Национално дебатно првенство, 2018 година

Од 22 до 24 јуни 2018 Младински образовен форум  го организираше Националното дебатно првенство на кое се натпреваруваа дебатери од Скопје, Велес, Тетово, Прилеп и Куманово. Првенството се одржа во  СУГСГ “Јосип Броз Тито”. Победнички на овој турнир беа дебатерките: Христина Цветановска и Марија Филиповска.

Второто место го освоија дебатерите Ана Маркоска, Оливера Каменароска и Стефан Митиќ. За најдобра индивидуална говорничка беше избрана Ана Крстевска, втора говорничка беше Христина Цветановска, а третото говорничко место го освои Јана Петрова.

Главната теза на која средношколците дебатираа беше “Овој Дом Верува Дека пристапот до возачка дозвола и конзумирањето алкохол треба да биде определено според тест на интелегенција наспроти возраст”. Турнирот се одржа во World Schools дебатниот формат, на англиски јазик и истиот опфати 5 прелиминарни рунди, полуфинале и финале.

На турнириот се дебатираше и на уште една импромпту теза (тези кои не се однапред најавени):
„Овој Дом Верува Дека Државата треба да забрани уметност создадена од луѓе кои имаат направено неморални акти“.

Целта на турнирот беше да обезбеди простор за напревар за аргументирана дискусија. Во овие неколку денови младите средношколци ги предизвикаа сопствените ставови и дискутираа за одоговорноста што индивидуите ја имаат кон општеството наспроти сопствените права и слободи. Преку истражување, аргументирано изразување и тимска работа, средношколците ги продлабочија своите знаења.

Настанот е организиран од МОФ со поддршка СУГСГ Јосип Броз Тито, и во соработка со Град Скопје.

Националното дебатно првенство е организирано со финансиска поддршка од Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Во Дебар основан првиот Локален младински совет во општината

На 17 јуни 2015 година (среда),во просториите на општинската сала во општина Дебар, се одржа основачкото собрание на Локалниот младински совет (ЛМС) – Дебар. Оваа активност е резултат на повеќемесечните активности на Иницијативниот одбор за основање на младински совет на младите од Дебар, а е дел од проектот „Развој на локални младински политики и локално младинско учество во 12 општини“ на Младински образовен форум и Центарот за меѓукултурен дијалог, финансиран од Европската Унија.

Собранието на ЛМС Дебар го сочинуваат млади кои се членови на граѓански организации кои работат со млади и за млади, како и политичките подмладоци кои работат во општината. На првото собрание беше усвоен статутот на ЛМС-Дебар и беше одлучено на наредната седница да се изберат органите на ЛМС Дебар и да се формираат работните групи кои ќе функционираат во Советот. На основачкото собрание му претходеше јавен повик на кој се пријавуваа претставници на младите за учество во младинскиот совет.

Мегу останатите, на настанот беа присутни и претставници на советот на општина Дебар и на кабинетот на градоначалникот кои го поздравија овој чин и ветија дека со внимание ќе ја следат работата на ЛМС-Дебар и ке ги земаат во предвид сите препораки и сугестии кои ке доаѓаат од овој орган.

Пред ЛМС-Дебар во наредниов период ке престојат многу предизвици,тој треба за прв пат во општината да изготви младинска стратегија за периодот 2016-2020.

Проектот „Развој на локални младински политики и локално младинско учество во 12 општини“ е насочен кон младите луѓе, младинските организации и сите форми на младинско здружување и локалната самоуправа. Главната цел на проектот е да се зајакнат капацитетите на младинското здружување на локално ниво, нивно формално препознавање од страна на општините, како и заедничка работа за унапредување на младинските политики на локално ниво, преку развој на младински активизам, младинска работа и младинско учество во процесите на донесување на одлуки. Проектот вклучува соработка со локалните самоуправи, локални акции и јавен процес на основање Локални младински совети, со поддршка од локалната самоуправа во 12 општини, а е финансиран од Европска Унија (ИПА програма – Civil Society Facility).

Радио МОФ и МОФ.мк се натпреваруваат за Сајт на годината

На наше задоволство, оваа година веб страниците на МОФ и Радио МОФ се номинирани во вкупно 3 категории за наградата Сајт на годината.

Минатата година, редизајнираната страница на МОФ ја доби наградата „Најдобар сајт на невладина организација“ за 2013. Оваа година поторно се наоѓа меѓу номинираните страници во истата категорија.

Радио МОФ пак, за прв пат е номиниран за оваа награда, во 2 категории. Радио МОФ пред само неколку денови го промовираше својот нов и редизајниран сајт. Затоа, особена чест ни е што Радио МОФ е номиниран во 2 категории за оваа награда.

