Награден конкурс за илустрација на тема „Наш јавен простор“

Младински обрзовен форум и Радио МОФ во рамки на кампањата #УраЗаКултура како дел од „Проектот за младинско изразување“ финансиран од Европската Унија објавуваат награден конкурс за илустрација на тема „Наш јавен простор“. Целта на конкурсот е да ја подигне свеста за важноста за вклучување на младите во општествено одговорни прашања кои се значајни за унапредување на демократијата.

Право на учество имаат сите млади на возраст од 15 до 35 години кои сакаат да понудат креативно решение за проблемот со окупацијата на јавниот простор, тоа вклучува улица, тротоар, плоштад, парк па се до неискористените објекти во и околу вашиот град.

Зошто јавен простор?

Јавните простори се важни бидејќи преку нив се изградува колективен идентитет на граѓаните, кои на тие простори комуницираат. Овие простори нудат уметничка и културна автономија преку организирање на различни активности, како на пример уметнички пеформанси, концерти, алтернативни кино проекции, самоорганизирани библиотеки и дебати. Но, изминативе години се соочуваме со комерцијализација на заедничките простори во градот. Поточно, тие што останаа.

Насоки за наградниот конкурс:

Идејата на конкурсот е авторот да понуди нова, „свежа“ перспектива во решавање на овој проблем. Одберете постоечки, или измислете ваш јавен простор, кому преку вашата илустрација/интервенција ќе му дадете функција.

Секој учесник во конкурсот е дозволено да испрати по една илустрација во А3 формат. Илустрацијата да биде без непотребни вулгарности, но апсолутно се дозволени духовитост, креативност и сатира. Нема ограничување на идеи, слики, цртежи за илустрацијата!

Илустрацијата се испраќа на info@radiomof.mk, најдоцна до 20 септември 2019 со назнака „Награден конкурс за илустрација“. Заедно со илустрацијата потребно е да бидат испрататени и податоци за авторот (име, презиме, псевдоним, возраст и телефонски број). При пријавувањето назначете дали сакате вашата илустрација да биде објавена под псевдоним.

Сите илустрации ќе бидат објавени на Фејсбук страната на Радио МОФ, а исто така ќе бидат отпечатени и изложени на финалниот настан на Радио МОФ кампањата #УраЗаКултура. Најдобрaтa илустрација ќе ja избере комисијата составена од претставници на Радио МОФ и Младински образовен форум и Ѓорѓе Јовановиќ, ликовен уметник. Авторот на најдобрата илустрација ќе биде награден со ваучер во износ од 6.000 денари за ИТ опрема.

За повеќе информации обратете се на 02/3139692 или stefanija_tenekedjieva@radiomof.mk

Втор повик за доделување на грантови

Втор повик за доделување грантови на граѓански организации кои дејствуваат како промотори на слободата на изразување во локалните заедници

За Проект за  младинско изразување
Во склоп на Проектот за младинско изразување  финансиран од Европската унија кој се спроведува од Младински образовен форум во соработка со Младински сојуз Крушево и Центарот за балканска соработка – Љоја, се отвора втор повик за доделување на грантови на граѓански организации кои дејствуваат како промотори на слободата на изразување во локалните заедници

Повикот цели да ги оствари следните резултати:
Повикот за регрантирање цели да се создаде простор за позиционирање на младите преку тоа што ќе се подобри нивото на учество и вклучување, користењето на правата и слободите на младите и ангажираноста и влијанието на политиките на локално и национално ниво.

Преку финансирањето на граѓанските организации Проектот цели да ги оствари следните резултати:

 • Организациите да креираат силни процеси за застапување и да изградат механизми за соработка со институциите и засегнатите страни;
 • Активностите на граѓанските организации да се имплементираат на начин што ќе го зајакне младинското позиционирање и видливоста на младите и младинското учество;
 • Активностите на граѓанските организации во процесот на ре-грантирање да го подобрат нивниот организациски развој и опсег;
 • Застапувањето на граѓанските организации да биде врз основа на докази, односно преку методите на истражување, анализа и набљудување;
 • Унапредени модели на младинско учество, организирање и вклучување во процеси на носење одлуки;
 • Зголемено разбирање за основните права, зголемена инклузија на младите и имплементирање на успешни практики.

