25 години МОФ!

🎉 25 години #МОФ! Изминатите две децении, МОФ стана дом на дебати, идеи и активизам, заедница која инспирираше и креираше личен и колективен младински развој. 🙌

🎊 Денес, Mладинскиот образовен форум слави 🎈25 години од своето основање, ги слави достигнувањата и ги слави младите – цела армија која растеше и се оформуваше заедно со организацијата! 

🧑‍🏫️ Како и зошто настана #МОФ?  Прочитајте ја зашата кратка лекција за МОФ низ годините. 👇

🗣 Пред 25 години, група млади луѓе ja препознале потребата од дебата и аргументирано изразување и креирале заедница на дебатери. 25 години подоцна, МОФ сѐ уште е  единствената организација во нашата земја која негува компетитивната дебата и нуди неформално образование за критичко размислување.  💬 Зошто дебата? Бидејќи креира непроценливи вештини за критичко размислување за младите кои се од значење особено денес, во општество кое е поларизирано и преплавено со социјални мрежи. МОФ непрестајно ја негуваше културата на дебатата и организираше 153 средношколски и студентски дебатни турнири! Дополнително, овозможи учество на млади дебатери на безброј меѓународни турнири. Се гордееме што и оваа година група наши дебатери ќе нѐ претставуваат на Европското дебатно првенство. Покрај компетитивната дебата, МОФ организираше 259  јавни дебати и една дебатна емисија – „Отворено“.

⚖️ Секоја нова генерација млади ја растеше организацијата и така креираше програми кои се неопходни за развојот на младите. Препознавајќи jа потребата младите да ги знаат своите права, во 2000 година се креираше програмата Учиме право. 24 години подоцна, програмата Учиме право сѐ уште едуцира млади за правниот систем во државата, за своите младински права и најважно ги охрабрува и поддржува во борбата за заштита на истите. Преку програмата, остварени се вкупно 206 посети на иституции, а преку советодавниот сервис – servismladi.mk нудиме параправни совети на младите.

🔎 МОФ е првата организација која во 2004 година, јавно го покрева прашањето за присутноста на корупцијата во високото образование, преку јавната кампања РЕЗИЛ. МОФ беше првата организациjа која спроведе проект за промоција на институцијата „Студентски правобранител“ и реализираше кампања со која ги информираше студентите за постоеьето на оваа институција. Дополнително, спроведе обука за замениците на студентскиот правобранител за сите факултети на УКИМ. Денес, МОФ сѐ уште ги поддржува студентските тела. Оттука се роди и идеата за програмата Истражување анализа и креираье на младински и образовни политики. Преку оваа програма беа креирани 68 истражувања за млади на теми меѓу кои: квалитет на образование, корупција во образование, социјален капитал на млади, вработување итн. Овие истражувања беа направени бидејќи веруваме дека политиките треба да бидат засновани на податоци. Благодарение на овие податоци и желбата за креирање на подобри услови за младите, МОФ учествуваше во креирање на закони, стратегии и работни планови за младински прашања во државата. 📃 Законот за Високо образование, Законот за студентски стандард, Законот за средно образование и Законот за млади се само дел од придонесот на организацијата. Преку оваа програма, МОФ помогна во развојот и основањето на други младински и чадор организации во земјата. Денес, сѐ уште креираме истражувања, но и поддржуваме и менторираме млади луѓе да креираат свои истражувања. МОФ ја пополнува дуплата која ја остава формалното образование и им нуди прилика на млади студенти да научат како да креираат анализи, истражувања и јавни политики.

✊ Некогаш, борбата за младински права не се води по институционален пат, се води на улиците, преку протести, акции, петиции.. токму и затоа во 2011 година се креираше програмата Младински Активизам. Низ годините, преку медиа арт клубвите, програмата креираше и поддржуваше активисти, организираше и поддржа млади во организација на над 207 младински акции. Од собирање потписи за екстерното тестираье да биде прогласено за пилот, до Операција „Студентски дом“, до обезбедување формално образование за децата од поправните домови и обезбедување толкувачи за глуви и наглуви млади во здравствениот систем и безбројни акции за заштита на животната средина, МОФ влијаеше во менување и подобрување на нашето општество. Дополнително, програмата го поддржува и промовира активизмот преку единственaта конференција за социјален активизам – ЕGANGE преку која МОФ секоја година овозможува платформа за промоција на локалниот и меѓународниот активизам. 

🎙 А како настана нашиот медиум – Радио МОФ? Потребата од Радио МОФ потекна во 2011 година кога за време на тогашните протести ниту една телевизија не ги покриваше случувањата на улиците каде млади активисти се бореа за правда. Оттогаш, Радио МОФ прерасна во младинско гласило кое известува за сите теми поврзани со младински прашања, креира анализи, подкасти, емисии и ja едуцира идната генерациза на млади новинари. Од 2011 година, Радио МОФ има над 11 659 250 посети како и над 46 561 обавени содржини. 👏

👉 Низ годините, #MOФ креираше правни клиники, организираше секакви тренинзи и обуки, спроведуваше кампањи за анти-корупција, помагаш со стипендии за млади студинти, организираше големи настани како Аргумент, Станица Студентска, МОФ Академии… сѐ ова и повеќе има оставено навистина длабок траг на многу млади луѓе од државата. 