 

Доколку сакате да гласате за radiomof.mk и mof.mk за наградата веб сајт на годината, тоа можете да го направите за следните категории:
radiomof.mk  –  „Најдобар дизајн“ и „Образование, Наука и Култура“
mof.mk – „Најдобар сајт за невладини организации“. 

Вашиот глас можете да го дадете на следниот линк, најдоцна до 5ти декември 2014.

 

И оваа година покрај гласовите на жири комисијата во вкупните гласови ќе влезат и гласовите на интернет посетителите. Се гласа со оставање на вашиот е мејл, по што пристигнува линк за гласање, од кој може да се гласа само еднаш.

Соодносот на финалните гласови е 60% на жири комисијата и 40% на гласовите од интернет посетителите. Гласањето од интернет посетителите ќе трае до 05.12.2014. Секој интернет посетител може да распредели 3 гласа во секоја категорија и тоа 10, 6 и 2 поени.

Победниците ќе бидат објавени на 11.12.2014 на свечената манифестација која ќе се оддржи во фоајето на МОБ во 19:00 часот, при што ќе се поделат симболични награди и плакети на победниците од секоја категорија.

Сајт на Годината е манифестација која по петти пат во Македонија ги избира најдобрите веб сајтови во повеќе категории. Избор за Сајт на годината е проект која има за цел да ги промовира, развива и поддржува интернет медиумите и севкупното интернет издаваштво во Македонија.

Дебатна пролет – Македонските дебатери викендов се натпреваруваа во Косово и Австрија

 
Почетокот на март значи и почеток на низа дебатни турнири кои го најавуваат следното големо дебатно случување, Европското универзитетско дебатно првенство [EUDC] кое овој август ќе се одржи во Загреб, Хрватска. Дебатерите пролета ја користат да ја преточат теоријата во пракса посетувајќи што е можно повеќе турнири.

Debate Workshop and Mini Tournament Pre-Pristine Open 2014
За прв пат на иницијатива на Pro Debate club – Косовското дебатно друштво, се одржа викенд обука во Британска парламентарна дебата како и мини турнир во склоп на тренингот. На покана на дебатерите предавања по форматот одржаа Лазар Поп Иванов и Геoрги Велковски од Македонија и Манос Маскопулос од Грција, а учество земаа дебатери од 3 балкански земји Косово, Србија и Македонија. На мини – турнирот кој се одржа во неделата на Правниот факултет во Приштина се натпреваруваа 8 тима на дебатери почетници. Дебатерите од Младински образовен форум Милка Геровска и Теодора Столевска [МПНТ] и Вилдан Дрпљанин и Бобан Сугаревски [ГМицајков] успејаа да стигнат до финалната дебата каде загубија од страна на своите колеги од Белград на тезата: Овој Дом, во улога на квалитетен фудбалер од Косово, би избрал да игра за репрезентација која е целосно признаена од ФИФА наместо за Косово.

Vienna IV 2014
Виенското дебатно друштво оваа година ги прослави своите 10 години постоење и во таа чест на овогодинешниот турнир учестуваваа дури 100 тима. Во финалната дебата се судрија ставовите на тимовит Варшава А (ПВ), Вермонт Г (ПО), Белградо (ВВ) и Вермонт СС (ВО) на тезата : ОДВД ниту една држава во било која ситуација, нема право да бара, поддржува или промовира да нејзините граѓани се борат или загинат за државата, а победа на турнитот издвоија дебатерите од Белград, Марија Симиќ и Џорџе Јовичевиќ. Петар Ивановски и Иван Кантарџиски беа нашите претставници на турниот кои се пласираа на 58то место на табот, со 8 освоени поени.

Следно македонските дебатери ќе учествуваат на Arandjelovac Open 2014, каде досега 38 тима го имаат најавено своето учество.

МОФ и Македонија во 1/8 финале на светското дебатно првенство за средношколци

Во текот на изминатите два дена на Светското Карл Попер дебатно првенство [KPDC] 2013 нашиот тим, YEF Macedonia, составен од Петар Ивановски, Симона Сарафиновска, Филип Бујароски и Борика Крушарева како нивни тренер, се пласираше во осминафиналето како најдобар тим и единствен кој победи во сите шест прелиминарни рунди.

Светското Карл Попер дебатно првенство се одржува во рамките на Глобалниот ИДЕА Младински форум во Гелвеј, Р. Ирска од 13ти до 26ти август 2013. Во текот на турнирот дебатерите дебатираа на  2 однапред подготвени тези и 2 ненајавени тези за кои тие имаа помалку од еден час да подготват аргументација. Низ шестте рунди нашите дебатери освоија вкупно 16 судиски гласови, односно само двајца судии од 18 гласале против нив во сите шест рунди.

