Сојузот на студенти се жали на погрешна врата


Отворено писмо до Студентскиот сојуз на Универзитет Св. Кирил и Методиј

Минатиот четврток весникот „Вечер“  на својата насловна страница го објави текстот „Ќе те “решам” за 100 евра, а може и за “две тегли ајвар”“ кој предизвика реакции кај студентите и  интернет заедницата поради стереотипизацијата на студентите кои живеат во домовите, сомнителноста на информациите, но и контроверзната изјава на Сојузот на студенти.
Со цел подобро да ја истражиме ситуацијата пред да ја искажеме нашата реакција, успеавме да откриеме дека не станува збор за текст од 2012, туку плагијат на постар текст објавен во весникот Шпиц. Во тој момент не постоеше никаков демант за изјавата од страна на Сојузот на веста која ја пренесе „Вечер“ и всушност МОФ откри дека станува збор за плагијат, и дека изјавата не датира од 2012 од самиот Студентски сојуз на УКИМ туку од 2009 од Претседателот на Сојузот на студенти на Филозофски факултет.

Сепак, во МОФ пристина писмо од  Сојузот во кое реагираат за коментарите на членови на МОФ на Фејсбук, за користењето на името Сојуз на студенти наместо Студентски парламент, и објавување на невистинити информации и бараат формално извинување за истите.

Подолу следи нашиот одговор на овие забелешки на Студентскиот сојуз на УКИМ:

1. Членовите на МОФ имаат право на сопствено мислење, и МОФ не може да одговара за индивидуалните изјави на своите членови. Дополнително, реакциите на членовите се резултат на изјава која ги деградира студентите од внатрешноста и вели дека за некои луѓе да имаат „нормален“ живот, единствениот избор е проституцијата. Напротив, немање реакција на ваква изјава би било загрижувачки.

2. МОФ секогаш се обидувал да учестува во аргументирана дискусија, да истражува и нуди конкретни мерки и активности. Нам ни е доволно важна позицијата на студентите во Македонија што и покрај сите гафови на ССУКМ, пасивност и идеолошки разлики, на неколку наврати имаме седено на иста маса и разговорано на иста тема.
3. МОФ нема  објавено невистинити информации, напротив ги разоткри истите додека од ССУКМ немаше никаква реакција. Медиумот „Вечер“ пласира застарени и туѓи информации, и реакциите на ССУКМ за злоупотреба на името и ширење невистинити  информации треба да бидат упатени таму.

4. Весникот „Вечер“ го користи името „Сојуз на студенти“  во својот текст.
Сепак, МОФ смета дека има право да го нарекува СПУКМ Сојуз на студенти, бидејќи претставува рудиментиран модел на студентско организирање кој до пред неколку години се нарекуваше Сојуз. Иако Сојузот го промени името во Парламент, тоа не се случи со структурата и членството. МОФ ќе го признае Парламентот кога тој ќе биде транспарентен, плурален и демократски.
За крај, МОФ нема да се извини за реакциите на своите членови на погрешно пласираната вест на „Вечер“, за користење на името кое е реален одраз на организацијата на ова тело, ниту за објавување на невистинити информации бидејќи тоа го нема направено. Напротив, го разоткривме потеклото на она што го објави „Вечер“, додека од ССУКМ се уште нема официјална реакција во јавноста.

Ние побаравме весникот „Вечер“ да се извини на студентската јавност за лажните наоди, како и од Здружението на новинари на Македонија да реагира за грубото кршење на новинарската етика и професионализам.

Доколку ССУКМ се промовира себе си како заштитник на студентите, треба прв да излезе со реакција, а не лично да го напаѓа МОФ за пропустот на Вечер.

Сподели