Вкупниот износ на средствата за финансирање на граѓански организации предвидени за овој повик изнесува 30.000 евра. Буџетите  на предлог – проектите доставени на овој повик треба да изнесуваат минимум 1.000 евра, а максимум 7.500 евра. Се препорачува предлог-буџетот да биде приближно 5.000 евра. Времето на имплементирање на предлог-проектот не треба да биде подолго од 6 (шест) месеци.

Рокот за поднесување на проектните апликации е 30-ти септември 2019 година, до 17:00 часот. Апликациите поднесени на овој повик потребно е да ги содржат компјутерски и уредно пополнети документите наведени во листата на потребни документи, а се доставуваат во електронска форма на адресата yep@mof.org.mk.

Листа на потребни документи за целосна апликација
Граѓанските организации потребно е да ги поднесат нивните апликации преку користење на формуларот за аплицирање, кој ги вклучува следните составни делови:

 1. Формулар за аплицирање (линк);
 2. Скенирана копија на последната страница од формуларот за аплицирање (со печат и потпис);
 3. Формулар за буџет (линк);
 4. Копија од тековна состојба, не постара од 6 месеци од денот на објавување на повикот;
 5. Наративен и финансиски извештај за работата на организацијата за 2018 г. или линкови до истите;
 6. Работни биографии (CV) на проектниот тим;
 7.  Копија од ревизиски извештај за 2018 година (опционо).

 Дополнителни информации
За дополнителни информации кои се однесуваат на поднесувањето на апликациите заинтересираните апликанти може да се обратат со прашања на yep@mof.org.mk со назнака [Инфо] Повик за регрантирање, најдоцна до 23-ти септември 2019 година за да може да добијат одговори на време, пред истекот на крајниот рок. Проектот ќе организира и информативна сесија за заинтересираните апликанти на 19-ти септември 2019 г. во Граѓанскиот ресурсен центар – Скопје со почеток во 12:00 ч.

Повеќе детали за типовите на активности, подобните трошоци, критериумите за одлучување и начинот на аплицирање можете да најдете во документот „Повик за регрантирање“ и „Упатство за буџетирање“

Повик за нови членови на младински клубови

                                         

 

Зачлени се во младинските клубови на Младински образовен форум

Младински образовен форум отвора повик за нови членови на младинските клубови за: Дебата, Учиме право и Артивизам!

Знаењата, искуствата и вештините кои ќе ги стекнеш преку младинските клубови на МОФ ќе ти овозможат да се изградиш како активна млада личност свесна за своите права подготвена со предизвиците од секојдневието. Младинските клубови на МОФ  имаат неделни средби на во пријателска атмосфера ја следат годишната програма која е поразлично конципирана од онаа во формалното образование. Секој од клубовите е воден од млади професионалци кои имаат искуство во работа со млади.
Покрај редовните предавања во младинските клубови, во текот на годината ќе можеш твоето слободно време да го поминуваш во простор за млади и да бидеш дел од големи младински настани, национални и меѓународни дебатни турнири, симулации на судења и симулации на работата на институции на Европската Унија, како и да организираш изложби, младински акции и креативни настани.

Учеството во секој од клубовите е бесплатно за секого.

Клубовите ќе бидат отворени во: Скопје, Тетово, Куманово, Велес, Битола, Прилеп и Струга.

Зачлени се во Дебатен клуб на следниот линк

Сакаш да научиш да дебатираш? Сакаш да ја надминеш тремата од јавно говорење? Сакаш да се запознаеш и да се дружиш со млади и информирани луѓе?  Ако одговорот на барем едно прашање е „да“ – дебатните клубови на МОФ се вистинското место за тебе.
Преку интерактивни предавања, дебатни турнири и академии за дебата ќе запознаеш нови пријатели, ентузијасти со исти интереси, а од млади професионалци ќе научиш да пишувааш говори и есеи со леснотија и да научите како убедливо и аргументирано да ги формираш и искажуваш твоите ставови. Нашите дебатни тренери не ставаат оцени, а ќе ви пренесат знаење кое ќе ви се најде во секојдневниот живот.

