Објавени видеата од говорниците на ENGAGE 2014

Видеата од сите говорници на третото издание на конференција за друштвен активизам ENGAGE се објавени на видео каналот Youtube.

ENGAGE 2014 на едно место собра бројна млада публика и голем број активисти, уметници, новинари, креатори на онлајн иницијативи, блогери и ИТ експерти.

Годинава тема на конференцијата беше друштвениот активизам, а повеќе од дваесет говорници ги споделија своите искуства во однос на креирањето активистички проекти, иницијативи или други начини за развој на критичката мисла во земјава.

Во продолжение погледнете ги видеата од сите говорници и работилници на конференцијата, како и графичките презентации.

Бесфорт Идризи (ЛајТме)
Тема: Како да го ставиме хуморот во фунција на критика на општествено политичките појави и покревање свест за актуелните прашања?

Tiiiit Inc.
Тема: ПРВО ПА ЖЕНСКО – фестивал на другар(к)и, ентузијаст(к)и и солидарност

Владимир Милчин (режисер)
Тема: Граѓански пркос: паралели меѓу денешницата и минатото

Петар Павлов (Creative exchange)
Тема: Креативна размена – Сподели, па владеј

Милчо Велјановски (правник)
Тема: Македонија: општество кое инспирира за сатира

Зоран Бојаровски (новинар)
Тема: Може ли фактите да добијат смисла во Македонија?

Златко Ориѓански (музичар)
Тема: Музиката како граѓански идентитет. Може ли Македонија да создава музика која инспирира и ангажира?

Yaryna Grusha (Babylon 13 – Ukraina)

Тема: Babylon’13, cinema of a civil protest: story idea impact

Владимир Трајковиќ (ФИНКИ)
Тема: Приказната за еден предмет: Мобилните технологии како пресвртница во претриемништвото и друштвениот активизам

Трајче Јанушев (СТАР – СТАР)
Тема: Ангажираноста на маргинализираните заедници – предуслов за потолерантно општество

Бардил Марку (Иницијатива за спас на Радика)
Тема: Животната средина е проблематиката околу која ќе се обединат граѓаните во Македонија

Перформанс
Кунстверкштат

Работилници

Виктор Митевски (letsfundit.mk)
Тема: Моќта да групното вложување во Македонија, предизвици и остварувања

Зоран Ричлиев (новинар)
Тема: Соработка на невладини и новинари – Потенцијалите на поврзувањето меѓу невладиниот сектор и медиумите во контекст на истражувачкото новинарство

Никола Спасов (агенција „Рејтинг“)
Тема: Active Research – Истражувањата како алатка на граѓанскиот активизам

Игор Тошевски (уметник)
Тема: Јавниот простор им припаѓа на граѓаните. Како да го заземат?

Дарко Булдиоски (комуниколог)
Тема: Основните форми за визуелна комункација во реално време

Оливера Трајковска (новинар)
Тема: Аргументацијата и јавната дебата повторно ќе добијат општествено значење во Македонија

Танго милонгеро Скопје – презентација

Сподели