[Прес конференција] “Поткуп во високото образование”

Potkup vo visoko obrazovanieНи претставува особена чест да ве поканиме на прес конференцијата на која Младински образовен форум ќе ги презентира резултатите од истражувањето на тема: “Поткуп во високото образование” како и ќе ја промовира публикацијата со наслов ”Пакет за прва помош: Студентски прирачник за истражување на корупцијата во високото образование”.

Настанот ќе се одржи на 6 декември со почеток во 11:00 часот во просториите на ГЕМ, во старата скопска чаршија.

Причината зошто оваа тема е во фокусот на нашиот интерес е затоа што појавата на поткуп негативно влијае врз образовната програма, ја намалува социјалната кохезија, квалитетот на високообразовните служби и еднаквоста. Но она што е загрижувачко е и намалувањето на вредноста на знаењето и работната етика.

Според истражувањето, 39% од испитаниците знаат за случаи на нудење на пари на професори или службеници во возврат за други услуги, додека 34 % од студентите се запознаени со случаи каде нивни колеги морале да поседуваат учебник од професорот како услов за да полагаат испит.

На настанот ќе биде промовирана и публикацијата со наслов ”Пакет за прва помош: Студентски прирачник за истражување на корупцијата во високото образование” е комбинација на истражувачки искуства и експертиза во ова полето на истражување на корупцијата. Публикацијата е наменета за организации кои се занимаваат со истражување, но и за индивидуални истражувачи.

Би ни претставувала голема чест и задоволство доколку дадете поддршка на антикорупциките активности во рамките на високото образование.

Сподели