Секоја година Глобалниот ИДЕА Младински форум се одржува на различна тема која е актуелна во светски рамки и на која се одржуваат како дебатите така и различни предавања од областа. Овогодинешната тема е на форумот е Дигитална слобода. Тезите на кои се дебатираше на Светското Карл Попер дебатно првенство низ првите шест прелиминарни рунди беа следниве:

“Универзитетите треба да ги направат достапни за општата јавност сите академски дела кои ги произведуваат, вклучувајќи академски трудови, учебници и снимени предавања” [Universities should make all academic work they produce, including scholarly articles, course handbooks and recorded lectures, available to the general public]

“Заобиколување на интернет цензура е легитимна aлатка за надворешна политика на државите“ [Actively circumventing Internet censorship is a legitimate foreign policy tool]

“На работодавците треба да им биде забрането да ги проверуваат Фејсбук и останатите социјални профили на кандидатите“ [Employers should be banned from checking applicants’ Facebook and other social media profiles]

“Онлајн таргетирано рекламирање базирано на кориснички профили и демографски податоци треба да биде забрането“ [Targeted online advertising based on user profiles and demographics should be banned]

Во текот на паузата за ручек успеавме да ги контактираме нашите дебатери и нивниот тренер во Ирска, за нивните првични импресии по завршувањето на дебатите:„Навистина сме возбудени поради фактот што победивме против четири тима кои доаѓаат од англиско говорно подрачје и навистина ни значи победата против Литванија во последната рунда.“, вели Петар Ивановски – дебатер. Симона Сарафиновска пак се радува со тимот на заедничките победи „ После многу напорни подготовки и месеци потрошени на читање и дебатирање, трудот се исплатеше.“ На прашањето дали Филип Бујароски јадеше во текот на последните два дена, одговори:
„Хахаха, по малце…сеа ќе се најадам на ручек.“

Ова е најголемиот успех на тим од Младински образовен форум и Македонија на Светското дебатно првенство во прелиминарните рунди.  Продолжуваме да ги бодриме и се надеваме дека дебатерите да продолжат со истото темпо на победи.

Радио МОФ обезбеди видео стрим во живо, следете ги дебатите на http://www.radiomof.mk/idea-global-youth-forum-2013-galway-livestream/.  На истиот линк може да ги погледнете и дебатите од прелиминарните рунди. Младински образовен форум на Глобалниот ИДЕА Младински форум има 10-члена делегација, која покрај трите дебатери и нивниот тренер ги вклучува: Георги Велковски – Главен судија на Светското дебатно првенство, Лазар Поп Иванов – Тренер и членовите на Радио МОФ тимот за видео стрим Анте Гулин, Ѓорѓи Димевски, Јована Ѓорѓиовска и Димитар Вандовски.

Прв турнир во мал фудбал на граѓански организации

Младите можат, со поддршка на Агенцијата за млади и спорт и општина Ѓорче Петров и во соработка со Младинскиот образовен форум и Сојузот на извидници на Македонија го организираат првиот „Турнир во мал фудбал на граѓански организации“.

Се покануват сите граѓанските организации од целата држава да пријават екипа и да земат учество на овој турнир. Турнирот ќе се одржи во салата во Христо Батанџиев -Ново Село (Општина Ѓорче Петров) во периодот од 11 до 22 Јуни. Натпреварите ќе се играат во периодот од 18:00 до 22:00 часот.

За учество на турнирот секоја екипа треба да поднесе котизација од 2000 денари.
Собраните средства ќе бидат наменети за поддршка на гладни преку
здружението „Банка за храна“.

Средствата за учество на турнирот се уплаќаат до:
Примач: „ЗГ Младите можат”
ж-ска: 300000002934674, депонент Комерцијална Банка АД Скопје
Цел на дознака „За турнир во мал фудбал“.

Сите заинтересирани организации можат да аплицираат со:
– Пополнување на апликација за учество (Апликација за турнир)
– Потврда за уплата (скенирана уплатница)

Документите треба да се испратат на info@youthcan.org.mk најдоцна до 5 јуни (среда)
Напомена:
– Секоја екипа е составена од 6+2 играчи (6 во игра + 2 резерви)
– Една организација може да пријави само една екипа

Салата се наоѓа на патот од Ѓорче Петров према Волково веднаш пред пругата. Мапа до салата

Повик за викенд обука и дебатен натпревар по Британска парламентарна дебата

Младински образовен форум и дебатниот клуб на Правниот факултет „Јустинијан Први“ ве покануваат на викенд обука и турнир во Британска парламентарна дебата.

