Младински акции во Тетово, Скопје, Велес и Битола

Младинска акција во Тетово
Младинскиот клуб од Тетово на Младински образовен форум, на 9-ти јуни 2019 година, во паркот на Ајдучко маало организираше младинска акција, која беше идеја на самите членови на клубот.

Имајќи предвид дека паркот во „Ајдучко маало“ е наменет за спорт и рекреација а моменталната состојба на паркот е во многу лоша состојбе, е доволен мотив за членовите на младинскиот клубот да преземат иницијатива за негово уредување. Оваа акција опфати неколку активности, како што се: Еко – акција, чистење на отпадот во целиот парк, поправка на оштетениот инвентар (поправка на лулашки), бојадисување на лулашките, клацкалките и спортските реквизити, поставување на 4 избоени автомобилски гуми пополнети со земја и со садени цвеќиња во нив, како и поставување на палети со саксии со цвеќиња.

Акцијата има за цел да испрати порака до граѓаните и граѓанките за зачувување на јавните површини и парковите, и дека е потребно само малку време, ресурси и труд за истите да бидат зачувани и разубавени, наместо оштетени и вандализирани.

 

Младинска акција во Велес:
­Младинскиот клуб од Велес на Младински образовен форум преку акцијата Сите за паркот – паркот за сите, во сабота на 15.06.2019 работеше на разубавување на јавна површина.  Оваа група на млади ја подобри состојбата на 14 клупи за седење, од кои 3 беа целосно репарирани (поставени нови даски), а 2 м3 смет собра од површината на Градскиот парк.

Целта на оваа акција беше да се разубави неискористениот јавен простор, да се поврзе младата популација со уличната уметност, како и да пренесе порака дека младите, како и останатите граѓани на Велес, можат да придонесат за јавните површини преку креативност и проактивност. Акцијата ја спроведе Медиа/Арт клубот – Велес, како завршен настан на одржаните работилници за креативен и младински активизам во изминативе месеци. Членови на клубот се млади велешани на возраст од 15-20 години.

Младинска акција во Скопје:
На 27-ми јуни 2019 година, со почеток од 18:00 часот, во Монтажната галерија во Парк на Франкофонија се одржа настанот „Екокреација“ организиран од Младинскиот клуб – Скопје на програмата Младински активизам на МОФ.

На настанот беа поставени канти за отпад изработени од гуми и изложба на стикери и постери изработени во Фотошоп на тема Екологија. Воедно, посетителите на настанот можеа да играат игри за екологија и да се забавуваат со музика.

Постерите и стикерите, изработени од членовите на Младинскиот клуб во Скопје, се однесуваат на проблемите со загадувањето како локален, но и глобал проблем низ призмата на младите членови на клубот, разработени на комичен и критички начин. Целта на изложбата е да ја покрене свеста на младите за состојбата на животната средина во која што живеат и да ги поттикне да размислуваат за можните решенија.

 

Младинска акција во Битола:
Младинскиот клуб од Битола на Младински образвовен форум, во петокот, 28.06.2019, со почеток од 20:00 часот, пред скејт паркот во Битола, го организираа завршниот настан, односно изложбата “Битола во боја”.

Изложбата содржи фотографии од претходни настани кои се организирани во Битола, и со тоа сакаат да испратат порака до граѓаните и ѓраѓанките од Битола дека постојат доволен број на настани во градот кои ја опфаќаат младата популација, само е потребна поголема  информираност околу истите.

Фотографиите се направени од членовите на Младинскиот клуб од различни културни настани кои се одржуваат во Битола.

Младинските акции се  поддржани од National Endowment for Democracy (NED)

Центрите на МОФ во Тетово, Битола, Велес и Куманово работат во склоп на проектот „Ангажирање на младите за студентски и младински политики“, финансиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ поставена во пет градови

Во првата половина на 2019-та година, изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ беше поставена во пет градови на Република Северна Македонија, во Свети Николе, Виница, Струга, Битола и Кратово.