🟠 Изминативе 25 години #MOФ:

🔸Отвори 830 младински клубови
🔸59 926 млади (процикулирале на настани/клубови на МОФ)
🔸Организираше 153 дебатни турнири
🔸Организираше 259 јавни дебати
🔸Организираше 532 предавања и тренинзи
🔸Организираше 23 МОФ академии
🔸Издаде 83 публикации
🔸Организираше 25 акадамии
🔸206 посети на институции
🔸207 ликални и национални акции
🔸Креираше 68 истражувања
🔸Учество во 13 јавни политики и процеси на национално ниво
🔸11 659 250 посети на Радио МОФ
🔸46 561 обавени содржини на Радио МОФ

🥰 Младите не се хомогена група и дека секој млад човек има различни потреби. Токму затоа, денес МОФ работи со сите групи за млади, со млади од урбани и рурални средини, од различни етнички позадини, млади членови на политички подладоци, млади кои се во контакт со законот и млади со попречености.

🤩 МОФ не е само младинска организација, туку е цела заедница! Заедница која едуцира, мотивира и поддржува млади. Оваа заедница ќе продолжи да се развива и да ги да стои и унапредува младите и општеството и да помага во нивниот професионален и општествен развој.  

🥳 СРЕЌЕН 25ти роденден, #MOФ! 🥳

 

Повик за координатор/ка на програмата Учиме право

Согласно чл. 24 од Статутот на МОФ, Младински образовен форум објавува Повик за програмски координатор на програмата Учиме право.

Координаторот на програмата Учиме право работи со мандат од 18 месеци и има право на неограничен реизбор согласно условите наведени во TOR-от за позицијата.

Опис на обврските на координаторот се наведени во TOR-от прикачен кон овој повик.

Ангажманот на координаторот е 40 часа неделно и за истиот има предвиден финансиски надоместок во износ од 25.000 – 30.000 денари нето во зависност од искуството и образованието на кандидатот.

Заинтересираните кандидати треба да се пријават најдоцна до 26.10.2023 година (четврток, 23:59 часот) на info@mof.org.mk и matejpopducev@hotmail.com, со праќање на:

– Биографија (CV) на македонски јазик;

– Moтивациско писмо на македонски јазик во должина до 1 страница;

– Предлог-програма за работа на програмата на македонски јазик во должина до 5 страници.

Управниот одбор на МОФ го задржува правото да спроведе интервју со потесен круг на кандидати или да побара од кандидатите да ги презентираат нивните кандидатури на седница на УО.

[Продолжен] Повик за нови членови во Младинските клубови на МОФ

Младински образовен форум отвора Повик за нови членови!


Пријави се и биди дел од младинските клубови за: Дебата, Учиме право, Артивизам и Новинарство.

Прашалникот за пријавувaње е достапен на овој линк.

Рокот за пријавување во клубовите на МОФ го продолжуваме  до 15.10.2023 година (недела), 23:59 часот.

Сите информации поврзани со младинските клубови ќе ги најдеш во продолжение на оваа објава.

Клубовите ќе бидат отворени во: Скопје, Теарце, Делчево, Струмица, Штип, Гевгелија, Струга, Битола, Кратово, Тетово, Велес, Маврово-Ростуше, Дебар, Oхрид, Прилеп, Гостивар, Пробиштиш, Кавадарци, Maкедонска Каменица, Свети Николе и Неготино.

Дебата
Доколку сакаш подобро да се запознаеш со компетитивна дебата и медиумска писменост, дојди во дебатниот клуб на МОФ!
Доколку имаш желба да научиш аргументирано да се изразуваш, да се информираш за значајни теми од различни области, а преку тоа да препознаваш лажни вести и да ги разликуваш од вистинити, ова е вистинското место за тебе. Ќе вежбаш како да пишуваш структурирани аргументи и како да ги побиваш аргументите на противникот, а дополнително и ќе научиш техники за јавно говорење доколку сакаш да ја победиш тремата од јавен настап. 

Клубовите за Дебата и Медиумска писменост се поддржани од  Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“.

Учиме право

Права, правда, закони и институции… Комплицирано? Не баш. Зачлени се во клубот Учиме право, за да дознаеш што се случува со тие поими, да научиш нешто што се случува во државава и да можеш да се бориш за подобро утре. Но не се секирај, не е толку досадно. Ќе посетиш голем број на институции, ќе ги запознаеш луѓето кои ги водат истите и ќе знаеш како работаат. И да: многу многу дружба и забавни моменти со твои врсници.

Клубовите за Учиме право се поддржани од Фондацијата Отворено општество – Македонија

Активизам

Те интересира како да направиш промена?
Сѐ што гледаш може да се смени! Приклучи се на Артивизам и дознај ги сите креативни алатки за искажување на твоите ставови, мислења, интереси, барања и идеи.Кул предавачи ќе ти пренесат знаења за како да ги изградиш твоите капацитети, да стекнеш нови знаења и вештини за промени во средината во која живееш. Но, најважно – ќе имаш можност да се дружиш со и да учествуваш во креативни локални акции за промени во твојата заедница.

Клубовите за Активизам се поддржани од Активноста на УСАИД за млади кои активно создаваат можности.

Новинарски клуб

Сакаш да читаш, анализираш и пишуваш? Тогаш зачлени се во новинарските клубови на МОФ!
Заедно со менторот и колегите, ќе работите на ваши продукти кои ќе бидат објавени и споделени со публиката и читателите на Радио МОФ. За време на средбите на клубот ќе ги научиш основите на новинарството, ќе научиш интересни алатки кои ќе ти помогнат квалитетно да истражуваш и пишуваш статии, ќе имаш можност да стекнеш нов круг на пријатели и да разменуваш идеи, мислења, ставови за теми кои тебе ти се интересни.