Тренингот ќе се одржи на 21 и 22 април на Правниот Факултет. Пријавете се на обуката и научете за моќта на дебатата, аргументираното говорење и критичкото размислување.

Можете да се пријавите на следниот линк, а право на учество имаат сите студенти, независно од кој универзитет/факултет доаѓаат.  

Во периодот 27-28 април, ќе се одржи и дебатен турнир во истиот формат. Доколку учесниците од тренингот се заинтересирани да учествуваат, во формуларот можат да се регистрираат за турнирот. Официјалниот јазик на турнирот ќе биде англискиот јазик. Најдобриот тим ќе има шанса да го претстави Универзитетот и на меѓународно ниво, на дебатниот турнир Belgrade Open 2013.

За Британска Парламентарна:

Моделот потекнува од Британскиот парламент каде што дебатерите се поделени во два дома. За време на викенд обуката, пријавените ќе слушаат предавања за анализа на теза, аргументирање, оформување на случај и побивање на противничките аргументи.

За проектот „Дебатирај академски“:

Почнувајќи од октомври, Младински образовен форум во соработка со 3 факултети на Универзитетот Св. Кирил и Методиј започна со спроведување на редовни предавања дебата за студентите. На Економскиот факултет – Скопје, Филозофскиот факултет – Скопје и Правниот факултет – Јустинијан Први, во текот на цела академска година, предавачите на МОФ ќе ги водат редовните предавања на дебатните клубови, а академски професори и експерти ќе одржат дополнителни предавања со цел студентите да научат повеќе содржини кои може да им помогнат во дебатите.

Покрај предавања, планирана е реализиција на повеќе јавни дебати, дебатни турнири и летна дебатна академија за студентите на универзитетот со цел практична примена на знаењето и подобрување на дебатерските вештини на студентите-дебатери.

Најдобите дебатери дискутираа за достапноста на академските дела и хактивизмот

Денес во Скопје во средното училиште Орце Николов се одржа финалната дебата од Националното дебатно првенство во организација на Младински образовен форум (МОФ). Во финалната дебата ставовите го соочија двата најдобри дебатни тимови на национално ниво и врз база на нивната аргументација, логика и тимски настап, панел од судии го одбра победникот на Националното дебатно првенство. Темите на кои се дебатираше во изминатиот период беа: „Универзитетите треба да дозволат сите академски трудови кои ги продуцираат, вклучувајќи научни статии, учебници и снимени предавања да бидат достапни за пошироката јавност“, која и беше темата на финалната дебата и втората тема: „Користењето на илегални дигитални алатки алатки кои се користат за политички цели треба да бидат декриминализира“.

На финалниот настан пред почетокот на самата дебата вовед во темата даде Новица Наков, активист од Слободен софтвер Македонија, со порака дека библиотеките се светилиште на знаењето и дека прашањето не е дали тоа треба или не треба да им биде достапно на сите, туку како да го направиме подостапно и поотворено.

Во финалната дебата дебатираа тимот составен од Филип Бујаровски, Петар Ивановски и Вероника Рајчин како тим кој ја поддржува тезата и тимот составен од Сара Миленковска, Давид Павловски и Вилдан Дрпљанин како тим кој ја негира тезата.

Дискусиите во финалната дебата, а и во текот на целиот турнир ги предизвикуваа потребата од слободен пристап кон информации на сите граѓани наспроти интелектуалните права и сопственост на креаторите. Во финалната дебата афирмативниот тим го застапуваше гледиштето дека сите информации треба да бидат слободни, бидејќи на тој начин овозможуваме максимален продор на знаење кон сите, без зависност од нивниот економски статус и место на живеење и дека вака ќе придонесеме кон унапредување на работата на истражувачите низ достапност на сите информации, материјали и искуства. Негацискиот тим говореше за почитување на правата на интелектуалната соственост како предлуслов на секоја демократија и дека тоа помага за  да се гради конкуренција помеѓу истражувачите, но и дека квалитет се постигнува само кога се практикува компетитивноста.

Симона Сарафиновска, Филип Бујаровски и Петар Ивановски беа прогласени за најдобри говорници на турнирот и ќе го претставуваат Младински образовен форум на Светското дебатно првенство, кое ќе се одржи летово во Ирска. По завршување на дебатата со одлука од 4 за афирмативниот тим и 1 глас за негацискиот тим, тимот кој ја бранеше тезата составен од Филип, Петар и Вероника беше прогласен за победник на Националното дебатно првенство 2013.