Свети Николе беше првиот домаќин на изложбата во 2019 и тоа во период од 27 февруари 2019 кога беше и свеченото отварање на изложбата во Домот на култура „Крсте Мисирков“ и истата беше поставена до 13 март 2019. Водичи на оваа изложба беа 13 средношколци и средношколки од СОУ „Кочо Рацин“. Изложбата беше посетена од околу 250 посетители.

Фотографија од учесниците на изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во Свети Николе

Вториот град каде што годинава беше поставена изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ е Виница. Таму во соработка со СОУ „Ванчо Прке“ и Домот на култура „Тошо Арсов“ во Виница, изложбата беше отворена на 15 март 2019 и истата беше отворена за посетители до 05 април 2019 година. 18 водичи, средношколци од СОУ „Ванчо Прке“ ги водеа посетителите низ изложбата. Во Виница изложбата беше посетена од 380 посетители.

Фотографија од отворање на изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во Виница

Во Струга, изложбата беше поставена во просториите на Меѓународниот универзитет на Струга. Свеченото отварање беше на 14 мај 2019, а отворена за посетители беше до 21 мај 2019. Тренинг за водичи поминаа 16 ученици од СОУ „Др. Ибрахим Темо“ и СОУ „Нико Нестор“, кои потоа ги водеа и посетителите низ целата изложба. Околу 450 посетители ја посетија изложбата во Струга.

Фотографија од изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во Струга

СОУ „Таки Даскало“ од Битола, од 23.05.2019 до 03.06.2019 беше домаќин на изложбата „Ана Франк – Историја за денес“. Од училиштето имавме 14 ученици, средношколки и средношколци кои успешно ја поминаа обуката за водичи на изложбата и истите за време на изложбата ги водеа сите посетители низ истата. Во Битола, изложбата беше посетена од околу 260 посетители.

Фотографија од изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во Битола

Како последен град каде што беше поставена изложбата „Ана Франк – Историја за денес“ во овој циклус беше Кратово. Во Кратово изложбата беше отворен на 06 јуни 2019, и истата беше отворена до 20 јуни 2019 во просториите на СОУ „Митко Пенџуклиски“ од Кратово. 9 средношколци од истото училиште покажаа интерес да бидат водичи на изложбата и истите успешно ја поминаа обуката и потоа ги водеа посетителите низ целата изложба. Изложбата беше посетена од околу 200 посетители.

Веќе три години уште од 2016 година изложбата е поставена 28 пати во 22 различни градови, и истата е посетена од околу 22.000 посетители.

Изложбата во Северна Македонија се спроведува од Младински образовен форум во рамки на проектот „Хисторија, Историја, Повјест – Лекции за сегашноста“ кој е поддржан од Европската унија

Проектот има за цел да го покрене вниманието и поттикне дискусија за настаните од блиското минато на Западен Балкан кои се причина за различни поделби и генерирање на конфликти во минатиот век.

Студентска акција со обнова на читалната, билиотеката и дворот на „Стив Наумов“

На 13 јуни 2019 година официјално се отвори обновената читална, опремената библиотека и обновениот двор во студентскиот дом „Стив Наумов“. Настанот започна во 12 часот, во читалната на студентскиот дом „Стив Наумов“, а присутни беа членови на МОФ, Фондацијата Отворено општество – Македонија, студентите кои живеат во домот, како и директорот на Државниот студентски дом– Скопје, Дарио Николовски.

Студентската акција која се одржа од 1-ви до 12-ти јуни 2019 година беше спроведена од страна на 10тина студенти сместени во домот „Стив Наумов“ и членови на Младинскиот образовен форум кои во периодот од април до јуни посетија 3 обуки од областа на студентските права, младински активизам и јавно говорење.

Со оваа студентска акција се работеше на уредување на просторот на постоечката читална и дворот во студентскиот дом, а преку отворената донаторска акција, се изврши и опремување на библиотеката во рамки на читалната. Арсламина, Темплум и Национална универзитетска библиотека „Климент Охридски“ се едни од донаторите на 200 книги кои ќе можат да ги користат студентите од домот.

Донаторската акција за книги и литература ќе биде отворена и по официјалното отворање на обновената читална, а сите заинтересирани физички и правни лица ќе можат да дадат свој придонес.

