Соопштение за јавност

Почитувани членови на Заедницата,

Со голема загриженост и жалење ве известуваме дека во изминатото деноноќие бевме жртва на хакерски напад. Нашата организација, Младински образовен форум, подготви прашалник за 9то одделенци за потребите на истражувањето „Истражување за перцепии за средното струшно образование на учениците од 9то одделение“ и истиот беше компромитиран. Организацијата го подготви прашалникот со намера да собере  информации кои ќе ни помогнат подобро да ги разбереме образовните потреби на младите во нашата заедница. Меѓутоа, неодамна откривме дека прашалникот бил компромитиран од непознат хакер кој додал несоодветен јазик што им бил проследен на децата.

Откако ни посочија дека во прашалникот има додадено страници со вулгарни содржини кои не се дел од нашето истражување прашалникот беше веднаш отстанет. Како организација посветена на образованието и развојот на младите, ја разбираме сериозноста на хакерскиот напад и потенцијалната штета што може да ја предизвика. Сфаќаме дека инцидентите како овој ја нагласуваат важноста да се биде внимателен во заштитата на себе и на нашите деца од заканите преку Интернет.

Би сакале да нагласиме дека нашата организација не е сама што е жртва на хакерски напади. Државните институции ширум светот се соочуваат со слични предизвици, бидејќи компјутерскиот криминал продолжува да се развива и станува пософистициран. Сепак, ние ја преземаме целосната одговорност за овој немил инцидент и ќе направиме се што е во наша моќ да се погрижиме тоа да не се повтори. Сакаме да го изразиме нашето искрено извинување за каква било штета или непријатност што може да биде предизвикана како резултат на овој инцидент.

Дополнително, ќе спроведуваме сесии за обука со нашиот персонал и волонтери за да се осигураме дека се воспоставени соодветни безбедносни мерки за да се спречат какви било идни хакерски напади. Посветени сме на промоција на медиумската писменост и сајбер безбедноста во рамките на нашата организација и заедницата во целина.

Би сакале да нагласиме дека безбедноста и благосостојбата на младите во нашата заедница е наш врвен приоритет. Ја преземаме целосната одговорност за овој немил инцидент и ќе направиме се што е во наша моќ да се осигураме дека тоа нема да се повтори.

Ние сме посветени да бидеме транспарентни и одговорни во текот на овој процес и ќе продолжиме да обезбедуваме ажурирања кога ќе станат достапни повеќе информации. Ги охрабруваме сите што имаат загриженост или прашања директно да контактираат со нас и ви благодариме за разбирањето и поддршката додека работиме на решавање на оваа ситуација.

Со почит,

Младински образовен форум

Сподели