Националното дебатно првенство има за цел да промовира младинска компетитивност базирана на организирана и аргументирана дискусија. На финалната дебата и претходеа квалификациски турнири  во  4 градови во Македонија на кои учествуваа повеќе од 140 дебатери и низ кои беа одбрани најдобрите тимови кои ќе се натпреваруваа во свеченото финале. Националното дебатно првенство вклучувајќи ги Регионалните турнири се овозможени од Фондација Отворено општество Македонија и Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието.

Преземи рангирање на говорници од Националното дебатно првенство
Преземи рангирање на тимови од Национално дебатно првенство
Преземи статистики на тимови

Конкурс на тема студентско организирање

Младински образовен форум ве повикува да учествувате на конкурс за видео, фотографија, текст или комбинација од различни формати на следните теми:

Tема 1 // Студенти во земјата на чудата

Замислете дека се наоѓате во земјата на чудата. Тука е вашиот студентски претставник кој од секогаш сте го сакале или замислувале. Дали би сакале тој да биде во форма на организација, пленум, парламент, некоја друга форма на организирање која може да се сретне само во земјата на чудата? Или пак би сакале да нема никакво претставништво, но сепак вашите студентски маки некако наидуваат на решение?

Tема 2 // Господар на студентите

Асоцијацијата доаѓа од фактот што СПУКМ е единствената призната организација од УКИМ. Еден е господарот на студентите, еден е претседателот на СПУКМ, еден не владее сите. Дали се согласувате со ваквата констатација? Кои се всушност твоите претставници и колкку си задоволен/а од нивната работа? Што отсекогаш си сакал/а да им кажеш на нашите студентски претставници но не си имал/а можност?

Тема 3 // Ефтини студентски приказни

Секој од нас различно го доживува студентското патешествие. Студентски прашања, студентска менза, читална, КГФ, разлика меѓу заверување и упис на семестар, цени во бифе, копирање скрипти…. Раскажи една од твоите студентски приказни, вредна за споделување со идните генерации.

На повикот може да учествуваат сите заинтересирани студенти . Секој учесник може да испрати неограничен број предлози за сите теми.

Најдобрата содржина ќе биде наградена со една награда, а победникот ќе може да избере дали наградата ќе биде: Опција 1 // Apple Ipad2 16gb WiFi, Опција 2 // Bаучер од Академска книга или Опција 3 // Донирање на средствата за добротворни студентски цели.

Конкурсот е отворен од 18 ти февруари и трае до 4 март 2013 година заклучно со полноќ. Победникот ќе биде избран преку гласање на тројца претставници од МОФ.

При изборот во предвид ќе биде земена: содржината на материјалот, креативното претставување на содржината и техничка обработка.

Апликациите можат да се поднесат на policy@mof.org.mk заедно со контакт телефон, име и презиме.

Испратените апликации не смеат да надминуваат повеќе од 100MB.
Текстуалните предлози не треба да надминуваат 2 страни во Word, фонт 12.
Видео предлозите не треба да надминуваат 5 минути
Идејните решенија ќе се претставуваат на трибини организирани од страна на Младински образовен форум.

Повеќе информации на:
policy@mof.org.mk
телефон: 02/3139 – 692, локал: 106

Втор круг EuropaSecura – Листа на натпреварувачи


На 31 мај 2012 година се одржа првата рунда – онлајн тест EuropaSecura на кој учество земаа 97 средношколци од сите градови во Р.Македонија. По завршувањето на тестот, наjвиско рангираните натпреварувачи преминаа во наредната фаза од натпреварувањето – пишување есеи на една од трите теми:

 1. Was the NATO decision to launch operation in Libya right?

2. Is the current policy of the EU towards Iran (including sanctions) effective enough?

3. How do you evaluate the NATO decision to withdraw troops from Afghanistan in 2014?

 и истите се објавени на www.europasecura.org.

Крајниот рок за испраќање на есеите е 17ти јуни 2012 година на е-маилот macedonia@europasecura.cz

Есеите ќе бидат евалуирани од страна на петчлено жири, според однапред утврдени критериуми, кои ќе ја оценуваат разработката на темата, содржината, аргументацијата и структурата на есеите.

Листа на натпреварувачи кои се натпреваруваат во втората рунда:

Рина Јанкуловска

Иван Џашиков

Глигор Мицајков

Огнен Јакасановски

Елена Мицајкова

Милка Геровска

Ѓорѓи Димески

Давид Павловски

Теодора Столевска

Сара Кајевиќ

Вилдан Дрпљанин

Кристијан Јовановски

Петар Ивановски

Дејанче Ризински

Лоран Бајрами