Онлајн дебатно првенство за почетници 2021

На 12, 13 и 14 февруари се одржа годишното Национално дебатно првенство за почетници, овој пат во онлајн верзија. Првенството беше одржано на платформата mixidea.org којa e специјално опремена за компетитивна дебата. На првенството учествуваа 38 дебатери во категоријата почетници. Сите од нив беа дојдени да ги покажат своите новостекнати дебатни способности и да ја земат титулата за најдобар тим.

На првенството имаше четири прелиминарни рунди, полуфинале и финале. Учесниците дебатираа на три тези, од кои две беа импромпту тези, дадени 45 минути пред почетокот на рундата. Главната теза на првенството гласеше – Во места со високи нивоа на криминал, ОДВД е оправдано поединци своеволно до спроведуваат правда (на пример Бетмен), додека двете импромпту тези гласеа ОД, како матурант во 2021, би ја бојкотирал наставата, дебатирана во четвртата рунда и ОД претпочита свет во кој луѓето не стапуваат во романтични врски пред да наполнат 18 години, која ја дебатираа нашите полуфиналисти.

Победници на ова Онлајн национално дебатно првенство за почетници 2021 беше тимот Нинџа желки, составен од Јана Кокиноска и Ева Цветкова. Второто место го зазема тимот DB8, претставен од Ева Ставрева, Бранислав Максимовски, Миа
Мојсовска. На првенството исто така се прогласија и најдобрите говорници кои беа: на третото место Карла Станков, на второто Лука Кадриќ и првото место го зазема Леонардо Змајшек.

Сподели

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.