Започнa онлајн дебатното првенство Debate@Europe

Debate@Europe е едукативен, дебатен проект за сите млади од Европа кој го спроведува Младински образовен форум во партнерство со International Debate Education Association London, International Debate Education Association Netherlands, Eesti Väitlusselts(Естонија),Slovenská debatná asociácia(Словачка) and ARDOR(Романија).

Ученици од Македонија, Холандија, Романија, Словачка и Англија ќе дебатираат меѓусебно за Европските прашањa.

Проектот стартуваше на 25ти Март со лансирање на промотивното видео подготвено од Петар Антевски, член и дебатер на Младински образовен форум.

Во текот на 2012 година проектот ќе им овозможи на младите да дебатираат и да се натпреваруваат on-line за проблемите кои ја засегаат Европската заедница. Дебатите ќе се одржуваат преку специјално дизајнираната интернет-платфомата за видео  дебатирање во рамките на онлајн дебатното првенство “Debate@Europe” во кое учестуваат сите партнерски организации.

Онлајн дебатното првенство има две натпреварувачи компоненти, една за средношколци која вклучува 8 тима и една за студенти која вклучува 2 тима од секоја држава во текот на еден месец. Секоја дебата трае една недела, а секој говорник има 24 часа да го аплоудува неговиот/нејзиниот говор на , http://vbate.idebate.org/. Правилата на учество на он-лајн дебатното првенство дозволуваат еден дебатер да учествува во повеќе тимови и рунди.

Младински образовен форум ќе обезбеди учество на завршната конференција на проектот за 5те најдобри говорници која ќе се одржи во Амстердам, Холандија.

Пријавувањето за македонски дебатери за првата рунда се прави со пополнување на следнава онлајн апликација.

Организацискиот тим на Debate@Europe ќе ги контактира  сите избрани дебатери и ќе ги извести за дополнителни детали околу тезата и  форматот на дебатирање и начинот на избор на најдобрите 5 говорници од Македонија кои ќе учестуваат на завршаната конференција во Амстердам.

Хрватска се врати дома со трофеј, медалите за најдобрите говорници останаа дома

MO11 FinalistsОваа година, по деветти пат, Младински образовен форум (МОФ) ја имаше честа да го организира традиционалниот интернационален турнир Macedonia Open (www.macedoniaopen.org).  Турнирот се оддржа од 28ми до 31ви oктомври во гимназијата “Јосип Броз – Тито” во Скопје.  Овогодинешните учесници доаѓаа од Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Србија, Романија и САД, и вкупно формираа 18 различни тимови кои меѓусебно се натпреваруваа на 6 прелиминарни рунди.Учеството на македонските дебатери се одлучуваше по пат на квалификации, каде што дебатери од 6 различни градови се натпреваруваа меѓусебно за место на Macedonia Open 2011.

Тези
Со цел овој турнир да им понуди на учесниците актуелна тема, оваа година Младински образовен форум ја постави темата “Безбедност наспроти слобода” како носечка на овој турнир.  “Владата треба да ја приоритизира слободата наспроти безбедноста” и “Владата треба да им стави рестрикции на електронските комуникации за време на немири и протести” беа двете најавени тези на кои се одвиваа 4 од 6те прелиминарни рунди. Останатите две импромпту рунди ги имаа следните тези “Владите не треба да преговараат со терористи” и “Традиционалните медиуми се покорисни од социјалните медиуми”.
Низ овие 6 рунди, дебатерите имаа задача да понудат аргументирани и издржани решенија за овие глобални проблеми, како и да ги продлабочат сегашните методи предложени од постоечките влади за решение на истите прашања. 
Со цел да се добие поголема перпсектива кон она што ќе се дебатира, организациониот тим на Macedonia Open подготви две видеа кои имаа за цел да поттикнат интерес за тезата, како и за самиот турнир. Видеата можат да се најдат на страната на МОФ на Youtube (www.youtube.com/YouthEduForum) или на следните линкови http://0.mk/motion1 и http://0.mk/motion2 .
Хрватска го освои трофејот, медалите за најдобри говорници останаа за Македонија