 

Со оваа акција започнува низата студентски акции во државните студентските домови. Студентските акции од проектот ќе се спроведат во државните студентски домови „Стив Наумов“, „Кузман Јосифовски-Питу“ и „Гоце Делчев“ во текот на месец јуни 2019 година.

Проектот „Студентски домови без корупција“ се спроведува од август 2018 до јули 2019. Примарната цел на проектот е поттикнување на институциите на потранспарентно и поодговорно управување со студентските домови, како и вклучување на други институции, организации и правни лица за подобрување на условите во домовите.

„Проектот е финансиран од Фондација Отворено општество- Македонија. Содржината е единствена одговорност на авторите и на грантистот, и на ниту еден начин не може да се смета дека ги изразува гледиштата и ставовите на Фондацијата Отворено општество Македонија.“

Ученичка акција во „Шаип Јусуф“

На 06.06.2019 година, учениците од средното училиште „Шаип Јусуф“ во Скопје, во соработка со Младински образовен форум, организираа и реализираа акција во која го разубавуваа и уредуваа своето училиште. Концптот и идејата, произлезе од самите ученици кои активно учествуваа на работилницата за професори и ученици, одржана на 21.05.2019, на која посочија дека би сакале да има ваков тип на акција во нивното училиште. На овој начин, тие имаа можност да бидат дел од самото организирање и планирање на концептот на акцијата, но и нејзино реализирање.

     

Акцијата е реализирана во рамки на проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето“, поддржан од детската фондација Песталоци, а спроведуван од партнерските организации Коалиција на Младински организации СЕГА, Младински образовен форум и Првата детска амбасада во светот Меѓаши.

Младинска волонтерска акција во Струмица

Младинска акција: Дворот на струмичкото СУ „Јане Сандански“ со нов лик

На 31 мај, 2019 година, повеќе од 100 млади од Струмица организираа волонтерска акција за уредување на дворот на средното училиште „Јане Сандански“, со поддршка од Општина Струмица и Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието. Во акцијата учествуваа ученици од средните училишта „Јане Сандански“ и „Никола Карев“, а присуствуваa и градоначалникот на Општина Струмица, Коста Јаневски, вршителката на должност амбасадор на САД во Република Северна Македонија, Микаела Швајзер-Блум и главниот наредник Марк Вајнандт од Defense Attaché Office при Амбасадата на САД во РСМ, како претставник на Европската команда на САД.

     

Младите го исчистија отпадот во дворот, ги уредија зелените површини и поставија жардинерии, ги заменија оштетените даски на клупите со нови и ги бојадисаа бетонските конструкции во дворот.

Младинската акција е финален продукт од долготрајниот процес поддржан од Општина Струмица и Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието, во соработка со Младински образовен форум. На почетокот на месецот, учениците имаа заедничка средба на која се запознаа и ги идентификуваа проблемите во градот со коишто се соочуваат како млади личности. Како предизвик за којшто изразија желба и самите да помогнат да се надмине, младите го издвоија  дворот на училиштето „Јане Сандански“ којшто до неодамна беше во лоша состојба.

Преку создавање можности за учениците да се дружат и да соработуваат на разни граѓански иницијативи, Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието негува позитивни интеракции помеѓу етнички разновидната младина на ниво на училиште и заедница.

  

Оваа активност е дел од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието финансиран од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).

Оваа вест е подготвенa со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Содржината е одоворност на МЦГО и не ги изразува ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски држави.

Веста е преземена од официјалната веб страна на Македонски центар за граѓанско образование 

Младинска волонтерска акција во Куманово

На 28 мај, 2019 година, повеќе од 100 млади од Куманово организираа волонтерска акција за уредување на еден од парковите во градот, со поддршка од општина Куманово и Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието, во соработка со Младински образовен форум. Во акцијата учествуваа ученици од средните училишта „Перо Наков“ и „Киро Бурназ“, а присуствуваa и вршителката на должност директор на Канцеларијата на УСАИД во Северна Македонија, Гречен Биркл, потполковникот Ерик Рајс од Военото аташе на САД и Патрик Енрике од Канцеларијата за одбранбена соработка на Амбасадата на САД во СРМ.

