„Учиме право“ – Тетово ја посети канцеларијата на Народниот правобранител

Членовите на почетниот клуб од програмата „Учиме право“ од Тетово, на 18 март ја посетија канцеларијата на Народниот правобранител.

Тие се сретнаа со заменик-народната правобранителка во Тетово, Ирена Стојановска, која им ја објасни функцијата и положбата на институцијата.

Во текот на посетата објаснета беше и постапката за пишување на апликацијата за обраќање до Народниот правобранител.

Дополнително, надлежностите на народното правобранителство беа презентирани преку актуелните случаи на дискриминација, но и државните процеси како изборите и пописот.

Народното правобранителство во Тетово веќе петта година е отворено за посета на членовите на „Учиме право“, па тие имаат директна претстава за институциите во државава.

Сподели