Финалната рунда и церемонијата на затворање на турнирот се одржаа на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје. Пред финалната дебата, финалистите и сите други учесници беа поздравени од Деканот на Факултетот за односи со јавност, кој што им честита на храброста да се натпреваруваат и да ги соочат своите ставови како и можностите да презентираат аргументи на убедлив начин, и притоа посочи дека меѓу овие средношколци дебатери владеат многу вештини од кои што неговите студенти можат да учат.
Дополнително, ја имавме честа да слушнеме професорот Методиј Хаџи Јанев, прв лидер на македонските војници во Ирак, кој во неговиот говор го изјасни професионалниот став во поглед на дадената тема. Даде и дополнително објаснување на ставовите кои беа презентирани од страна на дебатерите низ сите дебати, и го потенцираше врската помеѓу Истокот и Западот како коренот на овој проблем, а воедно и мал вовед во финалната дебата и тезата која што се дебатираше “Владата треба да ја приоритизира слободата наспроти безбедноста”.
Тимот од Хрватска [Poplar Trees], тимот од Косово [ASK1] и два тима од Македонија [Munchmallows и AoH] беа оние кои освоија најмногу судиски ливчиња и кои што се квалификуваа во полуфиналето на овој турнир. Двата тима кои успеаа да стигнат до финалето беа хрватскиот тим [Ана Кралич, Јурица Петкович и Петар Премелич] и македонскиот тим од Велес [Моника Саздова, Дејан Ризински и Весна Радиновска].
Финалето заврши со победата на тимот од Хрватска, кој што го освои трофејот на овој турнир, додека пак тројца дебатери од Македонија го освоија медалите за тројца најдобри говорници. Со вкупно 492 бода Огнен Јакасановски беше прогласен за најдобар говорник на MO11, второто место со вкупно 489 поена и беше доделено на Теодора Столевска (која беше и 10ти говорник на годинешното Светско Дебатно првенство IDEA Youth Forum), а Сара Кајевиќ заврши како трета на оваа листа со вкупно 487 говорнички поени.
Финалната дебата беше пренесувана во живо на интернет и успеа да го задржи вниманите на дебатерите околу земјата и подалеку, и иницираше на on line дискусии на истата тема.
Медиумски интерес:
Почетокот на овој настан беше означен со прес-конференција, на која што Бранкица Георгиевска [Програмски Координатор во МОФ], Теодора Столевска [Македонија], Јурица Петкович [Хрватска] и Раде Шпегар [Србија] го претставија турнирот и ја потенцираа неговата важност во градење на култура на дискусија помеѓу младите во регионот. Турнирот беше пикажан на неколку од вечерните вести на 28ми октомври, а беше и дел од известувањата во медиумите и во наредните два дена. 

Клучните пораки кои беа пренесени преку медиумите беа дека младите поседуваат капацитети за да практикуваат културен дијалог и да пласираат квалитетна аргументација и дека можат да дискутираат за проблеми кои се дел од социо-политичките интереси, и дека истите овие капацитети треба да бидат искористени како показатели и примери за сегашните јавни личности во нашето општество. Целта на овој настан не беше да само биде база за натпревар и здружување на дебатерите од околниот регион, овој турнир имаше за цел да ја постави дебатата и младите како примери за денешните политичари, и да ги прикаже нивните вештини како модели кои јавните личности би требало да ги следат.

Поддржано од:
Организациониот тим од Младински образовен форум сака да им се заблагодари на спонзорите на Macedonia Open 2011: McDonald’s, Јавно сообраќајно претпријатие – Скопје, Fructal и Здравје Радово, како и на СУГСГ Јосип Броз Тито – Скопје и  Универзитетот за Туризам и Менаџмент – Скопје, кои што овозможија простор за оддржување на овој настан.

Македонските дебатери се натпреваруваа за учество на Macedonia Open

300010_167217206701553_104928802930394_301833_1020233462_n

На 22 октомври 2011 во организација на Младински образовен форум во СУГС „Никола Карев“ се одржаа квалификациите за избор на македонски дебатери кои ќе земат учество на интернационалниот дебатен турнир Macedonia Open 2011 кој традиоционално го организира МОФ. На турнирот учество земаа дебатери од 6 градови (Велес, Гевгелија, Штип, Кичево, Дебар и Скопје). 

Низ четирите рунди, тезите на кои тимовите дебатираа и се бореа за добар пласман беа следниве :

Motion 1: Governments should prioritise liberty over safety.

Motion 2: Governments should restrict electronic communication in cases of protests and riots.

По завршувањето на натпреварувањето ги имаме и тимовите и дебатерите кои ќе ја претставуваат Македонија и МОФ на Мacedonia Open 2011:1. Велес – Дејан Ризински, Весна Радиновска, Моника Саздова

2. Кичево – Мартина Матеска, Христијан Стојановски, Емили Лауташ

3. Гевгелија – Викторија Атанасовска, Марија Стојанова, Ангел Јованов4. Скопје – Елена Мицајкова, Христина Шеќерова, Сара Кајевиќ, Огнен Јакасановски, Марија Гелмановска, Марија Тодоровска, Милка Геровска, Теодора Столева, Игор Ангеловски

Им честитаме на најдобро пласираните дебатери и им посакуваме успех на Macedonia Open 2011  кој ќе се одржи на 28-30 октомври 2011 и на кој учество ќе земат дебатери од: Словенија, Србија, Романија, САД, Косово, Албанија, Словенија и Хрватска.

Фотографиите од турнирот можете да ги погледнете на следниот линк

Средношколски ЕУ квиз

Во рамките на проектот Акција за Европа, Младинскиот образовен форум во период од две години има организирано повеќе од 60 работилници на различни теми од областа на евроинтеграцијата во средните училишта низ цела Македонија.

Во петок на 28.05.2010 година со почеток во 16 часот МОФ го организира првиот средношколски квиз за Европска Унија во просториите на ЕУ Инфо Центарот во Скопје. Квизот е од натпреварувачки карактер, а главната награда за првото место е учество на интернационален летен камп. Во квизот учество ке земат тимови од СУГС ,,Раде Јовчевски Корчагин“ , СУГС ,, Георги Димитров“, СУГС ,, Орце Николов “, СУГС ,, Зеф Љуш Марку“ сите од Скопје , како и 2 тима од ДСУ ,,Методија Митевски Брицо“ од Делчево. Тимовите се избрани од учениците кои ги имаат посетувано ЕУ работилниците во изминатиот период.