 

Зачлени се клуб за Артивизам тука на следниот линк

Доколку сакаш да научиш повеќе за креативен, граѓански и онлајн активизам, слобода на изразување или како се организира настан за млади – Артивистичкиот клуб е вистинското место за тебе.
Биди дел од еден поинаков клуб кој ја користи уметноста за активизам, научи независно и самоуверено да ги користиш алатките кои се обработуваат и биди слободен/на да пробуваш нови форми на изразување без осуда. Нашите членови дознаваат повеќе за себе и околината, стекнуваат вештини и знаења, креираат нов круг на пријатели и познаници, учат за почит и одговорност и се забавуваат.

 

Зачлени се во Учиме Право клуб тука на следниот линк

Сакаш да научиш повеќе за правниот систем? Сакаш да научиш како може да ги заштитиш своите права и како работат инстутициите кај нас и во Европската Унија? Сакаш барем еден ден да имаш улога на судија, обвинител или адвокат? Те очекуваме во Учиме Право клубот.
Во овој клуб ќе ја запознаеш основата на правниот систем, а во текот на годината ќе научиш како да се обратиш до институциите. Преку Учиме право клубот ќе ги посетиш поголемите национални институции и судови, но и активно да учествуваш во сиумулации на вистински судења.

Младинските клубови на МОФ одржуваат средби еднаш во текот на неделата, а започнуваат со работа на почетокот од октомври 2019 година. Повеќе информации на 02/3139 692 или obuki@mof.org.mk

Клубовите се финансирани од Фондацијата Отворено општество Македонија преку проектот Ангажирање на младите за студентски и младински политики. Младинските клубови на МОФ се дел од Проектот за младинско изразување финансиран од Европската Унија.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Anëtarësohu në klubet rinore të Forumit Rinor Arsimor

Forumi Rinor Arsimor, hap thirrje për anëtarë të rinj të klubeve rinore për: Debat, Mësojmë drejtësi dhe Artivizëm!

Dijet, përvojat dhe shkathtësitë të cilat do ti fitosh nëpërmjet klubeve rinore të FRA-së do të mundësojnë të ndërtohesh si person i ri aktiv, i vetëdijshëm për të drejtat e veta, i gatshëm të ballafaqohesh me sfidat e përditshme.  Klubet rinore të FRA, kanë takime javore në atmosferë miqësore e ndjekin programin vjetoor e cila është e konceptuar më ndryshe nga ajo në arsimin formal.  Secili nga klubet udhëhiqet nga profesionistë të rinj, të cilët kanë prëvojë në punën me të rinj.
Përpos ligjëratave të rregullta në klubet rinore, gjatë vitit kohën tënde të lirë do të mund ta kalosh në hapësirë me të rinjtë dhe të jesh pjesë e ngjarjeve të mëdha rinore, turne nacionale dhe ndërkombëtare për debat, simulime të gjykimeve dhe simulime të punës së institucioneve të Bashkimit Evropian, si dhe të organizosh ekspozita, aksione rinore dhe ngjarje kreative.

Pjesëmarrja në secilin klub është pa pagesë për secilin.

Klubet do të hapen në: Shkup, Tetovë, Kumanovë, Veles, Manastir, Prilep dhe Strugë.

