Прва изведба на перформансот „Ќе има војна’ на Кунстверкштат

Групата Кунстверкштат во рамките на Медиа/Арт клубот Скопје на Младински образовен форум го изведе театарскиот перформанс „Ќе има војна“ на 30.12.2014 во клубот Маркана со почеток во 21 часот.Кунстверкштат е група на млади ентузијасти и љубители на перформативната уметност кои наоѓаат совршен спој на театар и активизам. Започна како идеја на двајца, а прерасна во друштво без граници на креативност и многу љубов.

Кунстверштат е формирана во февруари 2013, а во константната битка за слобода, својата реалност ја бара во алтернативниот театар. Репертоарот на Кунстверштат ги вбројува перформансите „Нешто мора да се смени“(видео) и „Банки дигнаа палати“ (видео) кои беа изведени неколку пати до сега.Голема благодарност до Ангела Стојановска, Васко Костовски, Ирена Мирчевска и Христијан Поп-Симонов без чија помош немаше да го подготвиме перформансот.

Перформансот „Ќе има војна!“ користеше текстови од Диво Месо на Горан Стефановски, ММЕ Кој прв почна од Дејан Дуковски, Големиот диктатор на Чарли Чаплин и поезијата на Блаже Конески.

Сите фотографии можете да ги погледнет на овој линк.

Сподели

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.