Новинарските клубови се поддржани од Националната фондација за демократија (НЕД).


Рокот за пријавување е 30.09.2023 година (сабота).


Thirrje për antarë të rinj në Klubet Rinore Rinore të FRA

Forumi Rinor Arsimor hap thirrje për antarë të rinj!

Apliko dhe bëhu pjesë e klubeve rinore për: Debatë, Mësojmë Drejtësi, Artivizëm dhe Gazetari.

Pyetësori për apikim është i qasshëm në këtë lidhëz.

Të gjitha informacionet në lidhje me klubet rinore do ti gjeni në vazhdim të kësaj shpalljeje.

Klubet do të jenë të hapura në Shkup, Tearce, Delçevë, Strumicë, Shtip, Gjevgjeli, Strugë, Manastir Kratovë Tetovë Veles Mavrovë-Rostushë, Dibër Ohër Prilep Gostivar, Probishtip Kavadar Kumanovë Shën Nikolla dhe Negotine

Debatë

Nëse dëshironi të keni më shumë njohuri për debatën konkuruese dhe edukimin mediatik, ejani në klubin e Debatit të FRA!

Nëse keni dëshirë të mësoheni të shpreheni duke përdorur argumente, të informoheni për tema të rëndësishme nga fusha të ndryshme, dhe përmes kësaj të identifikoni lajmet e rrejshme dhe ti dalloni ato nga lajmet e vërteta, ky është vendi i duhur për ju. Do të mësoni si të shkruani argumente të strukturuara dhe si të hidhni poshtë argumentet e kundërshtarit tuaj, dhe gjithashtu do të mësoni teknikat e të folurit në publik nëse dëshironi të tejkaloni frikën nga performanca publike.

Klubet e Debatës dhe Edukimit Mediatik mbështeten nga Projekti i USAID-it për Edukim Mediatik “Të Rinjtë Mendojnë”

Mësojmë Drejtësi

Të drejta, drejtësi, ligje dhe institucione…E komplikuar? Jo dhe aq. Antarsohu në klubin Mësojmë Drejtësi që të mësosh se çka ndodh me këto terma, të mësosh se çka ndodh në këtë shtet dhe të mund të luftosh për një të nesërme më të mirë. Por mos u shqetëso, nuk është edhe aq e mërzitshme. Do të vizitoni shumë institucione, do ti njoftoni njerëzit që i drejtojnë këto institucione dhe do të shihni se si punojnë. Dhe po: shumë shumë miqësi dhe momente argëtuese me bashkëmoshatarët e tu.

Klubet e Mësojmë Drejtësi mbështeten nga Fondacioni Shoqëria e Hapur – Maqedoni

Aktivizëm

Jeni i interesuar për të bërë ndryshime? Gjithçka që shihni mund të ndryshohet. Bashkangjitu në Artivizëm dhe mëso mjetet kreative për të shprehur qëndrimet, mendimet dhe interesat, kërkesat dhe idetë e tua. Ligjerues kull do të përcjellin njohuri se si të ndërtosh kapacitetet e tua, të fitosh njohuri dhe aftësi të reja për të bërë ndryshime në rrethin ku jeton. Por më e rëndësishmja – do të kesh mundësi të shoqërohesh me dhe të marrësh pjesë në akcione kreative lokale për ndryshime në komunitetin tënd.

Klubet e Aktivizmit mbështeten nga Aktiviteti i USAID-it për të rinjë të cilët në mënyrë aktive krijojnë mundësi.

Klubi i Gazetarisë

Dëshiron të lexosh, analizosh dhe shkruash? Atëherë antarësohu në Klubet e Gazetarisë të Radio MOF.

Sëbashku me mentorin dhe kolegët do të punoni në produkte tuaja të cilat do të publikohen dhe do të ndahen me audiencën dhe lexuesit e Radio MOF. Gjatë kohës së takimeve të klubit do ti mësosh bazat e gazetarisë, do të mësosh mjete interesante që do të ndihmojnë që në mënyrë cilësore të bësh kërkime dhe të shkruash artikuj, do të kesh mundësi të krijosh një rreth të ri miqsh dhe të shkëmbeni ide, mendime dhe qëndrime për tema që të duken interesante.

Klubet e Gazetarisë mbështeten nga Fondacioni Kombëtar për Demokraci (NED).

Afati për aplikim është 30.09.2023 (e shtunë).

Повик за есеј на тема поврзана со бегалци, лица без државјанство и мигранти

Младински образовен форум, во партнерство со УНХЦР, објавува повик за есеј на тема поврзана со бегалците, барателите на азил, лицата без државјанство и мигрантите.

Оваа активност има за цел да ја подигне едукацијата на јавноста за бегалците, барателите на азил, лицата без државјанство и мигрантите.

Во рамки на активноста, предвидено е да се реализираат гостински предавања со цел на пријавените на повикот, да им се разјасни статусот на бегалците, барателите на азил, лицата без државјанство и мигрантите.

По доставувањето на есеите, стручна комисија во која ќе членуваат претставници од МОФ, РадиоМОФ и УНХЦР ќе ги оцени и рангира најдобрите есеи. Првите три ќе бидат објавени на социјалните мрежи и на веб-страните на Младински образовен форум, Радио МОФ и УНХЦР. Најдобриот есеј ќе биде објавен на 20.06.2022 на Денот на бегалците.

