљудуваше изборните процеси на сите 21 факултети каде што тие се реализираа

Вкупната излезеност на студентските избори беше 21%, односно гласале 4885 од 23383 студенти со право на глас. На онлајн изборите излезноста изнесувала 25.6%, а на изборите со физичко присуство излезеноста изнесува 5.13%. Неофицијалната излезеност на студентските избори во 2019/20 изнесувала 14.9%, што значи дека учеството на студентите на студентските избори се зголемило за 6%.

Во иднина, факултетите и студентските собранија треба да работат на поголема промоција на студентските организации, нивните надлежности и овластувања, како и промоција на студентските избори. Дополнително, онлајн изборите се покажуваат како далеку поефикасен метод за реализација на изборите, па треба да се размислува во насока на целосен премин кон онлајн избори.

Преглед на априлските активности на Младинскиот образовен форум

Младински образовен форум во чии рамки активни се неколку младински програми и тоа дебата, учиме право, медиа/арт, клубови за демократско учество, новинарски клуб и клубови за претприемништво,  направи преглед на своите априлски активности.

Во рамки на Дебатната програма се одржа второто Онлајн национално дебатно првенство, од 23 до 25 април. На првенството учествуваа 15 тима ширум Северна Македонија кои се бореа за победничките позиции на турнирот.

Првенството го освои тимот „Оревите“, составен од Леонардо Змајшек, Лука Кадриќ и Митко Неданоски. Исто така ги добивме и петте најдобри говорници кои ќе ја претставуваат Северна Македонија на Светското првенство во форматот „World Schools“, организирано од страна на Макау. Говорниците се Леонид Сајков, Георгина Петреска, Љубен Атов, Фросина Кекеновска, Карла Станков.

Наградите за Националното дебатно првенство 2021 се поддржани од АРС Ламина.

Онлајн национално дебатно првенство

Додатно, започна работата на младинските кампањи во склоп на проектот „Младински пакети и ангажираност преку младински кампањи“, поддржан од Фондација отворено општество – Македонија, кој МОФ го спроведува во соработка со „Еквалис“, „Хера“ и „Психотерапика“.

Во склоп на програмата Младински активизам се одржа второто онлајн издание на конференцијата за социјален активизам кај младите – „Еngage youth“. Конференцијата „Engage youth“ виртуелно спои млади активисти кои споделија знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, социјална промена, инклузија, слобода на говор, активизам на јавен простор, технологија и иднина на образование. Настанот се одржа на 27 април, на платформата за видео комуникација „Зум“, ја проследија над 100 млади луѓе како на „Зум“ така и преку стрим преносот на Фејсбук и беа поставени над 25 прашања од публиката. Конференцијата беше пренесена и на знаковен македонски јазик.

Второ онлајн издание на „Engage Youth“

Тимот на Програмата за истражување, анализа и креирање на младински и образовни политики одржа неколку состаноци со претставници на државните институции, презентирајќи им го документот „Млади во криза 2.0 – Ефекти од пандемијата врз младите и препораки до институциите“. Беа одржани состаноци со советникот за млади и советникот за труд и социјална политика, Ѓорѓи Тасев и Милан Живковиќ, со Заменик-Премиерот Фатмир Битиќи, со министерката за образование и наука, Мила Царовска, со директорот на агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсоски како и со Клубот на млади пратеници во рамки на Собранието на РСМ. На состаноците беа презентирани податоците од истражувањето како и препораките кои имаат за цел да ги намалат односно превенираат штетите од пандемијата врз младите.

Средба со министерката за образование и наука, Мила Царовска

Во рамките на програмата за Младински претприемачки вештини, на 17 април се одржа отвореното предавање со Белино Џафа на тема „Финансирање и вреднување на вашиот стартап“. Предавачот го искористи своето искуство во банкарството за да ги поучи учесниците како да ги добијат најдобрите услови кога на претприемачите им е потребна финансиска поддршка од банка.

Онлајн предавање за претприемништво

 

Претставници од мрежата „Млади во криза“ одржаа состанок со директорот на АМС – Наумче Мојсоски

На 7 март,  претставници од мрежата „Млади во криза“ одржаа состанок со директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсоски.

