Видео работилница за млади во Куманово

Повик за учесници на видео работилница за млади во Куманово

Младински образовен форум објавува повик за учесници на видео работилница за млади за препознавање и решавање на локални проблеми која ќе се одржи од 25-ти до 27-ми октомври 2019 во Куманово.

Работилницата ќе опфати содржини од областа на медиумската писменост, техники за снимање и стекнување на вештини за изработка на видео прилози. Работилницата ќе понуди теоретски и практични знаења кои со изработка на видеата учесниците ќе ги употребат во текот на самата работилница. Право на учество имаат сите млади кои живеат во Куманово и кои се или сакаат да бидат активни граѓани и да придонесат за средината во која живеат.

За време на тридневната работилница, младите ќе дискутираат за локални предизвици и недостатоци на локално ниво и ќе научат за техниките како се снима и монтира кратко видео. Главната цел на работилницата е да се изработат видеа со кои ќе се подигне јавната свест на одредена тема поврзана со проблемите во локалните заедници.

Каде?
Работилницата ќе се одржи во Кружната сала на Општина Куманово

Кога?
Од 25-ти до 27-ми октомври 2019 година. Работилницата започнува на 25-ти октомври, петок во попладневните часови и завршува на 27-ми октомври, недела попладне.

Кој може да аплицира?
Сите млади кои живеат во Куманово. Претходно знаење и искуство не е потребно.

Како се аплицира?
Аплицирањето се врши на следниот линк најдоцна до 22-ри октомври 2019 (вторник).

Работилницата е бесплатна, а работен јазик ќе биде македонски. Пријавените треба да присуствуваат на сите три денови од работилница. Сите заинтересирани за работилниците можат да се обратат на следниот мејл: ivona_kuzmanovska@mof.org.mk или телефон: 02/3139 692.

 

Работилниците се дел од проектот „Empowering youth for social engagement through media“ поддржан од National Endowment for Democracy.

Младински акции во Тетово, Скопје, Велес и Битола

Младинска акција во Тетово
Младинскиот клуб од Тетово на Младински образовен форум, на 9-ти јуни 2019 година, во паркот на Ајдучко маало организираше младинска акција, која беше идеја на самите членови на клубот.

Имајќи предвид дека паркот во „Ајдучко маало“ е наменет за спорт и рекреација а моменталната состојба на паркот е во многу лоша состојбе, е доволен мотив за членовите на младинскиот клубот да преземат иницијатива за негово уредување. Оваа акција опфати неколку активности, како што се: Еко – акција, чистење на отпадот во целиот парк, поправка на оштетениот инвентар (поправка на лулашки), бојадисување на лулашките, клацкалките и спортските реквизити, поставување на 4 избоени автомобилски гуми пополнети со земја и со садени цвеќиња во нив, како и поставување на палети со саксии со цвеќиња.

Акцијата има за цел да испрати порака до граѓаните и граѓанките за зачувување на јавните површини и парковите, и дека е потребно само малку време, ресурси и труд за истите да бидат зачувани и разубавени, наместо оштетени и вандализирани.

 

Младинска акција во Велес:
­Младинскиот клуб од Велес на Младински образовен форум преку акцијата Сите за паркот – паркот за сите, во сабота на 15.06.2019 работеше на разубавување на јавна површина.  Оваа група на млади ја подобри состојбата на 14 клупи за седење, од кои 3 беа целосно репарирани (поставени нови даски), а 2 м3 смет собра од површината на Градскиот парк.

Целта на оваа акција беше да се разубави неискористениот јавен простор, да се поврзе младата популација со уличната уметност, како и да пренесе порака дека младите, како и останатите граѓани на Велес, можат да придонесат за јавните површини преку креативност и проактивност. Акцијата ја спроведе Медиа/Арт клубот – Велес, како завршен настан на одржаните работилници за креативен и младински активизам во изминативе месеци. Членови на клубот се млади велешани на возраст од 15-20 години.

Младинска акција во Скопје:
На 27-ми јуни 2019 година, со почеток од 18:00 часот, во Монтажната галерија во Парк на Франкофонија се одржа настанот „Екокреација“ организиран од Младинскиот клуб – Скопје на програмата Младински активизам на МОФ.

На настанот беа поставени канти за отпад изработени од гуми и изложба на стикери и постери изработени во Фотошоп на тема Екологија. Воедно, посетителите на настанот можеа да играат игри за екологија и да се забавуваат со музика.