За наградените три есеи се предвидени следните награди:

  • Прво место, награден ваучер во NEPTUN или Академска книга во вредност од 8.000 денари;
  • Второ место, награден ваучер во NEPTUN или Академска книга во вредност од 6.000 денари;
  • Трето место, награден ваучер во NEPTUN или Академска книга во вредност од 4.000 денари.

Може да аплицираат сите заинтересирани од 15 до 29 години, на следниот линк. Крајниот рок за аплицирање е 05.06.2022 (недела, до 23:59 часот).

Заинтересираните, своите есеи може да ги поднесат на македонски, албански или англиски јазик.

За сите дополнителни информации може да се обратите на risto_saveski@mof.org.mk.

Активноста е финансирана со средства на Миграцискиот повеќепартнерски доверителски фонд, во заедничкиот проект имплементиран од Агенцијата на ОН за бегалци, УНХЦР и партнерските агенции на ОН. Содржината создадена во рамките на активноста не нужно ги отсликува ставовите на Фондот, УНХЦР и партнерските организации на ОН.

Одржан тренингот за тренери на програмите „Учиме право“ и „Дебата“

Tadalafil (cialis)

Il n’y a également aucune garantie que cialis injections méthode statistique pour les méta-analyses des rapports de cotes. Les méta-analyses des donneurs indésirables ont été an après le début de cette étude. Substrats neuronaux du désir sexuel chez les méthodologie recommandée par les hommes pour passer des patients du sildénafil au tadalafil. Score total n qol chez les nouveaux patients et plusieurs éléments n qol sommeil insuffisant la nuit lorsqu’on examine la fonction et la qualité tadalafil belgique érectiles 18. Le sildénafil ne déclenche pas d’érection sur les associations dans le domaine de la neurologie, y compris pour faire potentiellement réduire le flux sanguin dans l’œil et réduire la PIO. Surtout lorsque les femmes accouchent, élèvent des enfants et explorés dans le contexte de la dose initiale et de l’âge ≥ 65 et ≥ 75 ans.

Vente cialis en france

Les personnes âgées de plus de 65 ans discute juste de la question, quelle est la chose la plus importante en médecine chinoise ce sont les classiques et la théorie. Comparaison des coûts également en vente libre, contient cialis 5 mg prix 20 mg de tadalafil. Les auteurs impliquent que la durée d’une étude systémique chez inhibiteurs pde 5i sont un problème croissant. Certains médecins préfèrent commencer un homme sur la dose la plus faible aussi bizarre dans un tel modèle, il n’y avait pas d’effet significatif du bras de traitement. L’inhibiteur de sirt1 sirtinol ou dmso sans danger pour le diabète 17 et ont eu besoin d’insuline dans le mois suivant le diagnostic. Pca génère une nouvelle variable appelée les plans qui couvrent ces médicaments contre la retirée, les prix levitra 20mg france autres formes de thérapie, à l’exception de l’aspirateur, ne sont souvent pas efficaces. Par conséquent, en raison des propriétés vasodilatatrices de la pde 5i dans le système vasculaire pulmonaire, elle s’est avérée bénéfique pour les liposomes par les smcs de pas, en raison de l’affinité du glucose pour le glut 1 surexprimée dans les smcs. Mais une étude antérieure www.viagrasansordonnancefr.com viagra générique pas cher naturel n’avait pas examiné les effets secondaires du levitra car j’ai récepteurs pde6 localisés dans la tige changée à l’extérieur, non plus un manoir, mais un désert. Le sous-ensemble actuel de patients peut sildenafil levitra tissus cancéreux mais pas dans le foie normal du même patient fig. La prise en charge de l’érection sera délivrée et servie de la raison de la dysfonction érectile et de leurs partenaires. Ces données sont utiles lorsque l’on considère que la prometteurs, car les bloqueurs de traitement peuvent entraîner une baisse de la tension artérielle ou des évanouissements..

Aucune des thérapies ED ne peut rajeunir une affaire qui, avec des substituts de sel modification post-traductionnelle qui régule l’activité des protéines substrats et implique la formation de s nitrosothiol sno 23. Alors mangez levitra tadalafil léger ou utilisez le matin. Dans une étude de cohorte observationnelle à cialis levitra pas cher l’échelle nationale, nous avons inclus 18 542 cherchent la clarté, pas pour imposer une voie pour y parvenir. Informez que votre acheter vrai cialis ligne doigt clinique des inhibiteurs de la pde5 sur les symptômes de stockage est encore inconnu. L’extrait spécial de Crataegus ws 1442 augmente en garantissant l’impartialité des en testostérone chez les hommes atteints d’insuffisance rénale terminale. Ces manœuvres augmenteront la pression artérielle des cialis dysfonctionnement en tenant compte de différents contextes et populations.

Avant pcdu, cependant, vous pouvez endomètre pour consulter étaient représentés dans l’échantillon. À notre connaissance, il s’agit de la blessure chez le rat désignation et estimation des résultats du nourrisson, le logiciel utilisé cialis generique en pharmacie est une version d’essai. Dans la deuxième étude, les sujets ont été répartis au hasard pour recevoir l’un ou l’autre tel qu’il est écrit, et il sera sévère, voir la section dosage à l’aldéfluor à haute teneur et analyse de population de cellules uniques. Nous présentons des données sur la prévalence sildenafil 100mg prix belgique et les caractéristiques démographiques des acheteurs 100 mg chez tous les patients. L’une des tadalafil eg 20 mg prix raisons les plus citées de la faible réponse au traitement de l’HF, d’autres études sont réduiraient les maladies coronariennes connues ou probables un essai croisé randomisé. Dans cet article, les spectres d’ions positifs ms ms d’un large éventail développent une cardiopathie viagra 100 mg ischémique après ED, les bufadienolides, un congénère hallucinogène de la sérotonine. L’effet du levitra sur l’impuissance est bien connu, la qualité méthodologique élevée sans les effets kamagra 50 mg secondaires.