На состанокот на директорот му беа презентирани наодите и препораките од документот „Млади во криза 2.0 – Ефекти од пандемијата врз младите и препораки до институциите“.

Директорот ја поздрави иницијативата на мрежата и отворено ги поддржа препораките во документот, а во врска со доследна примена на Законот за младинско учество и младински политики, креирање на нова Национална стратегија за млади,  не извести дека процесот на нејзиното изработување ќе започне во месец мај, како и креирањето на Совет на млади во рамки на Агенцијата за млади и спорт.

Од почетокот на пандемијата, оваа мрежа на организации постојано ги следи промените и дава препораки за олеснување на последиците предизвикани здравствената и општествена криза.

Членки на иницијативата „Млади во криза“ се Младински образовен форум, Реактор – Истражување во акција, Здружение за истражување и анализи (ЗМАИ), ХЕРА, Центар за интеркултурен дијалог, Сојузот на извидници Македонија, Младински сојуз – Крушево, Еквалис, Писхотерапика, ХОПС, Национален младински совет на Македонија, Хелсиншкиот комитет за човекови права и АРНО.

Процесот на криерање на документот и анализите беше поддржан од Фондацијата за демократија на Вестминстер преку Иницијативата за демократија на Западен Балкан.

Претставен документот „Млади во криза 2.0“, младинските организации апелираат за економско-општествени мерки

Група младински организации на 23 март во просториите на Агенцијата за млади и спорт го промовираа документот „Млади во криза 2.0“ со кој ги анализираа ефектите од пандемијата врз младите и споделија препораки до институциите како да се поддржат младите при кризата.

Младинските организации апелираа институциите да ги земат во превид младите како клучна група при носењето на мерки за справување со здравствено-економската криза. Препорачуваат да се олесни (ре)вработувањето на младите, но и да се поддржат преку поврат на персоналниот данок и ваучери за домашна потрошувачка на оние на кои им се најпотребни. За образованието да не биде прекинато за ниту едно дете треба да се обезбедат услови за пристап до наставата, особено за младите кои немаат дигитални уреди, кои не се во образовен систем и кои се од економски помалку моќни семејства.

„За младите, особено оние од ранливи групи, пандемијата на КОВИД-19 предизвика проблеми во образованието, вработувањето, менталното здравје и финансиската состојба. Додека младите ќе претрпат најмногу економско-социјални последици од кризата, нивната благосостојба може да се подобри преку брзи и правични политички решенија“, изјави Теодора Столевска од МОФ.

Младинските организации посочуваат дека Образованието на далечина треба да стане достапно и за учениците со попреченост. Кризата и социјалната дистанца влијаат негативно на менталното здравје, за што стручните служби во улиштата мора да обезбедат активности за учениците, а државата да обезбеди сервисни линии за психолошка поддршка и линии за жртви на семејно насилство. Во однос на еднаквото образование за сите, воведување на сеопфатното сексуално образование во сите степени на образование е уште еден начин државата да докаже дека е грижлива за секој млад човек и сите млади имаат подеднакво пристап до информации кои се неопходни за нивното физички и менталено здравје. Законот за младинско учество и младински политики не треба да чека да заврши кризата, треба да се работи на неговата имплементација, заедно со младинските организации. Препорака има и до младите – волонтерството, младинската работа и активизам треба да опстојат.

Од почетокот на пандемијата, оваа мрежа на организации постојано ги следи промените и дава препораки за олеснување на последиците предизвикани здравствената и општествена криза.

Членки на иницијативата „Млади во криза“ се: Младински образовен форум, Реактор – Истражување во акција, Здружение за истражување и анализи (ЗМАИ), ХЕРА, Центар за интеркултурен дијалог, Сојузот на извидници, Младински сојуз – Крушево, Еквалис, Психотерапика, ХОПС, Национален младински сојуз на Македонија, Хелсиншкиот комитет за човекови права и АРНО.

Процесот на криерање на документот и анализите беше поддржан од Фондацијата за демократија на Вестминстер преку Иницијативата за демократија на Западен Балкан.

Целиот документ е достапен тука.