Постерите и стикерите, изработени од членовите на Младинскиот клуб во Скопје, се однесуваат на проблемите со загадувањето како локален, но и глобал проблем низ призмата на младите членови на клубот, разработени на комичен и критички начин. Целта на изложбата е да ја покрене свеста на младите за состојбата на животната средина во која што живеат и да ги поттикне да размислуваат за можните решенија.

 

Младинска акција во Битола:
Младинскиот клуб од Битола на Младински образвовен форум, во петокот, 28.06.2019, со почеток од 20:00 часот, пред скејт паркот во Битола, го организираа завршниот настан, односно изложбата “Битола во боја”.

Изложбата содржи фотографии од претходни настани кои се организирани во Битола, и со тоа сакаат да испратат порака до граѓаните и ѓраѓанките од Битола дека постојат доволен број на настани во градот кои ја опфаќаат младата популација, само е потребна поголема  информираност околу истите.

Фотографиите се направени од членовите на Младинскиот клуб од различни културни настани кои се одржуваат во Битола.

Младинските акции се  поддржани од National Endowment for Democracy (NED)

Центрите на МОФ во Тетово, Битола, Велес и Куманово работат во склоп на проектот „Ангажирање на младите за студентски и младински политики“, финансиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Кунстверкштат го прослави 5тиот роденден

Групата за перформанс Кунстверкштат на Младински образовен форум на 25-ти март 2019 (понеделник) во Кино Култура со почеток во 20:00 часот ја имаше петата изведба на претставата „Немам каде да се вратам“ и воедно го прослави јубилејниот 5-ти роденден на групата.

Кунстверкштат, од формирањето во 2014 година досега имала 4 перформанси: „Нешто мора да се смени“, „Банки дигнаа палати“, „Ќе има војна“ и „Нивниот пат“, како и 4 претстави: „Ом царе, царе“, „Ненаучена лекција“, „Илустрации за тоа како новата идеја го запрепрастува човекот кој не е подготвен за неа“ и „Немам каде да се вратам“. Во мај 2017 групата го освои Гран При-то на Драмскиот аматерски фестивал- Кочани за претставата „Илустрации за тоа како новата идеја го запрепрастува човекот кој не е подготвен за неа“.

По изведбата на претставата, групата им подари благодарници за особено залагање и личен придонес за развојот на групата и несебична поддршка на членовите на младите талентирани поединци кои работеа со групата во изминативе 5 години: Петар Антевски, Ангела Стојановска, Христијан Поп- Симонов, Васко Костовски, Ирена Мирческа, Наталија Теодосиева, Јаков Спасов, Милош Андоновски и Дени Стојанов. Во фоајето на Кино Култура присутните имаа можност да се забавуваат со The DD’s.

Претставата „Немам каде да се вратам“ е претстава за талкањето на сириските бегалци. Да се талка значи и да се трага, да се бега, а во оваа претстава тоа значи и да се најде.

Она што ликовите од оваа претстава го наоѓаат е нивниот сопствен однос кон она од кое што бегаат. Дејството се случува во еден од бегалските кампови во Македонија и откако ликовите ќе се соочат со своите задоцнети бури, продолжуваат по својот пат до некоја од европските земји.

Текст: Милош Андоновски
Режија: Дени Стојанов
Во претставата играа: Ангел Таневски, Влатко Јовановски, Ивона Кузмановска, Јана Бангиева, Марина Таневска, Петар Мукоски, Срна Дуковска, Тамара Ангелова, Тина Спировска, Филип Христовски и Христина Мирчевска.

Групата Кунстверкштат ви благодари на сите за присуството!

Повик за Медиа/Арт клуб – Скопје

Повик за нови членови на Медиа/Арт клубовите на МОФ

Креативен/на си и сакаш активно да и помогнеш на локалната заедница? Медиа/Арт клубовите на МОФ се вистинското место за тебе! Пријави се на повикот за нови членови на Медиа/Арт клубот Скопје најдоцна до 1-ви февруари 2019 година.

Што е Медиа/Арт клуб?

Медиа/Арт клубовите на Младински образовен форум (МОФ) се место за слободно и креативно изразување на младите. Во моментов постојат 5 клубови, и тоа во: Скопје, Тетово, Битола, Куманово и Велес. Содржините кои младите членови на Медиа/Арт клубовите ги создаваат имаат цел да поттикнат размислување и дејствување на конкретна општествена тема од нивен интерес за помагање на локалната заедница преку младински активизам.

Зошто Медиа/Арт?