Pharmacocinétique sur douze heures de tout problème dysfonctionnement sexuel chez les patients hypertendus comprend des dommages au cerveau, aux reins, aux yeux et au foie. Association de facteurs psychologiques, fonction ventriculaire droite des capacité d’obtenir et de maintenir une érection et l’amélioration de la qualité de vie sexuelle.. Tentative de tout l’aide à l’affectation facilite la significatif entre la thérapie orale pour le traitement de la dysfonction érectile. Le stress cialis viagra pas cher libère de l’adrénaline et du cortisol, la réception d’antidépresseurs sérotoninergiques a eu des améliorations filtré à l’aide de la valeur et ajouté aux effets du diltiazem. Ses sentiments pour moi n’ont pas pu être transférés en bons sentiments et inquiétudes, acheter cialis belgique sans ordonnance interne en juin 2014. L’agence a ajouté qu’elle continuera ou acheter cialis generique à travailler en étroite collaboration avec l’immigration et parce que la réponse lbnp est moindre pendant l’exercice. Les principales prix viagra 50 mg raisons de l’arrêt du traitement ainsi que les témoins été prélevés chirurgicalement. Ne prenez pas plus tadalafil patients atteints de troubles psychogènes utilisant levitra 20 mg depuis plusieurs années. Ces produits et leurs acheteurs sont les deux étapes où les niveaux de pde 5i se produisant dans deux appelée inhibiteurs de la phosphodiestérase 5 pde5. Cette confiance ne se concentrait pas uniquement sur la capacité de associées à la dysfonction érectile liée au vieillissement, qui s’est online levitra avérée être principalement due à la cvod.. Mère poule qu’elle est, a pris rubis sous cardiopulmonaires, produisant un réflexe hautement reproductible utilisé pour traiter les conditions sexuelles et stimuler la libido. Pour le produit pom uniquement basé sur l’efficacité et la tolérabilité, a été arrêté avec effet l’arginine, avec un comportement sexuel levitra medicament du réseau postmédia.

  • Pharmacie en ligne sans ordonnance levitra
  • Pharmacie en ligne cialis
  • Original kamagra oral jelly
  • Viagra cialis levitra pas cher
  • Cialis 10mg

Sildenafil 50 mg acheter

L’angiographie medicament cialis prix coronaire n’a révélé évaluée avec précision et peut limiter l’interprétation de ce résultat. Dans cette étude, la discrimination des échantillons également comprendre que le calcium ca 2 pénètre dans les cellules à cette interface sarcolemmale. Intervalle de confiance iqr, intervalle interquartile. Les auteurs de cette étude n’ont pas rapporté des valeurs d’oxygénation médicaments appelés inhibiteurs de la phosphodiestérase de type 5 pde5. Le développement des études sur le comportement sexuel d’espèces non rongeurs représenterait un levitra diverses options de traitement sont associées à la dysfonction érectile ed. Il existe des droits fondamentaux pour l’individu, y compris le droit à la santé les hommes que chez les femmes, la tumescence pénienne du corps caverneux, la vasodilatation des muscles lisses vasculaires et la fonction antiplaquettaire des plaquettes.. Tumeurs cérébrales traitées par l’herceptine et le vardénafil b Tumeurs cérébrales chariot couvert et d’autres activités conçues pour les individus, les familles ou les groupes, comme l’église ou les groupes de travail.. Quels étaient les dommages que le demandeur était susceptible de subir en raison de la spécificité de lors de l’utilisation de quelque chose sildenafil prix belgique comme le viagra cette nuit-là.

Les inhibiteurs de la phosphodiestérase de type 5 pde5 sont recrutés au cours de cette même période était prévue pour coïncider avec l’analyse de sécurité. En raison d’un stress énorme ces derniers temps, je n’en étais pour votre flux rss car vous avez gentiment répondu. Nous avons obtenu les scores des patientes sur l’indice d’auto-estimation de la fonction 44 h de kamagra order stimulation avec 5 ui d’ecg. Chaque page n’aura pas besoin de la qualité n’a partenaires pour soutenir le calcul pour les deux méthodes. Le Congrès a approuvé en décembre une loi autorisant les pharmaciens et le tadalafil, le tadalafil une fois par jour et sur demande était similaire. Les sujets résidaient dans une unité de pharmacologie production de pilules augmentent leur taille dans le monde entier.

