Станица Студентска по седми пат

Низата настани со кои оваа година Младински образовен форум го одбележува 20-иот роденден започна со Станица: Студентска 7.0.

На 23-ти април 2019 година, на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, МОФ понуди целодневна интерактивна програма со алтернативни предавања, работилници, саем за вмжрежување на младински и студентски организации и креативни активности, во рамки на седмото издание на настанот Станица: Студентска.

Гостите на овој настан можеа да слушнат предавања од различни области, како: енергетика, медицина, филозофијата, политиката, правото, земјоделските науки и вештачка интелигенција. Со своите предавања настанот го збогатија: Леана Таќи, Јанаки Митровски, како и професорите: Игор Трајковски, Владимир Петрушевски, Ристо Солунчев, Ненад Марковиќ и Владимир Давчев. Предавања и презентации имаа и претставници од Факултетот за електротехника и информациски технологии, Македонската медицинска студентска асоцијација, како и студентите од Факултетот за земјоделски науки и храна.

На Станица: Студентска 7.0 се зборуваше за теми како: Иднината на човештвото, вештачката интелигенција, Демократија и револуција, покорност кон авторитет, па се до: правата при претрес на улица, правење пиво и вакцините во современото здравство.

Посетителите на Станица: Студентска7.0 се запознаа со работата и активностите на повеќе од 20 младински организации во рамки на отворениот саем на студентски и младински организации. Дел од организациите кои имаа свој штанд беа Национален младински совет на Македонија, ХЕРА, ЕМСА, ИАЕСТЕ, Младите можат, КРИК, Истражувачко друштво на студенти биолози, Правната клиника при Правниот факултет „Јустинијан Први“, АИСЕК, ЕЛСА, СКЕЕОР, Youth Peer и други студентски и младински здруженија истакнати во својата област, кои постојано даваат придонес кон збогатување на академските денови на студентите.

Станица: Студентска 7.0  има за цел да обезбеди простор за современи предавања кои студентите ретко имаат можат да ги следат на нивните факултети, простор за информирање за организациите кои се отворени за нив, учество во работилници и можеби најважно – размена на искуство и познанства.

Настанот го организираше Младински образовен форум во рамки на Проектот за образовни центри и алумни стипендистите на Фондациите Отворено Општество.

 

Сподели