Членовите на овој клуб преземаат акции и учат за креативен активизам; онлајн активизам; граѓански активизам; слобода на изразување; стереотипи, предрасуди и дискриминација; сајбер булинг и медиумска писменост. Уредуваат јавни простори, дизајнираат од реупотребливи материјали; пишуваат вести и изработуваат весници и користат уметност за активизам. Целта на секој клуб е да го обучи членот независно и самоуверено да ги користи алатките кои се изучувале, но и да обезбеди безбедна, здрава и поддржувачка средина за младите да можат да ги изразат своите ставови, да се изградат себеси, да истражуваат и да грешат. Преку овој став, младите ги гледаат клубовите како место каде што се слободни, можат да пробуваат нови нешта без осуда дека се добри или лоши во нештата кои ги изведуваат. Тие се ослободуваат од стегите наметнати од околината и самостојно избираат за себе. Младите ги градат своите капацитети, дознаваат повеќе за себе и околината, стекнуваат вештини и знаења, креираат нов круг на пријатели и познаници, учат за почит и одговорност и се забавуваат.

Медиа/Арт клубовите на МОФ ќе ги обезбедат сите потребни материјали за работа, како и предавачите со кои ќе соработуваат членовите, ваше е само да дојдете и да го понесете креативниот дух.

Работен јазик на работилниците е македонски.

Каде да се пријавам?

Сите заинтересирани млади на возраст од 15 до 25 години од Скопје можат да се пријават тука најдоцна до 1-ви февруари (петок) 2019 година. Доколку имате некое прашања, пишете ни мејл на Ivona_kuzmanovska@mof.org.mk. Очекувајте го нашиот мејл или повик со известување за почетокот на работилниците.

Активностите на Медиа/Арт клубот во Скопје се дел од проектот „Поддршка на младински активизам преку онлај медиуми“ поддржани од National Endowment for Democracy (NED)

 

Интервенции во јавен простор

Младински мурали, волонтерски акции и интервенции во јавниот простор во 5 градови.

Медиа/Арт клубовите на програмата Младински Активизам, во декември 2018 година реализираa пет интервенции во јавен простор, во пет различни градoви, во Скопје, Тетово, Велес, Куманово и Битола.

Медиа/Арт клубот во Тетово, на 15.12.2018 година, ја реализираа акцијата „Види! Размисли! Реализирај!“. Оваа акција вклучува поставување на три знаци со информативни пораки, во три различни локации, каде што, се информираат граѓаните на Тетово за проблемот со загадувањето. Целта на оваа акција беше да се подигне свеста за зачувување на животната средина и да се намали бројот на граѓани кои секојдневно го загадуваат амбиентот.


Медиа/Арт клубот во Скопје, на 22.12.2018 година, спроведоа „Парквенција!“ каде што, на ул. 50-та Дивизија (паркот до спортското игралиште), во Центар, ги обновија и поправија веќе постоечките делови од паркчето (лулашки, трансформатор, клупи), но исто така, поставија и различни арт инсталации кои дополнително го разубавија паркот. Целта на оваа интервенција беше да се поттикнат младите за самоиницијативно организирање и општествено дејствување.


Медиа/Арт клубот во Велес, на 23.12.2018 година, со акцијата наречена “Reborn Yard” го уредија дворот на невладините организации во Велес. За време на оваа акција се изврши менување на покривната конструкција на летниковецот, фарбање на летниковецот, клупите и масата, исто така, се изврши покривање на ѕидот на Домот на НВО.


Медиа/Арт клубот во Битола, на 23.12.2018 година, се ангажираа да цртаат мурал со ликот на Горан Стефановски, до ракометното игралиште. Повикувајќи се на неговото дело „Тетовирани Души“, нашиот настан го именувавме „Тетовирани ѕидови“. Целта на муралот е да ги инспирира млади генерации да дејствуваат во областа на култура и уметноста, имајќи предвид дека еден од највлијателните личности на Македонската култура е и Горан Стефановски.


Членовите на МОФ во Куманово, на 24-25.12.2018, на ул. Доне Божинов (спроти автобуската станица), користејќи ја алатката стенсил нацртаа мурал како Батко Ѓорѓија ја влече темната страна од градот и ја покажува убавината која е претставена со различно обоени цртежи. Целта беше да се разубави јавната површина и да се придонесе за поубаво Куманово.


„Проектот е финансиран од Фондација Отворено општество – Македонија“.

Интервенција на јавен простор во Скопје

На 22-ри декември (сабота), со почеток во 12:00 часот, членовите на Медиа/Арт клубот Скопје на Младински образовен форум реализирaa интервенција на јавен простор во паркчето кое се наоѓа на ул. 50-та Дивизија веднаш до спортското игралиште.

