Соња Митиќ меѓу петте најдобри говорници на Zagreb Open 2020

Во периодот од 21 до 23 февруари во главниот град на Хрватска се одржа дебатниот турнир Загреб Опен 2020. На него учествуваа дебатери од земји од цела Европа, меѓу кои и шест претставници од нашата земја, членови на дебатните клубови на Младински Образовен Форум.

Шесте дебатери: Ѓорѓи Димески, Соња Митиќ, Ана Угрова, Анастасија Марковска, Лука Радуловиќ и Марија Јанева беа поделени во три тимови и се натпреваруваа во БП форматот во кој и традиционално се одвиваат Опен турнирите ширум Европа.

Дел од тимот беше и Весела Трајкоска, дебатен тренер од МОФ, во улога на судија на турнирот.

За поголемиот дел од дебатерите ова беше првото учество на меѓународен турнир, додека пак тимот „Coco`s dress“ составен од Ѓорѓи и Соња успеа и да се избори за место во полуфиналето на турнирот и да освои конечен пласман на 3тата позиција од вкупно 49 тимови.

Особено значаен беше и индивидуалниот успех на Соња Митиќ која се пласираше на 5тата позиција на индивидуалната ранг листа.

Сподели