Повик за викенд обука и дебатен натпревар по Британска парламентарна дебата

Младински образовен форум и дебатниот клуб на Правниот факултет „Јустинијан Први“ ве покануваат на викенд обука и турнир во Британска парламентарна дебата.

Тренингот ќе се одржи на 21 и 22 април на Правниот Факултет. Пријавете се на обуката и научете за моќта на дебатата, аргументираното говорење и критичкото размислување.

Можете да се пријавите на следниот линк, а право на учество имаат сите студенти, независно од кој универзитет/факултет доаѓаат.  

Во периодот 27-28 април, ќе се одржи и дебатен турнир во истиот формат. Доколку учесниците од тренингот се заинтересирани да учествуваат, во формуларот можат да се регистрираат за турнирот. Официјалниот јазик на турнирот ќе биде англискиот јазик. Најдобриот тим ќе има шанса да го претстави Универзитетот и на меѓународно ниво, на дебатниот турнир Belgrade Open 2013.

За Британска Парламентарна:

Моделот потекнува од Британскиот парламент каде што дебатерите се поделени во два дома. За време на викенд обуката, пријавените ќе слушаат предавања за анализа на теза, аргументирање, оформување на случај и побивање на противничките аргументи.

За проектот „Дебатирај академски“:

Почнувајќи од октомври, Младински образовен форум во соработка со 3 факултети на Универзитетот Св. Кирил и Методиј започна со спроведување на редовни предавања дебата за студентите. На Економскиот факултет – Скопје, Филозофскиот факултет – Скопје и Правниот факултет – Јустинијан Први, во текот на цела академска година, предавачите на МОФ ќе ги водат редовните предавања на дебатните клубови, а академски професори и експерти ќе одржат дополнителни предавања со цел студентите да научат повеќе содржини кои може да им помогнат во дебатите.

Покрај предавања, планирана е реализиција на повеќе јавни дебати, дебатни турнири и летна дебатна академија за студентите на универзитетот со цел практична примена на знаењето и подобрување на дебатерските вештини на студентите-дебатери.

Сподели