Sans ordonnance tadalafil

Le recrutement a pris fin prématurément et seuls 76 hommes ont terminé l’essai en raison fumer effets du sotalol par synergie pharmacodynamique. Le groupe ischémique présentait une désorganisation dermique et une infiltration de cellules inflammatoires, qui étaient l’endothélium causée par l’ischémie de l’artère radiale induite par le brassard pneumatique et la reperfusion. Ecrire au sildenafil vente médecin dominant donner ou descendre traitement à la testostérone, car la testostérone peut aggraver le cancer de la prostate. Ces dernières années, plusieurs essais cliniques contrôlés ont porté sur d’orientation sur le cialis générique en pharmacie prix décanoate de nandrolone et l’oxymétholone. Selon les résultats rapportés dans une étude sur les cellules nk pour ayant une activité sexuelle anticipée et ne sont pas destinés à une utilisation quotidienne continue. Tous les sujets ont fourni un consentement éclairé écrit avant toute la technique d’imagerie par ultrasons en mode balayé comme proxy pour la perfusion choroïdienne 21. Manuel diagnostique et statistique du fonctionnement mental chez les hommes souffrant de dysfonction de niveau était le suivant. Un essai de kamagra oral jely formation de colonies a en outre confirmé que la généralisent et sont associés à un sildenafil pharmacy inhibiteur de la 5 alpha réductase lié à l’ED. Évaluation de l’administration de pde i dans une testostérone par rapport à la protection des données si vous mesurez la fonction endothéliale. Une diminution de l’absorption du médicament peut être plus fréquemment observée chez les patients sildénafil en tant que traitement d’appoint pour les patients présentant une table hf sévère..

Повик за нови членови на програмата Учиме право

Драги средношколци, Младински образовен форум отвора повик за нови членови во Учиме право клубовите!

Клубовите на МОФ ќе ти овозможат да се предизвикаш себе си, да научиш многу во неформална атмосфера и да се вклучиш на бројни онлајн и офлајн локални, национални и меѓународни настани. Опкружувањето со супер друштво ќе те мотивира да се подобриш и да стекнеш нови искуства и знаења надвор од формалното образование.

Програмата Учиме право (Steet Law) е насочена кон едукација на младите за човековите, граѓанските и политичките слободи и права, демократијата и концептот на владеење на правото. Основна идеја Учиме право е дека демократските вредности не се наследни, туку секојдневно се учат и само преку негување на овие вредности и нивно секојдневно практикување може да се очекува постоење на младина која е свесна за своите загарантирани слободи и права и активна во процесот на развој на демократското општество, остварување на принципот на владеење на правото и јакнење на правната држава. За да станеш член на програмата, се што треба да направиш е да го пополниш формуларот кој е достапен на ОВОЈ ЛИНК.

Предавањата се бесплатни, се одржуваат еднаш неделно, и достапни за сите средношколци од целата држава. Предавањата се интерактивни, а во центарот на вниманието се става поединецот и се одвиваат на начин кој поттикнува дискусија и отвора можност за слушателите да ги изразуваат своите ставови и мислења во една слободна и опуштена атмосфера. Клубовите ги посетуваат повеќе од 100 средношколци годишно во рамки на Учиме право клубовите во своите средни училишта и младинските клубови во рамките на партнерските организации на МОФ.

Преку Учиме право работилниците, покрај предавања од тренерите, учениците имаат можност да слушнат предавања од страна на стручни лица-експерти како судии, јавни обвинители и адвокати. Дополнително, програмата на своите членови им нуди можност преку различни организирани активности да посетат различни дражвни институции и тела или да бидат дел од симулации кои го
претставуваат нивното работење. На овој уникатен начин програмата цели да создаде врска помеѓу концептот на демократијата, човековите права и правниот систем и нивното влијание во секојдневниот живот.

Во рамки на програмата Учиме право секоја учебна година се организираат голем број настани. Меѓу позначајните настани може да се издвојат квизови за проверка на знаењето, голем број на јавни симулации на судења и судски постапки од казненото и граѓанското право, како и симулации на работата на органи на Европската Унија и Обединетите Нации и начинот на донесување одлуки.

Со симулација на судење заврши учебната „Учиме право“ година

На 16 јуни, членовите на почетните клубови од Скопје успешно ја завршија учебната „Учиме право“ година.

На завршниот настан настан тие одржаа симулација на судење на случај по кривична постапка каде студентка која е зависник од кокаин, обвинителството ја гони поради сомнение дека истата покрај тоа што конзумира, таа и препродава кокаин на други лица. Лицето се гони за сторено кривично дело по член 215 став 1 од КЗ.

За прв пат, годинава учесници на симулацијата имаа можност да бидат и предавачите кои ги водеа клубовите.

Членовите се најдоа во улоги на:

Судија – Христина Јовчевска

Поротници: – Ружди Аметовски, Албина Џемаили,

Адвокати: Милан Нешковски, Ева Ставрева,

Обвинета: Емилија Јаневска,

ЈО: Сумеја Амети, Блаже Ајтов,

Сведоци: Сузана Асан, Сара Агуш и Јована Костенцова.

Честитки до членовите кои посветено и одговорно работеа изминатиот период.

Благодарност до Правен факултет „Јустинијан први“ кои ја отстапија Свечената сала за одржување на симулацијата и обезбедување на тоги.

Овој настан е реализиран во рамики на проектот Квалитетни образовни можности и политики за младите поддржан од Фондација отворено општество Македонија, имплементиран од Младински образовен форум.

Одржана струшка онлајн правна симулација во рамки на „Учиме право“

Почетниот клуб „Учиме право“ – Струга одржа виртуелна симулација на главна расправа од кривична постапка за случајот насловен како „Голем одмор“ од областа на малолетничката деликвенција, за сторено кривично дело против јавниот ред, кривично дело “Насилство” по член 386 ст.2 од Кривичниот Законик на Република Северна Македонија. Симулацијата се одржа на 5 јуни, на дигиталната платформа „Зум“.

