Одржан меѓународен онлајн дебатен камп 4-6 декември 2020

Изминатиот викенд Младински образовен форум успешно ја организираше првата Онлајн дебатна академија на овие простори. Настанот, кој се реализираше од 4-ти до 6-ти декември, беше спроведен на платформата „Дискорд“ и опфати повеќе од 70 дебатери од Северна Македонија, Србија, Косово, Албанија, Романија, Словенија и Словачка, како и неколку искусни дебатни тренери од Словенија, Летонија и Северна Македонија.

Дебатната академија опфати три теми кои беа креирани за почетниците во светот на компетитивната дебата, како и за искусните дебатери. На Академијата, почетниците имаа можност да се запознаат со темелот на компетитивната дебата, напредните дебатери добија увид во комплицираните концепти на дебатата од натпреварувачки карактер, како анализирање на теза и пронаоѓање на доказ, а најискусните ја изучуваа познатата Британска парламентарна дебата.

 

Покрај продлабочување на своите дебатни знаења, учесниците на Академијата имаа можност и да слушнат неколку отворени изборни предавања на теми како технологија, вештачка интелигенција и нивниот импакт во реалниот свет, како и сите полемики кои произлегуваат од овие технолошки пронајдоци.

Овој проект е финансиран од Европската унија и организиран од IDEA NL и Младински образовен форум како дел од „Иднината на Европа“ дебатите

Сподели