Младите креативци ги обновија и поправија веќе постоечките делови од паркчето, како што се клупите, лулашките и трансформаторите. Исто така поставија и различни арт инсталации кои дополнително ја збогатија и разубавија естетиката на паркчето. Акцијата ја спроведоа дваесеттина средношколци- членови на Медиа/Арт клубовите.

Целта на членовите на клубот е да се крене свеста кај младите за самоиницијативно организирање и општествено дејствување. Покрај дадената согласност за измена на просторот, интервенцијата на паркчето беше поздравена и од Општина Центар и Градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ.

Активноста е поддржана од Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Reborn Park во Велес

Медиа/Арт клубот – Велес на Младински образвовен форум, на ден 22.12.2018, со почеток од 12:00 часот, во дворот на НВО во Велес, го организира завршниот настан на клубот „Reborn Yard“.

Преку овој настан се планира интервенција во јавниот простор, поточно ќе се изврши репарирање и менување на покривната конструкција на Летниковецот, ќе се изврши фарбање на неговата конструкција, како и на клупите и постоечката маса. Исто така се планира покривање на ѕидот на зградата од Домот на НВО кој е нагрден со невкусни графити и на некои места е оштетена фасадата на Домот на НВО.

Целта е подигање на свеста кај граѓаните за уреден и незагаден јавен простор, искористување на јавниот простор и негово разубавување. Исто така, преку овој настан ќе се мотивираат и вклучат младите во разубавување на јавниот простор и би се промовирале волонтерските вредности, со што би испратиле позитивна порака во локалната заедница.

Сите велешани и велешанки, кои сакаат да учествуваат и да помагат за време на оваа акција се добредојдени.

Медиа/Арт клубовите се место за млади луѓе кои сакаат креативно да ги изразат своите ставови и идеи. Младите членови добиваат можност да научат како да снимаат видеа и аудио прилози, да создадат фото приказни, да научат за перформативна и урбана уметност и да ги користат новите медиуми и техники на уметност со цел да се постигне младински активизам и помагање на локалната заедница. Предавањата во Медиа/Арт клубот ги држат млади луѓе со искуство во ова поле на дејствување. Овие клубови спаѓаат под Програмата за младински активизам.

„Проектот е финансиран од Фондација Отворено општество- Македонија.“

Затворен фестивалот Movies that Matter

Со проекции во 5 градови, заврши филмскиот фестивал Movies That Matter

Младински образовен форум заедно со Амбасадата на Кралството Холандија од 4-ти до 16-ти декември 2018 го организираше филмскиот фестивал Movies that matter (Филмови што вредат), посветен на човековите права. Во рамки на филмскиот фестивал беа организирани 5 филмски проекции на документарни филмови со фокус на човековите  права во: Велес, Тетово, Скопје, Куманово и Битола. На фестивалот беа прикажани филмовите: Truth Detectives (Германија); Joshua: Teenager vs. Superpower, (САД) и Algo Mio, Argentina’s Stolen Children (Германија).

На настанот во Скопје, кој се одржа на 10-ти декември во Кафе и филм Котур се одржа дискусија на тема: „Новите генерации за човековите права“, на која говорници беа: Стефан Дојчиноски, активист за човекови права; Јована Јовановска од Хелсиншкиот комитет за човекови права и Даниел Евросимоски, новинар во Радио МОФ.

Јована Јовановска од Хелсиншкиот комитет за Човекови права изјави: „Промоцијата на човековите права е првиот чекор кон градење на свесни и активни граѓани во едно општество, а младите се оние на кои треба да се стави фокусот. Најважно е да веруваме дека можеме да промениме нешто, дека секоја неправда и прекршување на туѓо право не засега сите нас и дека не смееме да правиме ниту најмал компромис кога се во прашање човековите права.“

Даниел Евросимоски, новинар во Радио МОФ, вели: „Сведочиме и пишуваме како правото на живот, достоинство, приватност или еднаквоста пред законот се под постојана закана од загадувањето, сиромаштијата, нелегалните прислушувања и амнестиите. Проблемите најчесто не се во правните акти, туку во политичката култура и ниската јавна свест. Работите можат да се менуваат само преку малку повеќе храброст, смелост и активност на граѓаните во нивната реакција на кршењето на човековите права и неправдите кои ги окружуваат.“

На дискусијата Стефан Дојчиноски, активист за човековите права изјави: „Денес повеќе од било кога мораме да инсистираме на човековите права бидејќи тие преку нивната универзалност ја создаваат можноста за граѓанинот да се постави во својата радикална некоинциденција со сопствена позиција во даденоста и со тоа да го истакне прашањето за она што е погрешно во општеството“.