Младите го исчистија отпадот во паркот и поставија корпи за отпадоци, ја искосија тревата, ги уредија зелените површини и поставија жардинерии, ги заменија оштетените даски на клупите со нови, ги бојадисаа бетонските и металните конструкции во паркот и поставија ново осветлувањето во паркот.

Иницијативата на младите е резултат на подолгорочен процес којшто започна во април, кога учениците од различни етнички заедници се сретнаа за прв пат и дискутираа за проблемите со кои тие, како млади личности се соочуваат во својот град. Потоа учениците даваа конкретни предлози за решавање на проблемите и се сретнаа со градоначалникот на општината за да му врачат писмо со конкретни препораки за разубавување на градот.

Чувствувавме дека сакаме да придонесеме за подобрување на локалната заедница и затоа доставуваме писмо со препораки преку кои веруваме дека ќе придонесеме кон нашата цел, подобрување на состојбата во инсфраструктурата на градот, истовремено овозможувајќи поубав простор за рекреација и слободно време на сите граѓани во нашиот град. Бидејќи овој парк се наоѓа во близина на училиште, но и во близина на неколку станбени објекти, неговото обновување е од суштинска важност за градот“, стои во писмото на учениците преку кое тие ја изразија својата подготвеност да се вклучат во волонтерска акција и побараа поддршка од општината за реализација на акцијата.

Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието е петгодишна иницијатива за зајакнување на меѓуетничката кохезија меѓу младите и развој на демократските и граѓанските однесувања. Преку создавање можности за учениците да се дружат и да соработуваат на разни граѓански иницијативи, проектот негува позитивни интеракции помеѓу етнички разновидната младина на ниво на училиште и заедница.

Проектот го имплементира Македонскиот центар за граѓанско образование во соработка со Младински образовен форум.

Оваа активност е дел од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието финансиран од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).

Оваа вест е подготвенa со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Содржината е одоворност на МЦГО и не ги изразува ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски држави.

Веста е преземена од официјалната веб страна на Македонски центар за граѓанско образование 

ENGAGE-дискусија и искуства за активизмот

Десет инспиративни македонски и странски активисти со повеќе од 250 посетители на ENGAGE – конференција за социјален активизам дискутираа на теми од граѓанска ангажираност против климатските промени, активизам за социјална правда, па се до залагање за правата на животните и почиста животна средина и иницијативи за инклузивност и подобро образование. Осмото издание на ENGAGE се одржа на 18-ти мај, во Кино Култура, во организација на Младински образовен форум и Радио МОФ, поддржано од National Endowment for Democracy.

Говорниците на овој ENGAGE ги претставија нивните секојдневни борби за подобро општество. Па така Ирена Ристиќ од #НеБидиЃубре сподели за истрајноста и упорноста во борбата за промена на свест за загадувањето на животната средина. „Движењата против климатските промени и залагањата на жолтите елеци се многу слични, токму поради тоа што имаат ист непријател“ мислејќи на владата, сподели Anddy Batentier  – борец против климатските промени и дел од жолтите елеци.

„Ние нашето сме го прочитале и научиле, мојата борба е следните генерации да имаат квалитетно образование, токму затоа #ИпонатамуЧитам/ #IDaljeCitam“ – раскажа Ловро Крсник кој 94 дена во низа чита по еден час пред Владата на Република Хрватска  од лектирите кои се отстранети од листата на литературни дела. Мора континуирано да се залагаме за промени и заштита од насилството врз жените, рече Луљета Алиу – активистка за правата на жените – „Секој се плаши барем малку, но ако не го кренеме гласот ништо нема да се промени“. Виктор Мазнев, активист за правата на животните, посочи дека сеуште ниту една од институциите не презема одговорност за состојбата на бездомните животни, ниту пак некој ги подучува граѓаните како да се однесуваат доколку ги нападне улично куче.

