Повик за нови членови во Медиа/Арт клубовите на МОФ

Што е Медиа/Арт клуб?

Медиа/Арт клубовите на Младински образовен форум (МОФ) се место за слободно и креативно изразување на младите. Членовите на овие клубови учат како да ги користат новите медиуми и техниките на уметноста со цел да се постигне младински активизам и помагање на локалната заедница.

Што е финтава?

Во моментов постојат 5 клубови во Македонија и тоа во Скопје, Тетово, Велес, Неготино и Струга кои во текот на годината работат на развивање на уличната и дигиталната уметност, видео активизам и краткометражни филмови, новинарство и радио емисии, перформативна уметност и драма, и од оваа година, реупотреблив дизајн. Содржините кои младите членови на Медиа/Арт клубовите ги создаваат имаат цел да поттикнат размислување и дејствување на конкретна општествена тема од нивен интерес.

Што ќе правам таму?

Програмата на Медиа/Арт клубовите трае од октомври 2014 – мај 2015 и оваа година се состои од работилници на 6 техники и тоа:

  • Улична уметност;
  • Перформанс;
  • Новинарство и аудио;
  • Документарен филм и кинематографија;
  • Реупотреблив дизајн и
  • Видео активизам.

Времетраењето на една работилница е максимум два месеци во кои членовите темелно ќе ги изучуваат алатките кои се предвидени во програмата. Медиа/Арт клубовите на МОФ ќе ги обезбедат сите потребни материјали за работа на членовите, како и предавачите со кои ќе соработуваат.

Секој клуб обработува максимум 4 техники (од предвидените 6) во текот на годината, а доколку сакате понконкретно да дознаете кои техники ќе бидат обработувани во вашиот град, слободно пишете на petar_antevski@mof.org.mk.

Работен јазик на работилниците е македонски.

Каде да се пријавам?

Сите заинтересирани средношколци од Скопје, Велес, Тетово, Неготино и Струга можат да се пријават преку формуларот на www.mediaartbox.org и очекувајте го нашиот мејл или повик со известување за почетокот на работилниците.

Сподели