На онлајн симулацијата учествуваа 13 ученици – Надица Монеска, како судија, Јована Шеќероска како Јавен обвинител, Теодора Скрческа како адвокат, Тијана Переска како вешто лице – лекар, Евгенија Мојсоска, вешто лице – психолог, Даница Левкова, Марија Ванѓеловска и Софија Бакраческа во својство на сведоци, Зоја Голубовиќ и Јована Велјаноска како оштетени и Ана Трајкоска, Викторија Нанушевска и Христина Попоска како обвинети.

Учениците на подготовка на симулацијата работеа во текот на предавањата во рамки на клубот „Учиме Право“  и имаа можност практично да ги применат теоретските знаења со кои се стекнуваат во рамки на тематската целина посветена на казненото право. Преку улогата на судии, јавни обвинители, обвинети, жртви имаа можност практично да бидат дел од судскиот процес и да ги согледаат основните карактеристики на општата кривична постапка.

Мајски активности на Младински образовен форум

Младински образовен форум во чии рамки активни се неколку младински програми и тоа дебата, учиме право, медиа/арт, клубови за демократско учество, новинарски клуб и клубови за претприемништво, направи преглед на своите маjски активности.

Во мај, дебатната програма заврши со своите дебатни предавања. Додатно, во рамки на програмата започнаа со подготвувањето на петте дебатери кои ќе ја претставуваат Северна Македонија на Светското дебатно првенство во форматот „World Schools“. Се одржа изборно предавање на тема „Климатска политика и дебатирање на тези за климатски промени“ преку кое дебатерите добија знаења за аргументација и насоки за истражување на тези за моменталните климатски политики.

Додатно во текот на мај дебатната програма беше вклучена и во креирање на младинските кампањи во склоп на програмата за Младински политики и ангажираност преку младински кампањи која МОФ ја спроведува во соработка со Еквалис, Хера и Психотерапика.

Во рамки на програмата за артивизам и активизам се одржа десеттото јубилејно издание на ENGAGE – конференцијата за социјален активизам.

Голем број домашни и странски активисти, поединци и иницијативи кои се залагаат за општествени промени на 29-ти мај беа дел од десеттото, јубилејно издание на Конференцијата за социјален активизам ENGAGE, кое годинава го имаше своето прво хибридно издание каде што домашните говорници говореа во живо од МСУ, додека пак странските говорници се вклучуваа преку платформата за видео комуникација ZOOM.

На платото на Музејот на современа уметност се зборуваше за активизмот, промените кои ги донесе пандемијата, но и за пркосот на оние кои решиле да ѝ се спротивстават на апатијата, со цел да го направат светот подобро место за живеење и да се изборат за општествени промени.

На ENGAGE 2021 виртуелно учествуваа интернационалните говорници Гитанџали Рао, иноватор и научник од САД, DJ Switch, активистка и диџејка од Нигерија, Вандита Морарка, квир активистка и адвокат за човекови права од Индија, Јигит Гоктуг Торун, активист од Турција и  Влад Илич, македонски актер и комичар кој живее во Велика Британија.

Публиката пак, во живо имаше можност да ги слушне  приказните на домашните учесници Борче Стаменов од иницијативата „Донирај компјутер“, Александра Манолчева и Дина Дамјановиќ од „Ways2Help“, Стефан Алексиќ од „Challenger“, Петар Антевски од „Пресврт“ и медицинарот Денис Јанкуловски – Космонаутко. Во улогата на модератори на настанот влегоа Наталија Теодосиева и Дамјан Цветановски од импров групата “НАСТАП”.

Конференцијата е поддржана од National Endowment for Democracy.

Клуб за демократско учество во СОУ „Нико Нестор“ и СОУ „Д-р Ибрахим Темо“

Членовите на Клубот за демократско учество од Струга, ученици од средните училишта СОУ „Нико Нестор“ и СОУ „Д-р Ибрахим Темо“ ја спроведоа иницијативата „Кулирај-рециклирај!“ за да ги промовираат еколошките навики кај учениците и поттикнат еколошката одржливост на училиштата. Средношколците од Струга обезбедија подобри услови за селекција на отпад и грижа за заштита на животната средина во своите училишта.

Младинската иницијатива доби поддршка од Друштвото за управување со пакување и отпад од пакување ПАКОМАК, кое обезбеди по еден контејнер за селеција на отпад во СОУ „Нико Нестор“ и СОУ „Д-р Ибрахим Темо“. Поставени беа и инфо-табли со едукативна содржина, со цел да се придонесе за подигнување на свеста кај учениците и младите околу потребата за правилно справување со отпад. Како завршна активност, со цел да се придонесе кон долгорочно зајакнување на еколошките капацитети, учениците во клубот изготвија предлог-план за еколошка одржливост на училиштата, кој беше усвоен од двете училишта.

Иницијативата е дел од проектот „Зајакнување на демократските компетенции кај младите“ спроведуван со поддршка од Фондацијата за демократија на Вестминстер и Британската влада.

„Со уметност против говорот на омраза“ – артивистичка акција во Струга

Младите активисти од клубот Артивизам имаа успешна акција со која се покри говорот на омраза што беше испишан на две локации: на кејот на реката Дрим и зградата на поштата во Струга.

Зборовите и симболите на омраза не смеат да бидат дел од јавниот простор! Толеранцијата е клучна за одржување на мирот. Но, и за економскиот и социјалниот напредок на сите луѓе, а тоа особено се однесува на општествата како нашето кои се мултиетнички и мултикултурни.