Дрег-активизмот е уметност на изразување која пополека ја крши хомофобијата и трансфобијата, споделија Tokyo de Ville и Vera Vendetta од Haus of Fauche, првиот Дрег-колектив во нашата земја. „Ако пребарате „младински центар – Скопје“ или „студентски центар“ нема да добиете резултати, затоа што немаме такви објекти. Има толку јавни простори за кои никој не се залага и пропаѓаат а се толкави пропуштени можности. Активизмот не бара многу, понекогаш е довилно континуирано да се посветувате по час-два дневно“ раскажа Мартин Анастасовски од Културно Ехо. „Науката е вистина, младите ја гледаат оваа вистина и сакаат подобра иднина, затоа и се активираат“ – за борбата на младите против климатските промени, движењето #FridaysForFuture  зборуваше Никола Јовановски.

Видеото од конференцијата можете да го погледнете на следниот линк.

Со овој настан МОФ почна да го одбележува својот 20-ти роденден. „ENGAGE во последните осум години не научи дека и најмалите залагања кои почнуваат на индивидуално ниво, може да предизвикаат големи промени“ – сподели Стефани Спировска, претседателката на МОФ.

Младинска волонтерска акција во Гостивар

На 9 април, 2019 година, повеќе од 200 млади од Гостивар организираа волонтерска акција за уредување на градскиот кеј, со поддршка од општина Гостивар и Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието.  Во акцијата учествуваа ученици од основното училиште „Единство Башкими Бирлик“, како и средношколци од економското и медицинското средно училиште, а присуствуваше и градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари.

Младите го исчистија ѓубрето од кејот, ги обоија оштетените клупи, ги обележаа велосипедската и пешачката патека на двете страни од кејот и поставија паркинзи за велосипеди.

Иницијативата на младите е резултат на подолгорочен процес којшто започна во април, кога учениците од различни етнички заедници се сретнаа за прв пат и дискутираа за проблемите со кои тие, како млади личности се соочуваат во својот град. Потоа учениците даваа конкретни предлози за решавање на проблемите и се сретнаа со градоначалникот на општината за да му врачат писмо со конкретни препораки за разубавување на градот.

Доколку велосипедистите имаат простор да се рекреираат и да спортуваат безбедно, на страна од улиците и тротоарите, тие би можеле да претставуваат пример за еколошки свесно однесување. Сметаме дека со тоа што ќе цртаме велосипедски патеки по текот на кејот, младите од нашиот град ќе бидат мотивирани да се однесуваат одговорно и да прераснат во општествено одговорни личности“, стои во писмото на учениците преку кое тие ја изразија својата подготвеност да се вклучат во волонтерска акција и побараа поддршка од општината за реализација на акцијата.

Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието е петгодишна иницијатива за зајакнување на меѓуетничката кохезија меѓу младите и развој на демократските и граѓанските однесувања. Преку создавање можности за учениците да се дружат и да соработуваат на разни граѓански иницијативи, проектот негува позитивни интеракции помеѓу етнички разновидната младина на ниво на училиште и заедница.

Проектот го имплементира Македонскиот центар за граѓанско образование во соработка со Младински образовен форум.

Оваа активност е дел од Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието финансиран од Агенцијата за меѓународен развој на Соединетите Американски Држави (УСАИД).

Оваа вест е подготвенa со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Содржината е одоворност на МЦГО и не ги изразува ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски држави.

Веста е преземена од официјалната веб страна на Македонски центар за граѓанско образование 

Отворена регистрацијата за ENGAGE 2019

Младински образовен форум и Радио МОФ ве покануваат на осмото издание на ENGAGE – Kонференција за социјален активизам. Со 10 говорници, 300 гости во публика и видео-пренос, ENGAGE и оваа година ќе обезбеди едукација, интеракција и инспирација за индивидуалци, групи и организации чија цел е да го подобрат општетството во кое живееме.

На 18 мај (сабота) 2019 со почеток од 12:00 часот, во Кино Култура – Скопје, по осми пат, домашни и странски активисти ќе споделат знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, активизам на јавен простор, слобода на говор, социјална правда, животна средина, човекови права, права на животни, култура и можностите за граѓанска мобилизација. Преку ENGAGE, МОФ и Радио МОФ се стремат да го подигнат нивото на информираност кај граѓаните, нивната присутност и активно делување, како онлајн така и во физичкиот простор.