Говорници на проекциите беа и: Санела Шкријељ од Министерството за труд и социјална политика,  Исмет Шабановиќ активист за човекови права, Сибел Амет и Вилдан Дрпљанин, активисти и вработени Хелсиншкиот комитет за човекови права,  кои говореа за младите како борци за човекови права и поддршката која жртвите треба да ја добијат од институциите. Проекциите беа организирани во Кафе и филм Котур во Скопје, Градска библиотека „Гоце Делчев“, Центар за Балканска соработка Лоја Тетово, Младински центар MultiКулти Куманово, НУ Центар за култура Битола.

Movies that matter ја користи моќта на филмот за поддршка на човековите права и социјалната правда, а филмскиот фестивал служи како уникатна платформа за дијалог за јавноста, експерти, уметници, креатори на политики, новинари и граѓанско општество. Филмовите ставија фокус на заштита на човековите права од неколку аспекти: злосторства против човештвото, воени злосторства, транзиционална правда, социјални здружувања, слобода на говор, новинарство, медиуми и пропаганда.

Парквенција во Скопје

Медиа/Арт клубот Скопје на Младински образовен форум во сабота на 22-ри декември со почеток во 12 часот ќе спроведе интервенција во јавен простор на паркчето кое се наоѓа на ул. 50-та Дивизија веднаш до спортското игралиште.

Младите креативци ќе ги обноват, реставрираат и поправат веќе постоечките делови од паркчето, како што се клупите, лулашките и трансформаторите. Но, исто така ќе постават и различни арт инсталации кои дополнително ќе ја збогатат и разубават естетиката на паркчето.
Целта на членовите на клубот е да се крене свеста кај младите за самоиницијативно организирање и општествено дејствување.

Медиа/Арт клубовите се место за млади луѓе кои сакаат креативно да ги изразат своите ставови и идеи. Младите членови добиваат можност да научат како да снимаат видеа и аудио прилози, да создадат фото приказни, да научат за перформативна и урбана уметност и да ги користат новите медиуми и техники на уметност со цел да се постигне младински активизам и помагање на локалната заедница. Предавањата во Медиа/Арт клубот ги држат млади луѓе со искуство во ова поле на дејствување. Овие клубови спаѓаат под Програмата за младински активизам.

Проектот е финансиран од Фондација Отворено општество- Македонија.

Mедиа/Aрт еко акција во Тетово

Медиа/Арт клубот на Младински образовен форум од Тетово во сабота на 15.12.2018 година, со почеток од 11:00 часот, ја реализираше јавната акција „Види! Размисли! Реагирај!.

На три централни локации во Тетово се поставија знаци со информативни пораки кои се однесуваат на подигнување на свеста за загадувањето на животната средина. Знаците на креативен начин го претстават проблемот со загадувањето, еден од главните проблеми со кои се соочува Тетово како град. 

Интервенцијата на јавниот простор се реализираше на јавниот простор кај парковите: ул. Јане Сандански (до Бургер Хаус), паркот „Ајдучко маало“ и „Жена парк“. Покрај поставувањето на знаците, членовите на клубот организираа еко – акција за расчистување на јавниот простор и снимаа изјави од случајни минувачи, кои подоцна ќе бидат претставени во кратко видео поврзани со целите на јавната акција.

„Со денешната акција сакаме на креативен начин да апелираме до надлежните институции за поголема грижа на јавниот простор во градот, а од друга страна целта ни е преку пораките напишани на таблите да ја подогнеме свеста  за зачувување на животната средина и да се намали загадувањето. Кога граѓаните ќе прочитаат колку време треба да се разгради пластично шише, ќеса, отпушок ќе се размислат дали ќе ја загадат средината.“ изјави Бобан Костадиновски – локален координатор на Младински образовен форум од Тетово.

Идејата за поставување на знаци со креативни пораки на три јавни локации во градот, потекна од средношколци и студенти членови на Медиа/Арт клубот од Тетово. Тие преку повеќемесечни работилници развија идеја за јавен настан кој ќе има за цел да влијае на сите граѓани за намалување на загадувањето, имајќи го во предвид фактот дека Тетово е еден од градовите со најзагаден воздух и загаденост на животната средина, а свеста на граѓаните е на ниско ниво.

„Проектот е финансиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија“, а спроведуван од Младински образовен форум.