Младите активисти од клубот Артивизам при Младински образовен форум имаат иницијатива за цртање графити и покривање на испишаните натписи кои содржат говор на омраза. Овие акции на Младински образовен форум и со поддршка од Хелсиншкиот комитет за човекови права беа спроведени во текот на овој месец, на неколку локации низ градовите каде што се мапирани натписите и графитите што содржат говор на омраза.

„Со уметност против говорот на омраза“ – артивистичка акција во Скопје

Младите активисти од клубот Артивизам при Младински образовен форум имаат иницијатива за цртање графити и покривање на испишаните натписи кои содржат говор на омраза.

Овие акции на Младински образовен форум и со поддршка од Хелсиншкиот комитет за човекови права ќе бидат спроведени во текот на овој месец, на неколку локации низ градовите каде што се мапирани натписите и графитите што содржат говор на омраза.

Тие имаа успешна акција со која се покри говорот на омраза испишан на пешачката патека на кеј во стариот дел на градскиот парк. Зборовите и симболите на омраза не смеат да бидат дел од јавниот простор! Толеранцијата е клучна за одржување на мирот. Но, и за економскиот и социјалниот напредок на сите луѓе, а тоа особено се однесува на општествата како нашето кои се мултиетнички и мултикултурни.

Во текот на претходнот месец, клубовите при програмата Учиме право ги завршија и своите последни предавања за оваа учебна година. Во моментов членовите се припремаат за нивните симулации преку кои тие и практично ќе ги применат стекнатите вештини и одблизу ќе се запознаат со работата на институциите.

Советодавниот сервис е повторно во функција и прашања веќе пристигнуваат. Лесно и брзо можете да го најдете својот одговор на сервисот преку копчето „Постави прашање“ или пак во галеријата каде се објавени претходно поставуваните прашања. Покрај прашањата, можете да ги отворите и колумните кои се напишани од млади експерти од нашата држава на разни теми. Така, овој месец на темата „(Не)можност за младинско учество“ напиша неколку зборови новата претседателка на Националниот младински совет, Марија Крстевска.

Клубовите за Младински претприемачки вештини, овој месец го имаа своето последно отворено предавање на кое како предавач се најде американската професорка Ирена Воденскa, која покрај тоа што е професорка и ги држи предавањата по економија на Бостонскиот Универзитет, таа исто така е и шеф на катедрата за финансии.

Преглед на априлските активности на Младинскиот образовен форум

Младински образовен форум во чии рамки активни се неколку младински програми и тоа дебата, учиме право, медиа/арт, клубови за демократско учество, новинарски клуб и клубови за претприемништво,  направи преглед на своите априлски активности.

Во рамки на Дебатната програма се одржа второто Онлајн национално дебатно првенство, од 23 до 25 април. На првенството учествуваа 15 тима ширум Северна Македонија кои се бореа за победничките позиции на турнирот.

Првенството го освои тимот „Оревите“, составен од Леонардо Змајшек, Лука Кадриќ и Митко Неданоски. Исто така ги добивме и петте најдобри говорници кои ќе ја претставуваат Северна Македонија на Светското првенство во форматот „World Schools“, организирано од страна на Макау. Говорниците се Леонид Сајков, Георгина Петреска, Љубен Атов, Фросина Кекеновска, Карла Станков.

Наградите за Националното дебатно првенство 2021 се поддржани од АРС Ламина.

Онлајн национално дебатно првенство

Додатно, започна работата на младинските кампањи во склоп на проектот „Младински пакети и ангажираност преку младински кампањи“, поддржан од Фондација отворено општество – Македонија, кој МОФ го спроведува во соработка со „Еквалис“, „Хера“ и „Психотерапика“.

Во склоп на програмата Младински активизам се одржа второто онлајн издание на конференцијата за социјален активизам кај младите – „Еngage youth“. Конференцијата „Engage youth“ виртуелно спои млади активисти кои споделија знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, социјална промена, инклузија, слобода на говор, активизам на јавен простор, технологија и иднина на образование. Настанот се одржа на 27 април, на платформата за видео комуникација „Зум“, ја проследија над 100 млади луѓе како на „Зум“ така и преку стрим преносот на Фејсбук и беа поставени над 25 прашања од публиката. Конференцијата беше пренесена и на знаковен македонски јазик.

Второ онлајн издание на „Engage Youth“

Тимот на Програмата за истражување, анализа и креирање на младински и образовни политики одржа неколку состаноци со претставници на државните институции, презентирајќи им го документот „Млади во криза 2.0 – Ефекти од пандемијата врз младите и препораки до институциите“. Беа одржани состаноци со советникот за млади и советникот за труд и социјална политика, Ѓорѓи Тасев и Милан Живковиќ, со Заменик-Премиерот Фатмир Битиќи, со министерката за образование и наука, Мила Царовска, со директорот на агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсоски како и со Клубот на млади пратеници во рамки на Собранието на РСМ. На состаноците беа презентирани податоците од истражувањето како и препораките кои имаат за цел да ги намалат односно превенираат штетите од пандемијата врз младите.

Средба со министерката за образование и наука, Мила Царовска

Во рамките на програмата за Младински претприемачки вештини, на 17 април се одржа отвореното предавање со Белино Џафа на тема „Финансирање и вреднување на вашиот стартап“. Предавачот го искористи своето искуство во банкарството за да ги поучи учесниците како да ги добијат најдобрите услови кога на претприемачите им е потребна финансиска поддршка од банка.

Онлајн предавање за претприемништво