Нови Средношколски клубови на МОФ

Минатиот викенд започнаа неделните средби на Средношколските клубови на МОФ. Вкупно 35 нови средношколски клубови за Дебата, Учиме Право и Медиа/Арт ги одржаа првите две средби. На бесплатните едногодишни обуки ќе присуствуваат повеќе од 500 средношколци од 25 училишта од Скопје, Тетово, Куманово, Велес, Битола, Струга, Прилеп и Крушево.

Новите членови на клубовите на МОФ се запознаа со своите предавачи и содржините на кои ќе работат во клубовите од кои се дел. Што е дебата, кои се елементите на дебата и основите на дебатниот формат World School Style, Што претставува правниот систем и основи на демократија и Креативен активизам се дел од содржините кои беа поминати на првите средби.

Клубовите работат по принципот на врсничка едукација и интерактивно неформално образование. Вкупно 80 младински тренери се вклучени во имплементирањето на програмите на почетните и напредните клубови. Целта на средношколските на МОФ е да се поттикне критичко размислување и аргументирано изразување кај младите, да ги запознае младите со човековите права и слободи, демократијата и концептот на владеење на правото и да ги научи како креативно да ги изразуваат своите ставови и идеи.

Сподели

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.