Годинава, говорници на ENGAGE ќе бидат претставници на ПЕТА, светската организација за заштита на животни со над 6 милиони членови и поддржувачи. Тие ќе зборуваат за односот на луѓето и животните, но и за своите акции пред кои никој не останува рамнодушен. Енди Батентие, ко-организатор на маршевите против климатски промени во Париз и дел од жолтите елеци, на ENGAGE 2019 ќе ја раскаже приказната на младите Французи што се дел од последните социјални и еколошки движења во оваа земја. Од соседна Србија, доаѓаат Јелена Анасоновиќ и Миодраг Симовиќ од движењето #1od5milliona, како организатори на масовните антивладини протести што ја тресат земјата. Тие ќе зборуваат за тоа како и само еден човек може да започне протести на кои ќе излезат милиони луѓе.

Меѓу говорниците на ENGAGE 2019 се и Ирена Ристиќ, од #НеБидиЃубре која сака нашата земја да стане најчистата земја во светот, Симона Димковска и Мартин Анастасовски од Културно Ехо ќе говорат за потенцијалот на напуштените простори и активистот Виктор Мазнев кој својот дом го направи прифатилиште за напуштени кучиња во Велес. Никола Јовановски ќе презентира за македонското #FridaysForFuture, а хероитe од Специјална олимпијада Радован Петровиќ и Горјан Стојковски ќе го споделат своето искуство од Светските олимпски игри на Специјалната олимпијада 2019. На конференцијата доаѓаат и Haus of Fauché, првиот дрег колектив во Скопје, чија цел е забава и едукација низ уметноста. Листата на говорници сѐ уште не е затворена, stay tuned!

Регистрацијата за настанот е отворена на овој ЛИНК, а можност за учество ќе имаат првите 200 пријавени учесници за конференцијата. Сите информации за ENGAGE можете да ги најдете на веб страницата на конференцијата engage.mk.

Во изминатите осум години ENGAGE стана еден од најголемите собири за поединци и заедници во нашата земја и тоа е единствениот настан за активизам кој е организиран континуирано секоја година. Настанот нуди место за дискусија, иновација, креативност, зајакнување и развој во нашето општество и отвора дебата за статусот на слободата, правдата и еднаквоста, човековите права, младинските прашања и развојот на модерната демократија.

Овогодинешниот Engage е еден од серијата настани со кои ќе се одбележи 20 годишнината на Младински образовен форум.

Конференцијата е поддржана од National Endowment for Democracy, а е организирана од Младински образовен форум и Радио МОФ.

Видео работилница за млади во Велес

Младински образовен форум објавува повик за учесници на видео работилница за млади за препознавање и решавање на локални проблеми која ќе се одржи од 10 до 12 мај 2019 во Велес.

Работилницата ќе опфати содржини од областа на медиумската писменост, техники за снимање и стекнување на вештини за изработка на видео прилози. Работилницата ќе понуди теоретски и практични знаења кои со изработка на видеата учесниците ќе ги употребат во текот на самата работилница. Право на учество имаат сите млади кои живеат во Велес и кои се или сакаат да бидат активни граѓани и да придонесат за средината во која живеат.

За време на тридневната работилница, младите ќе дискутираат за локални предизвици и недостатоци на локално ниво и ќе научат за техниките како се снима и монтира кратко видео. Главната цел на работилницата е да се изработат видеа со кои ќе се подигне јавната свест на одредена тема поврзана со проблемите во локалните заедници.

Каде?
Работилницата ќе се одржи во просториите на Домот на невладините организации, Велес.

Кога?
Од 10 до 12 мај 2019. Работилницата започнува во петок во попладневните часови и завршува во недела попладне.

Кој може да аплицира?
Сите млади од Велес. Претходно познавање и искуство не е потребно.

Како се аплицира?
Аплицирањето се врши на следниот линк најдоцна до 9.05.2019 (четврток) до 12 часот.

Освежувањето е обезбедено од страна на организаторите. Пријавените треба да присуствуваат на целата работилница. Работен јазик е македонски.

Сите заинтересирани за работилницата во Велес можат да се обратат на следниот маил или телефон:
fari_hiseni@mof.org.mk, 02/3139 692

Работилниците се дел од проектот „Поддршка на младите преку онлајн медиуми“ поддржан од National Endowment for Democracy.