Abëtarësohu në Klubin e debatit në këtë линк

Dëshiron të mësosh të debatosh? Dëshiron të tejkalosh tremën nga paraqitja publike? Dëshiron të njoftohesh dhe të shoqërohesh me të rinj dhe njerëz të informuar?   Nëse përgjigjja për të paktën një pyetje është “po” – klubet debatuese të FRA janë vendi i duhur për ty.
Nëpërmjet ligjëratave interaktive, turnetë debatuese dhe akademitë për debatë do të njoftosh miqë të rinj, entuziastë me interesa të njëjta, ndërsa nga profesionistët e rinj do të mësosh të shkruash fjalime dhe ese me lehtësi, dhe të mësosh se si bindshëm dhe me argumente të formosh dhe t’i shprehësh qëndrimet tënde.  Trajnuesit tanë debatues nuk vëndojnë nota, ndëërsa do të bartin dijen e tyre e cila do t’ju gjindet në jetën e përditshme.

 

Anëtarësohu në klubin për Artivizëm këtu në këtë линк

Nëse dëshiron të mësosh për tepër për aktivizëm kreativ, qytetar dhe onlajn aktivizëm, lirinë e shprehjes ose si organizohet ngjarje për të rinj – Klubi për artivizëm është vëndi i vërtetë për ty.
Bëju pjesë e një klubi më ndryshe, i cili përdor artin për aktivizëm, mëso në mënyrë të pavarur dhe me vetëbesim të përdorësh mjetet të cilat punohen dhe të jesh i / e lirë të provosh forma të reja të shprehjes pa gjykim.  Anëtarët tanë kupptojnë më tepër rreth vetes dhe rrethinës, fitojnë shkathtësi dhe dije, krijojnë rreth të ri të miqve të njohurve,  mësojnë për respektin dhe përgjegjësinë dhe argëtohen.

 

Anëtarësohu në Mësojmë drejtësi Klubin në këtë: линк

Dëshiron të mësosh më tepër për sistemin juridik? Dëshiron të mësosh si mund të mbrosh të drejtat tënde dhe si punojnë institucionet tek ne dhe në Bashkimin Evropian?  Dëshiron të paktën një ditë të kesh rolin e gjykatësit, prokurorit ose avokatit? Të presim në Mësojmë drejtësi Klubin.
Në këtë klub do të njoftosh bazën e sistemit juridik, ndërsa gjatë vitit do të mësosh si tu drejtohesh institucioneve.  Nëpërmjet Mësojmë drejtësi Klubit, do të vizitosh institucionet më të mëdha kombëtare dhe gjykatat, por edhe në mënyrë aktive do të marrësh pjesë në simulimin e gjykimeve të vërteta.

Klubet rinore të FRA. Mbajnë takime një herë gjatë javës, ndërsa me punë fillojnë në fillim të muajit tetor 2019. Më tepër informacione në  02/3139 692  ose në obuki@mof.org.mk

Klubet financohen nga Fondacioni Shoqëri e Hapur Maqedoni, nëpërmjet projektit Angazhimi i të rinjve për politika studentore dhe rinore. Klubet rinore të FRA janë pjesë e projektit për shprehje rinore të financuar nga Bashkimi Evropian.

Започна Младинската академија на МОФ

Меѓународниот ден на млади – 12ти август Младински образовен форум оваа година го одбележа со петдневна Младинска академија во рамки која започна денес и ќе трае до 16ти август 2019 година, а се случува во Дојран.

 

100 учеснции на Младинскита академијата се млади од Скопје, Тетово, Битола, Велес, Куманово, Неготино и Прилеп кои во наредните 5 дена ќе следат една од програмите на младинската академија – аргументирано изразување, институции на Европската унија, медиумска писменост, средношколско учество и организирање. Покрај овие теми, учесниците ќе имаат можност да присуствуваат на низата изборни предавања, но и да дадат свој придонес во креирањето на првата Младинска декраларција која подоцна ќе биде презентирана пред институциите на национално ниво.

Првиот ден од академијата – меѓународниот Ден на Млади – учесниците го одбележаа преку отворени дискусии, изборни предавања, младински игри и запознавање со резултатите од истражувањето кое МОФ го спроведе во текот на минатата и оваа година а се однесува на Социјалниот капитал на младите во нашата земја. За жал, 46% од средношколците испитаници во истражувањето немаат средношколска заедница во нивните училишта и не се вклучени во донесувањето одлуки на ниво на нивното училиште, а повеќе од три четвртини од младите не веруваат дека државните функционери се грижат за интересите на младитеНешто повеќе од 70% од младите генерално немаат доверба во опкружувањето околу себе – верувајќи дека речиси сите општествени односи се водени од лични интереси.

