Со симулација на судење заврши учебната „Учиме право“ година

На 16 јуни, членовите на почетните клубови од Скопје успешно ја завршија учебната „Учиме право“ година.

На завршниот настан настан тие одржаа симулација на судење на случај по кривична постапка каде студентка која е зависник од кокаин, обвинителството ја гони поради сомнение дека истата покрај тоа што конзумира, таа и препродава кокаин на други лица. Лицето се гони за сторено кривично дело по член 215 став 1 од КЗ.

За прв пат, годинава учесници на симулацијата имаа можност да бидат и предавачите кои ги водеа клубовите.

Членовите се најдоа во улоги на:

Судија – Христина Јовчевска

Поротници: – Ружди Аметовски, Албина Џемаили,

Адвокати: Милан Нешковски, Ева Ставрева,

Обвинета: Емилија Јаневска,

ЈО: Сумеја Амети, Блаже Ајтов,

Сведоци: Сузана Асан, Сара Агуш и Јована Костенцова.

Честитки до членовите кои посветено и одговорно работеа изминатиот период.

Благодарност до Правен факултет „Јустинијан први“ кои ја отстапија Свечената сала за одржување на симулацијата и обезбедување на тоги.

Овој настан е реализиран во рамики на проектот Квалитетни образовни можности и политики за младите поддржан од Фондација отворено општество Македонија, имплементиран од Младински образовен форум.

Сподели