Од тура низ студентско Скопје до дискусија за студентски протести на Балканот

Се одржа втората Станица:Студентска – Целодневен настан посветен на студентите

На 5 декември во Универзитетската библиотека во Скопје се одржа второто издание на „СТАНИЦА:СТУДЕНТСКА“, целодневен настан посветен на студентите, организиран од страна на Младински образовен форум.

Над 300 студенти заинтересирани за членство во студентска организација, дискусија и креативни работилници го посетија настанот. На „Станица:Студентска“ беше организирана првата автобуска туристичка тура низ студентско Скопје, со посети на клучните објекти за студентите во градот.

Универзитетската библиотка беше „окупирана“ од дваесетина организации кои ги презентираа своите активности, одржаа креативни работилници и водеа дискусии. Млади новинари од студентските медиуми Излез, Студент ФМ, Да научиме и Радио МОФ со уредникот Кристина Озимец во еднодневна заедничка редакција известуваа за највпечатливите сегменти од настанот.

Студентскиот активизам во Македонија беше една од клучните теми за дискусија. Во минатите години студентски протести се одржаа во Љубљана, Софија, Белград и Загреб, но некако го одминаа Скопје. Јавната трибина „Студентски протести“ беше еден од центалните настани на овогодинешната „Станица:Студентска“ на која говореа Стефан Алексиќ (МОФ), Дејан Лутковски (Слободен Индекс), Ивана Драгшиќ (Плоштад Слобода), и преку скајп врска: Марко Милошевиќ (Окупирај факс, Филозофски факултет-Загреб) и Бојан Анџелковиќ (Радио Студент-Словенија).

Марко Милошевиќ од студентското движење „Окупирај факс“  кое во Хрватска успеа на Филозофскиот факултет да издејствува делумно бесплатни студии изјави: „Ако продолжите со организтање и борба, во секој момент студентските проблематики и финансиски проблеми треба да бидат ставани во поширок општетвен контекст, за да се добие поддршка од остатокот на општеството. Ова се општествени проблеми, не на факултетите.“

Ивана Драгшиќ од Плоштад Слобода на прашањето дали решенијата да се бараат низ институциите или преку иницијативи изјави „Се во оваа земја, сите институции, вклучувајќи го и универзитетот, работат многу арбитрарно, и се зависи од лицето кое ги води и кој е авторитетот, а во моментов тоа е партијата.“

„Сакале или не, некој го има монополот во нашето име, нашиот став, имиџ, да излегува во јавност, без разлика дали го сакаме тоа.  Нашиот претставник протестираше пред ЕУ инфо центарот, праќаше писма до Филе, и бараше носење на буџет на 24ти декември, а никој не не прашал нас студентите дали е тоа добро или лошо.“ – Стефан Алексиќ , Младински образовен форум.

Дејан Лутовски даде осврт за основите на нивната иницијатива за бесплатно образование: „Финансиската состојба на студентот не смее да биде услов за студирање. Можеме да го наметнуваме прашањето во јавност, затоа што нашето истражување покажа дека е проблематично како се распределува буџетот, и некои помалку важни работи добиваат повеќе средства од поважни. На пример, проктот Скопје 2014 може да покрие 40 години субвенционирано јавно образование.“

„Станица:Студентска“ се организира по втор пат и има за цел да ги промовира студентските организации кои работат на територијата на Скопје, да поттикне активно учество и членување во младински и студентски организации кај студентите и да поттикне јавна дискусија за прашањата кои ги засегаат.

Сподели