100 млади во функција на учесници и предавачи на оваа академија нареднава недела ќе земат активно учество на оваа академија која на алтернативен начин кај младите ќе пренесе содржини кои воопшто или минимално се застапени во формалното образование.

Младинската академија е дел од низата настани со кој Младински образовен форум го одбележува својот 20ти роденден. Академијата е дел од Проектот за младинско изразување, финансиран од Европската Унија. Академијата е поддржана од Град Скопје, Македонскиот центар за граѓанско образование преку проектот за Меѓуетничка интеграција на младите во образованието и Американската амбасада во Скопје.

Младите дебатираа за слободата на изразување

На 22ри јуни 2019 година во Јавна Соба, членовите на дебатната програма при Младински образовен форум ги спротивставија своите аргументирани ставови на тезата „Овој Дом верува дека државата никогаш не треба да ја ограничува слободата на изразување.“ Дебатерите беа поделени во два тима, од кој едниот тим ја бранеше афирмативната страна на оваа теза, а другиот тим негатциката страна.

Тимовите аргументира за остварување на слободата на изразување и неопходноста на ограничување на истата во одредени ситуации од страна на државата. Критички се осврнаа и на (не) вклученоста на говорот на омраза во поширокиот спектар на слободата на изразување и го прикажаа потенцијалниот импакт од истото. Афирмативен тим беше составен од Бојана Ѓуровска, Марко Доневски и Мартина Поповска, а негацискиот тим од Теодора Столевска, Бојана Стефаноска и Петар Здравевски. Победничкиот тим на оваа дебата беше афирмативниот тим.

По завршетокот на дебатата, присутните слушатели заедно со тимовите имаа можност да ја продискутираат дебатата и да споделат свое мислење за тезата.

Младински образовен форум, преку своите дебатни клубови во 7 градови во државата, им овозможува на средношколците преку едногодишен курикулум да се запознаат со концептот на компетитивна средношколска дебата, притоа создавајќи простор за развој на критичко размислување, јавно говорење и аргументација во јавниот дискурс. Младинските дебатни клубови се дел од Проектот за младинско изразување финансиран од Европската унија и проектот Ангажирање на младите за студентски и младински политики финансиран од Фондацијата Отворено општество Македонија.

Овој настан е финансиран од Европската Унија.

 

Јавна дебата за слобода на изразување

Развојот на светот и технологијата во последните неколку декади сериозно го прошири јавниот дискурс, создавајќи во голем дел неограничен простор за слободно индивидуално изразување. Во чекор со таквиот развој, државите се соочуваат со прашањето како целосно да ја овозможат слободата на лично изразување, а притоа да постават неопходни ограничувања. Доколку сте заинтересирани да чуете нешто повеќе за слободата на изразување, нејзиното остварување, како и одредени ограничувања, Младински образовен форум ве поканува на втората од циклусот јавни дебати организирани од средношколските дебатни клубови.

Јавната дебата ќе се одржи на 22 јуни, 2019 година во Јавна Соба во Скопје со почеток во 18:00 ч. Тезата на јавната дебата гласи: „Овој Дом верува дека државата никогаш не треба да ја ограничува слободата на изразување.

Средношколските дебатери од дебатните клубови на МОФ од Скопје ќе ги спротивстават своите аргументи поддржувајќи ја или негирајќи ја тезата. Форматот на дебатата ќе биде “Светски училишта“ (World Schools Debate Format). Истиот им овозможува на дебатерите, поделени во афирмативен и негациски тим, да ги презентираат своите аргументи, промовирајќи критички аргументирана и организирана дискусија.

Младински образовен форум, преку своите дебатни клубови во 7 градови во државата, им овозможува на средношколците преку едногодишен курикулум да се запознаат со концептот на компетитивна средношколска дебата, притоа создавајќи простор за развој на критичко размислување, јавно говорење и аргументација во јавниот дискурс. Младинските дебатни клубови се дел од Проектот за младинско изразување.

Овој проект е финансиран од Европската Унија.

Повик за учесници за Младинска академија 2019 

Младински образовен форум објавува повик за учесници за Младинската академија 2019 која ќе се одржи од 12 – 16 август 2019 г. во Хотел Истатов, Дојран. На деветтата по ред академија учесниците ќе можат да се запознаат со начините за активно вклучување во својата средина со цел да бидат дел од социјалните промени на локално и национално ниво, но и да уествуваат во креирањето на првата национална младинска декларација.

Програмски, академијата ќе опфати содржини кои кај младите ќе пренесат знаења од областа на слобода на изразување, општествени случувања и граѓански права, младински активизам и застапување за младинските интереси. Темите кои ќе бидат опфатени преку предавањата се аргументација, средношколски и младински права, креативен активизам, нови медиуми и младинско застапување. Летната академија ќе обезбеди учество за 100 апликанти од: Скопје, Тетово, Велес, Куманово, Битола, Струга, Прилеп или Крушево.

Заинтересираните можат да се пријават на следниот линк најдоцна до 30-ти јуни 2019 г. Избраните кандидати ќе бидат известени најдоцна 12-ти јули преку е-маил за деталите околу сместувањето и превозот.

Во рамки на академијата ќе се работи на првата младинска декларација документ кој ќе ги доближи младите до работата на инситуциите, но уште поважно, ќе гарантира нивно вклучување во процесите на креирање политики кои се однесуваат на младите. На крајот од академијата, учесниците ќе треба да изградат механизам за промоција на овој документ и негово презентирање пред носителите на одлуки.

Младинската академија преставува збир од активизам, образование, пријателство и создавање на социјална промена, а се организира преку „Проектот за младинско изразување“, со поддршка на Град Скопје. Проектот е финансиран од Европската Унија.

За повеќе информации, заинтересираните учесници може да не контактираат на akademija@mof.org.mk или 02 3139 692.


Forumi Arsimor Rinor (FAR) do të organizojë Akademinë verore 2019 gjatë periudhës nga 12 – 16 gusht 2019 në Hotel Istaotov, Dojran. Në akademinë verore të nëntë me radhë, pjesëmarrësit do të mund të njoftohen me mënyrat e përfshirjes aktive në mjedisin e tyre, me qëllim të jenë pjesë e ndryshimeve sociale në nivel lokal dhe nacional, por edhe të marrin pjesë në krijimin e deklaratës së parë rinore nacionale.

Nga aspketi programor, akademia do të përfshijë përmbajtje të cilat te të rinjtë do të bartin njohuri nga fusha e lirisë së shprehjes, ngjarje shoqërore dhe të drejtat e qytetarëve, aktivizëm rinor dhe përfaqësim të interesave rinore. Temat që do të përfshihen nëpërmjet ligjëratave janë argumentimi, të drejta të nxënësve të shkollave të mesme dhe të drejtat e të rinjve, aktivizëm kreativ, media të reja dhe përfaqësim rinor. Akademia verore do të sigurojë pjesëmarrje për 100 aplikues nga: Shkupi, Tetova, Velesi, Kumanova, Manastiri, Struga, Prilepi ose Krushevë.

Të interesuarit mund të paraqiten në këtë link më së voni deri më 30 korrik 2019. Kandidatët e zgjedhur do të njoftohen më së voni deri më 12 qershor, nëpërmjet e-mailit për detajet rreth akomodimit dhe transportit.

Në kuadër të akademisë do të punohet në lidhje me të drejtat e deklaratës rinore, dokument i cili do t’i afrojë të rinjtë drejt institucioneve, por edhe më me rëndësi, do të garantojë përfshirjen e tyre në proceset e krijimit të politikave të cilat u referohen të rinjve. Në fund të akademisë, pjesëmarrësit do të duhet të ndërtojnë mekanizëm për promovim të këtij dokumenti dhe prezantimin e tij para vendimmarrësve.

Akademia rinore paraqet shumë të aktivizmit, arsimit, miqësisë dhe krijimit të ndryshimit social, ndërsa organizohet nëpërmjet projektit për shprehje rinore, me mbështetjen e Qytetit Shkup. Projekti financohet nga Bashkimi Evropian.

Për më tepër informacione, pjesëmarrësit e interesuar mund të na kontaktojnë në akademija@mof.org.mk ose 02 3139 692

Симулација на постапка пред Европскиот суд

Симулација на постапка пред Европски суд за човекови права – Куманово

На 14.09 (недела) во просториите на Мултикулти во Куманово, напредниот Учиме право клуб одржа симулација на судење. Темата на симулацијата беше постапка пред Европски суд за човекови права, која се фокусира на меѓународното право, а содржи и елементи на класична домашна судска постапка. Во конкретната ситуација, жалителката поднесува апликација против РСМ за наводна повреда на чл. 6 од ЕКЧП, а централно место во симулацијата беше главната расправа закажана пред ЕСЧП во Стразбур, на која жалителката со нејзиниот полношмник и владиниот агент ги образложија своите наводи по конкретните точки од апликацијата пред 3-члениот судски совет.

Учениците имаа можност да бидат во улога на судии, владин агент, жалител, полномошник и на тој начин одблизу да се запознаат со постапката на Европскиот суд за човекови права.

Симулацијата се организираше во склоп на Проектот за младинско изразување. Овој проект е финансиран од Европската Унија.

Младинска јавна дебата во Тетово

Во организација на дебатните клубови на Младински образовен форум од Тетово и Велес, на 13-ти април во Тетово се одржа првиот локален дебатен турнир во склоп на Проектот за младинско изразување.  Преку 3 прелиминарни рунди, 18 средношколци групирани во 6 тимови дебатираа на тезата: „Овој Дом Би го забранил анонимното објавување и коментирање на интернет“.

Форматот на турнирот беше World Schools Debate Format (Формат на светски училишта), кој во ограничена временска рамка за секој говорник, афирмативниот и негацискиот тим ја афирмира, односно негира тезата. Дебатерите ги спротивставија своите аргументи, обидувајќи се да докажат дали и до кој степен анонимноста на интернет ја гарантира слободата на изразување и колку забраната на истата влијае на борбата против говорот на омраза.

Финалето на локалниот турнир се одржа во просториите на Центарот за балканска соработка – Лоја во Тетово, каде двата најдобри тимови од прелиминарните рунди се натпреваруваа за првото место.

Младински образовен форум, преку своите дебатни клубови во 7 градови во државата, им овозможува на средношколците преку едногодишен курикулум да се запознаат со концептот на компетитивна средношколска дебата, притоа создавајќи простор за развој на критичко размислување, јавно говорење и аргументација во јавниот дискурс.

Активноста е финансирана од Европската Унија.

  

 

 

Симулација на постапка пред Европскиот суд

 

На 7-ми април (недела) во просториите на Канцеларија за млади при општина Центар, членовите на напредниот Учиме право клуб реализираа Симулација на постапка пред Европскиот суд за човекови права.

Симулацијата опфати апликација против Република Северна Македонија за наводна повреда на членот 6 од Европската конвенција за заштита на човековите права, а во текот на постапката жалителката со нејзиниот полномошник и владините агенти ги образложија своите наводи. Од изнесените наводи, судот утврди дека жалителката ги исцрпила сите правни средства кои и биле на располагање, заклучно со ревизијата поднесена пред Врховниот суд. Понатаму, во делот на правото на правично судење, судот, со 2 гласа спроти 1 глас, оцени дека апликацијата е основана, а во делот на пристрасноста, судот едногласно одлучи дека апликацијата е основана.

Симулацијата се огранизираше во склоп на Проектот за младинско изразување. Овој проект е финансиран од Европската Унија.